Unable to load Top Navigation
Μέγεθος γραμματοσειράς

Τί Πρέπει να Γνωρίζετε για την Ξηροστομία

Η ξηροστομία οφείλεται στην ανεπαρκή έκκριση σάλιου και χρειάζεται παρακολούθηση ώστε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω σοβαρά προβλήματα στη στοματική κοιλότητα. Εμφανίζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους και συνήθως σχετίζεται με οργανικές παθήσεις ή με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν γι' αυτές.1 Πάνω από 500 φάρμακα προκαλούν ξηροστομία και η λήψη πολλαπλών φαρμάκων ενδέχεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ξηροστομίας στους ηλικιωμένους.2

Τί Προκαλεί την Ξηροστομία;
Πολλά είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, όπως αντιισταμινικά, αντισπασμωδικά, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για καρδιαγγείες, αντιεμετικά, αντιψυχωσικά, ηρεμιστικά και αποσυμφορητικά.  Η μακροχρόνια λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι χειρουργικές επεμβάσεις, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία προκαλούν επίσης ξηροστομία.  Η ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και στον λαιμό προκαλεί σοβαρότερο πρόβλημα ξηροστομίας, σε σχέση με τη χημειοθεραπεία ή τις χειρουργικές επεμβάσεις.  Μετά από μια ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και στον λαιμό, οι σιελογόνοι αδένες που έχουν δεχτεί ακτινοβολία παράγουν μικρή ποσότητα σάλιου ή ακόμη και καθόλου, προκαλώντας έντονη δυσφορία σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος ή του φάρυγγα.
Παθήσεις όπως το σύνδρομο Sjogren και νόσοι του συνδετικού ιστού (ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστημικός ερυθηματοειδής λύκος, συστηματική σκλήρυνση, πολυμυοσίτιδα ή σύνθετες νόσοι του συνδετικού ιστού), και παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου Ι, η πολλαπλή σκλήρυνση, το σκληρόδερμα, η ψωρίαση, το σύνδρομο του φλεγμονώδους εντέρου, η κυστική ίνωση και η σαρκοείδωση μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να συμβάλουν στην εμφάνιση ξηροστομίας.
Η ξηροστομία μπορεί επίσης να οφείλεται σε απλές διατροφικές ελλείψεις, όπως η έλλειψη βιταμίνης Α ή ριβοφλαβίνης.

Τα Συμπτώματα της Ξηροστομίας
Η ξηροστομία μπορεί να παρουσιάσει πλήθος συμπτωμάτων, όπως:

  • Αίσθηση ξηρότητας στο στόμα και στον λαιμό
  • Κολλώδες σάλιο
  • Αίσθηση ερεθισμένου λαιμού
  • Εμφάνιση οδοντικής πλάκας
  • Κακοσμία του στόματος
  • Στοματικά έλκη
  • Αλλοίωση της γεύσης
  • Τερηδόνα
  • Εμφάνιση περιοδοντίτιδας ή/και ουλίτιδας
  • Δυσκολία στην ομιλία και στην κατάποση

Η Θεραπεία της Ξηροστομίας
Αν η ξηροστομία οφείλεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, τότε ο γιατρός σας θα πρέπει να επαναξιολογήσει τον τύπο της αγωγής που λαμβάνετε και να τη διακόψει ή να προσαρμόσει τη δόση.  Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα σπρέι τεχνητού σάλιου που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στο στόμα και αυξάνουν την έκκριση σάλιου.  Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει πιλοκαρπίνη, η οποία βοηθά στη διέγερση των σιελογόνων αδένων ώστε να παράγουν σάλιο.  Η επιπλέον πρόσλήψη νερού επίσης βοηθά.
Η αντιμετώπιση της ξηροστομίας στο σπίτι περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, την καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος, την πρόσλήψη νερού ή υγρών που δεν περιέχουν ζάχαρη κατά τη διάρκεια των γευμάτων, τη μάσηση σκληρής καραμέλας ή τσίχλας χωρίς ζάχαρη που διεγείρει την έκκριση σάλιου, αλλά και την αναπνοή από τη μύτη και όχι από το στόμα.
Απευθυνθείτε στον παθολόγο ή στον οδοντίατρό σας αν πάσχετε από ξηροστομία και αναφέρετε όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, καθώς και το φαγητό και τα ποτά που καταναλώνετε, ώστε να τους βοηθήσετε να πραγματοποιήσουν μια εμπεριστατωμένη διάγνωση.

© 2011 Colgate-Palmolive Company

Παραπομπές:
1 Ettinger RL: Ανασκόπηση: Xerostomia – A Symptom which acts like a disease. Age Ageing 25:409-412, 1996
2 Porter SR, Scully C, Hegarty AM: An update of the etiology and management of xerostomia. Oral Surg Oral med Oral Pathol oral Radiol Endod 97:28-46, 2004.

Σχετικά Βίντεο

Σχετικοί Οδηγοί

Αξιολόγηση της Φρεσκάδας της Αναπνοής

Αξιολόγηση της Φρεσκάδας της Αναπνοής

Πόσο δροσερή είναι η αναπνοή σας; Ανακαλύψτε το με μια επίσκεψη στο Ινστιτούτο Δροσερής Αναπνοής.

Σχετικά Προϊόντα

Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας Κατηγορίες

ColgatePalmolive.gr  |  Colgate.com.gr  |  Η Εταιρεία μας  |  Τα Προϊόντα μας  |  Νομικά Θέματα  |  Επικοινωνία  |  Πολιτική της Colgate-Palmolive σχετικά με τα cookies
© Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.
Βλέπετε την Ελληνική ιστοσελίδα.