Κέντρο Στοματικής και Οδοντικής Υγείας

Ανακαλύψτε τις θεμελιώδεις αρχές της οδοντικής φροντίδας από το βούρτσισμα έως την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.

<span style='font-size:13px; line-height:14px;'>Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας</span>

Κατανοήστε τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαφορετικών μελών της οικογένειας σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Οδοντική Υγεία Ανάλογα με την Ηλικία

Ενημερωθείτε σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε κοινές αλλά και σε νέες θεραπείες για ομορφότερο χαμόγελο.

Αισθητική Οδοντιατρική

Πρωτοποριακές οδοντόκρεμες για πιο καθαρό και φωτεινό χαμόγελο.

Οδοντόκρεμες

Μια οδοντόβουρτσα για κάθε χαμόγελο, ειδικά σχεδιασμένη για ευκολία στον χειρισμό και άριστα αποτελέσματα.

Οδοντόβουρτσες

Τα προϊόντα της Colgate για τα παιδιά κάνουν το καθημερινό βούρτσισμα παιχνίδι.

Η Colgate για τα Παιδιά

Προϊόντα στοματικής φροντίδας που διατίθενται αποκλειστικά μέσω των επαγγελματιών οδοντικής υγείας.

Οδοντιατρικά προϊόντα

Επιλέξτε το στοματικό διάλυμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Στοματικά Διαλύματα

Πληροφορίες για το Οδοντικό Νήμα Colgate.

Οδοντικό Νήμα

Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Η Colgate προσφέρει μια λύση για κάθε χαμόγελο.

Αναζήτηση με βάση το Αποτέλεσμα
Μέγεθος γραμματοσειράς

Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και Ξηροστομία

Τα τελευταία 20 χρόνια, η πλειονότητα των Αμερικανών πιστεύει ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ (73%), της δικής τους ζωής καθώς και αυτής των οικογενειών τους (63%). Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες λαμβάνουν αυτή τη στιγμή κάποιο συνταγογραφούμενο φάρμακο και ένας στους πέντε λαμβάνει τέσσερα ή περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα ημερησίως. (1)
Η ξηροστομία είναι μια πάθηση που οφείλεται στη δυσλειτουργία των σιελογόνων αδένων, με αποτέλεσμα να μην εκκρίνεται αρκετό σάλιο στο στόμα. Υπάρχουν τρεις μεγάλοι σιελογόνοι αδένες στο στόμα και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε από αυτούς. Αν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, πρέπει να ενημερώσετε τόσο τον παθολόγο όσο και τον οδοντίατρό σας για τον τύπο τους.

Ποια Φάρμακα Προκαλούν Ξηροστομία;
Περισσότερα από 500 φάρμακα προκαλούν ξηροστομία, ενώ η ταυτόχρονη λήψη πολλαπλών φαρμάκων αυξάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. (2, 3) Οι ακόλουθοι τύποι συνταγογραφούμενων φαρμάκων επηρεάζουν τους σιελογόνους αδένες:
Αντιϊσταμινικά: Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αυτής της κατηγορίας επηρεάζουν την έκκριση σάλιου.  Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Benadryl, Claritin, Zyrtec, κ.λπ.
Αντικαταθλιπτικά: Όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ξηροστομίας.  Αυτός ο τύπος φαρμάκων επηρεάζει την ποσότητα του σάλιου που παράγεται.  Σε αυτά περιλαμβάνονται το Zoloft, το Flexaryl και το Elavil.
Αντιεμετικά: Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για την πρόληψη του εμέτου και της ναυτίας που προκαλεί η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, αλλά μπορεί επίσης να ληφθούν και για την αντιμετώπιση της ναυτίας λόγω κίνησης (όπως Anzemet και Domperidone).
Αντιυπερτασικά: Τα αντιυπερτασικά (όπως το Albuterol aerosol, το Norvasc και το Prinivil) λαμβάνονται για τον έλεγχο της υπέρτασης.
Φάρμακα για το Parkinson: Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson και άλλων συναφών παθήσεων (όπως Levodopa και Artane).
Αντισπασμωδικά: Πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση προβλημάτων όπως κράμπες και σπασμοί στο στομάχι, στο παχύ και λεπτό έντερο, καθώς και στην ουροδόχο κύστη (όπως το Dicyclomine).
Αντιψυχωσικά: Φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, του άγχους και της κατάθλιψης (όπως Zoloft και Lexapro).
Ηρεμιστικά: Πρόκειται για ουσίες που προκαλούν καταστολή μειώνοντας τη διέγερση ή την ευερεθιστότητα και βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους (όπως είναι τα Amytal, Valium και Lunesta).

Αν λαμβάνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα, συμβουλευθείτε τον παθολόγο ή τον οδοντίατρό σας, οι οποίοι θα καθορίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της ξηροστομίας. Υπάρχουν συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα που θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της ξηροστομίας. Δεν έχετε παρά να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.

Παραπομπές:
1 USA Today/Kaiser Family Foundation/Harvard School of Public Health, The Public on Prescription Drugs and Pharmaceutical Companies, January 3-23,2008.
2 Porter SR, Scully C, Hegarty AM: An Update of the etiology and management of xerostomia, Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 97:28-46, 2004.
3 Sreebny LM, Schwartz SS: A reference guide to drugs and dry mouth, ed 2, Gerodontology 14: 33-47, 1997.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive

Σχετικά Βίντεο

Σχετικοί Οδηγοί

Αξιολόγηση της Φρεσκάδας της Αναπνοής

Αξιολόγηση της Φρεσκάδας της Αναπνοής

Πόσο δροσερή είναι η αναπνοή σας; Ανακαλύψτε το με μια επίσκεψη στο Ινστιτούτο Δροσερής Αναπνοής.

Σχετικά Προϊόντα

Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας Κατηγορίες

ColgatePalmolive.gr  |  Colgate.com.gr  |  Η Εταιρεία μας  |  Τα Προϊόντα μας  |  Νομικά Θέματα  |  Επικοινωνία  |  Πολιτική της Colgate-Palmolive σχετικά με τα cookies
© Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.
Βλέπετε την Ελληνική ιστοσελίδα.