Κέντρο Στοματικής και Οδοντικής Υγείας

Ανακαλύψτε τις θεμελιώδεις αρχές της οδοντικής φροντίδας από το βούρτσισμα έως την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.

<span style='font-size:13px; line-height:14px;'>Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας</span>

Κατανοήστε τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαφορετικών μελών της οικογένειας σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Οδοντική Υγεία Ανάλογα με την Ηλικία

Ενημερωθείτε σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε κοινές αλλά και σε νέες θεραπείες για ομορφότερο χαμόγελο.

Αισθητική Οδοντιατρική

Πρωτοποριακές οδοντόκρεμες για πιο καθαρό και φωτεινό χαμόγελο.

Οδοντόκρεμες

Μια οδοντόβουρτσα για κάθε χαμόγελο, ειδικά σχεδιασμένη για ευκολία στον χειρισμό και άριστα αποτελέσματα.

Οδοντόβουρτσες

Τα προϊόντα της Colgate για τα παιδιά κάνουν το καθημερινό βούρτσισμα παιχνίδι.

Η Colgate για τα Παιδιά

Προϊόντα στοματικής φροντίδας που διατίθενται αποκλειστικά μέσω των επαγγελματιών οδοντικής υγείας.

Οδοντιατρικά προϊόντα

Επιλέξτε το στοματικό διάλυμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Στοματικά Διαλύματα

Πληροφορίες για το Οδοντικό Νήμα Colgate.

Οδοντικό Νήμα

Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Η Colgate προσφέρει μια λύση για κάθε χαμόγελο.

Αναζήτηση με βάση το Αποτέλεσμα
Μέγεθος γραμματοσειράς

Βοήθειες Στοματικής Υγείας στο Σπίτι

Πιθανότατα να έχετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών στο σπίτι σας για να περιποιείστε τα μικρά χτυπήματα και μώλωπες της καθημερινότητας. Αλλά είστε προετοιμασμένοι για ένα έκτακτο περιστατικό στοματικής υγείας;

Σύμφωνα με την Δόκτωρ Susan Calderbank, DMD, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Στοματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ο καθένας θα πρέπει να έχει και από ένα Κουτί Πρώτων Βοηθειών Στοματικής Υγείας στο σπίτι του.

‘Οι τραυματισμοί στο στόμα και τα έκτακτα περιστατικά στοματικής υγείας είναι πολύ συχνά σε παιδιά και ενήλικες,’ λέει η Δόκτωρ Calderbank. ‘Με λίγα μόνο είδη από το φαρμακείο, μπορείτε να φτιάξετε ένα Κουτί Πρώτων Βοηθειών Στοματικής Υγείας στο σπίτι σας για να αντιμετωπίζετε καλύτερα τους τραυματισμούς των δοντιών και του στόματος.’

Αν και το κουτί δεν αντικαθιστά την επαγγελματική θεραπεία, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να θεραπεύετε πιο απλές στοματικές ενοχλήσεις και τραυματισμούς αλλά και για να βοηθήσετε την ανακούφιση και τον έλεγχο πιο σοβαρών στοματικών προβλημάτων μέχρι ο ασθενής να πάει σε έναν οδοντίατρο ή γιατρό.

Η Δόκτωρ Calderbank προτείνει το Κουτί Πρώτων Βοηθειών Στοματικής Υγείας να περιέχει τα ακόλουθα είδη: Οδοντιατρικό καθρέφτη, οδοντικό νήμα, βαμβάκι, μπατονέτες, αποστειρωμένη γάζα, πλαστική σακούλα που σφραγίζει (για να απορρίπτετε ματωμένες γάζες ή βαμβάκι), οδοντόβουρτσα, τσιμπιδάκια, πετσετάκι, ασπιρίνη ή κάποιο υποκατάστατο της, παγοκύστη, εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, παραφίνη ή οδοντιατρικό κερί, ιατρικά γάντια εξέτασης και κάποιο οξυγονούχο καθαριστικό στόματος.

Η Δόκτωρ Calderbank παραθέτει και τις παρακάτω συμβουλές για την αντιμετώπιση συχνών έκτακτων περιστατικών στοματικής υγείας.

