Κέντρο Στοματικής και Οδοντικής Υγείας

Ανακαλύψτε τις θεμελιώδεις αρχές της οδοντικής φροντίδας από το βούρτσισμα έως την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.

<span style='font-size:13px; line-height:14px;'>Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας</span>

Κατανοήστε τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαφορετικών μελών της οικογένειας σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Οδοντική Υγεία Ανάλογα με την Ηλικία

Ενημερωθείτε σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε κοινές αλλά και σε νέες θεραπείες για ομορφότερο χαμόγελο.

Αισθητική Οδοντιατρική

Πρωτοποριακές οδοντόκρεμες για πιο καθαρό και φωτεινό χαμόγελο.

Οδοντόκρεμες

Μια οδοντόβουρτσα για κάθε χαμόγελο, ειδικά σχεδιασμένη για ευκολία στον χειρισμό και άριστα αποτελέσματα.

Οδοντόβουρτσες

Τα προϊόντα της Colgate για τα παιδιά κάνουν το καθημερινό βούρτσισμα παιχνίδι.

Η Colgate για τα Παιδιά

Προϊόντα στοματικής φροντίδας που διατίθενται αποκλειστικά μέσω των επαγγελματιών οδοντικής υγείας.

Οδοντιατρικά προϊόντα

Επιλέξτε το στοματικό διάλυμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Στοματικά Διαλύματα

Πληροφορίες για το Οδοντικό Νήμα Colgate.

Οδοντικό Νήμα

Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Η Colgate προσφέρει μια λύση για κάθε χαμόγελο.

Αναζήτηση με βάση το Αποτέλεσμα
Μέγεθος γραμματοσειράς

Τί είναι το φθόριο;

Το φθόριο είναι ένα φυσικό μέταλλο που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης και είναι ευρέως διασκορπισμένο στη φύση. Ορισμένες πηγές τροφής και νερού περιέχουν φθόριο.

Το φθόριο συχνά προστίθεται στο πόσιμο νερό για να βοηθήσει στη μείωση της τερηδόνας. Το 1930, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν πίνοντας νερό που ήταν φυσικά εμπλουτισμένο με φθόριο είχαν κατά 2/3 λιγότερη τερηδόνα σε σχέση με τους ανθρώπους που ζούσαν χωρίς φθοριούχο νερό. Από τότε έρευνες έχουν δείξει ότι όταν στο νερό μιας κοινότητας προστίθεται φθόριο η τερηδόνα των δοντιών μειώνεται. Η Αμερικάνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Αμερικανική Ιατρική Ομοσπονδία (AMA), μεταξύ πολλών άλλων οργανισμών, συστήνουν τη χρήση φθορίου στο νερό λόγω της αποτελεσματικότητάς του στην τερηδόνα.

Πώς λειτουργεί το φθόριο;
Το φθόριο βοηθά στη πρόληψη της τερηδόνας με δύο διαφορετικούς τρόπους:

  • Το φθόριο συγκεντρώνεται στα οστά που μεγαλώνουν και τα δόντια που αναπτύσσονται στα παιδιά, βοηθώντας στη σκλήρυνση του σμάλτου στα νεογιλά και τα μόνιμα δόντια προτού αυτά βγουν.
  • Το φθόριο βοηθά στη σκλήρυνση του σμάλτου των μόνιμων δοντιών που έχουν ανατείλει.

To φθόριο ενεργεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αφαλάτωσης και της επαναλάτωσης (επανασβεστίωση) που συμβαίνει φυσιολογικά στο στόμα.

  • Μετά το φαγητό, το σάλιο σας περιέχει οξέα που προκαλούν αφαλάτωση – διάλυση του ασβεστίου και του φωσφόρου της επιφάνειας των δοντιών.
  • Σε άλλες περιπτώσεις – όταν το σάλιο σας είναι λιγότερο όξινο- συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή αναπληρώνονται το ασβέστιο και το φώσφορο, που διατηρούν τα δόντια σας σκληρά. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται επαναλάτωση (επανασβεστίωση). Όταν το φθόριο είναι παρών κατά τη διάρκεια της επαναλάτωσης τα μέταλλα που εναποτίθενται είναι σκληρότερα σε σχέση με το πώς θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση, βοηθώντας στην ενδυνάμωση των δοντιών και την αποτροπή της διάλυσης κατά τη διάρκεια της αφαλάτωσης.

Πώς μπορώ να ξέρω αν προσλαμβάνω αρκετό φθόριο;
Αν το νερό που πίνετε είναι φθοριωμένο και βουρτσίζετε τακτικά με φθοριούχο οδοντόκρεμα, θεωρείται αρκετό για ενήλικες και παιδιά με υγιή δόντια και μικρό κίνδυνο τερηδόνας.

Σε περίπτωση που το νερό της κοινότητάς σας δεν φθοριώνεται και δεν έχει αρκετή περιεκτικότητα σε φθόριο (1 ppm θεωρείται ιδανικό), τότε ο οδοντίατρος ή ο παιδίατρος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ταμπλέτες ή σταγόνες φθορίου για να λαμβάνουν καθημερινά τα παιδιά σας. Ο οδοντίατρος ή ο παιδίατρος μπορούν να σας πουν πόση ποσότητα φθορίου είναι ιδανική για την οικογένειά σας. Για το λόγο αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή τους.

Αν το νερό που πίνετε προέρχεται από ένα δημόσιο πάροχο, μπορείτε να μάθετε αν είναι φθοριούχο τηλεφωνώντας στον τοπικό πάροχο. Αν προέρχεται από ιδιωτική πηγή, μπορείτε να το αναλύσετε μέσω κάποιας ανεξάρτητης εταιρείας περιβαλλοντικών ελέγχων που προσφέρει υπηρεσίες ανάλυσης υδάτων.

Σχετικά Βίντεο

Σχετικοί Οδηγοί

Καλή Στοματική Υγεία Ανάλογα με την Ηλικία

Καλή Στοματική Υγεία Ανάλογα με την Ηλικία

Ένας οδηγός για την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού σας από τη γέννηση έως την ηλικία των 18 ετών.

Σχετικά Προϊόντα

Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας Κατηγορίες

ColgatePalmolive.gr  |  Colgate.com.gr  |  Η Εταιρεία μας  |  Τα Προϊόντα μας  |  Νομικά Θέματα  |  Επικοινωνία  |  Πολιτική της Colgate-Palmolive σχετικά με τα cookies
© Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.
Βλέπετε την Ελληνική ιστοσελίδα.