Πονόδοντος – ξεπλύνετε το στόμα με χλιαρό νερό. Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα για να αφαιρέσετε υπολείμματα παγιδευμένου φαγητού μεταξύ των δοντιών και μετά ξεπλύνετε. Αν υπάρχει πρήξιμο, τοποθετείστε μια παγοκύστη ή κρύα κομπρέσα στο εξωτερικό του μάγουλου (επανατοποθετείτε την ανά 20 λεπτά). Μη χρησιμοποιείτε θερμότητα. Μια ασπιρίνη ή κάποιο υποκατάστατό της που χορηγείται από το στόμα μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο. Μην το βάλετε κατευθείαν πάνω στο ούλο γιατί μπορεί να προκαλέσετε κάποιο έγκαυμα. Επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Αντικείμενο σφηνωμένο ανάμεσα στα δόντια – προσπαθήστε να απομακρύνετε το αντικείμενο με οδοντικό νήμα και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό για να απομακρύνετε τυχόν απομεινάρια. Μην προσπαθείτε να το απομακρύνετε με κάποιο κοφτερό ή αιχμηρό εργαλείο. Αν δεν μπορείτε να το απομακρύνετε, επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.

Ελκώδεις άφθες ή στοματικές πληγές – οι ελκώδεις άφθες είναι μικρές λευκές πληγές στο εσωτερικό του στόματος πάνω στα μάγουλα, στα ούλα ή στη γλώσσα. Μπορεί να δημιουργηθούν από δάγκωμα του μάγουλου, έντονο βούρτσισμα των δοντιών, εγκαύματα από ζεστό φαγητό και ερεθισμούς από ορθοδοντικά σιδεράκια ή τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Δόντι που έχει βγει (εκγόμφωση) – αν είναι δυνατόν, ανακτήστε το δόντι. Αν είναι παιδικό δόντι, βάλτε το σε ένα δοχείο με γάλα, αλατόνερο ή σάλιο του ασθενούς. Αν όλα τα προηγούμενα δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιείστε νερό. Αν είναι μόνιμο δόντι φροντίστε να μην ακουμπήσετε τη ρίζα του δοντιού και βάλτε προσεκτικά το δόντι στη θέση του. Πηγαίνετε στο γιατρό αμέσως.

Σπασμένο δόντι – προσεκτικά καθαρίστε τυχόν βρωμιές ή υπολείμματα από την τραυματισμένη περιοχή με ένα αντισηπτικό στοματικό καθαριστικό. Βάλτε μια παγοκύστη ή μια κρύα κομπρέσα στο πρόσωπο στην περιοχή του τραυματισμένου δοντιού για να μειώσετε το πρήξιμο. Αν το δόντι έχει δημιουργήσει μια αιχμηρή άκρη, καλύψτε την με παραφίνη για να αποφύγετε σκισίματα και πληγές στα μάγουλα ή τα ούλα. Επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο αμέσως.

Δαγκωμένα χείλη ή γλώσσα – ασκείστε απευθείας πίεση στην περιοχή που αιμορραγεί για 15 με 20 λεπτά, χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη γάζα. Ξεπλύνετε με ένα στοματικό καθαριστικό για να ανακουφίσετε την περιοχή που αιμορραγεί και να καθαρίσετε την πληγή. Αν υπάρχει πρήξιμο, τοποθετείστε παγοκύστη ή μια κρύα κομπρέσα. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται, πηγαίνετε κατευθείαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου.

Σχετικά Βίντεο

Σχετικοί Οδηγοί

Αξιολόγηση της Φρεσκάδας της Αναπνοής

Αξιολόγηση της Φρεσκάδας της Αναπνοής

Πόσο δροσερή είναι η αναπνοή σας; Ανακαλύψτε το με μια επίσκεψη στο Ινστιτούτο Δροσερής Αναπνοής.

Σχετικά Προϊόντα

Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας Κατηγορίες

ColgatePalmolive.gr  |  Colgate.com.gr  |  Η Εταιρεία μας  |  Τα Προϊόντα μας  |  Νομικά Θέματα  |  Επικοινωνία  |  Πολιτική της Colgate-Palmolive σχετικά με τα cookies
© Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.
Βλέπετε την Ελληνική ιστοσελίδα.