Κέντρο Στοματικής και Οδοντικής Υγείας

Ανακαλύψτε τις θεμελιώδεις αρχές της οδοντικής φροντίδας από το βούρτσισμα έως την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.

<span style='font-size:13px; line-height:14px;'>Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας</span>

Κατανοήστε τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαφορετικών μελών της οικογένειας σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Οδοντική Υγεία Ανάλογα με την Ηλικία

Ενημερωθείτε σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε κοινές αλλά και σε νέες θεραπείες για ομορφότερο χαμόγελο.

Αισθητική Οδοντιατρική

Πρωτοποριακές οδοντόκρεμες για πιο καθαρό και φωτεινό χαμόγελο.

Οδοντόκρεμες

Μια οδοντόβουρτσα για κάθε χαμόγελο, ειδικά σχεδιασμένη για ευκολία στον χειρισμό και άριστα αποτελέσματα.

Οδοντόβουρτσες

Τα προϊόντα της Colgate για τα παιδιά κάνουν το καθημερινό βούρτσισμα παιχνίδι.

Η Colgate για τα Παιδιά

Προϊόντα στοματικής φροντίδας που διατίθενται αποκλειστικά μέσω των επαγγελματιών οδοντικής υγείας.

Οδοντιατρικά προϊόντα

Επιλέξτε το στοματικό διάλυμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Στοματικά Διαλύματα

Πληροφορίες για το Οδοντικό Νήμα Colgate.

Οδοντικό Νήμα

Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Η Colgate προσφέρει μια λύση για κάθε χαμόγελο.

Αναζήτηση με βάση το Αποτέλεσμα
Μέγεθος γραμματοσειράς

Χειρουργική επέμβαση στα ούλα — Τί Πρέπει να Γνωρίζω;

Ο οδοντίατρός σας σας παρέπεμψε σε περιοδοντολόγο, ο οποίος ειδικεύεται στη συγκεκριμένη πάθηση. Η περιοδοντική νόσος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει τον ιστό των ούλων, προκαλώντας φλεγμονή, ερυθρότητα, πρήξιμο και απώλεια του φατνιακού οστού. Μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα δόντια. Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αναφέρει ότι το 80% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχουν από κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. (1)

Πώς Προσβλήθηκα από Περιοδοντική Νόσο;
Η περιοδοντική νόσος προκαλείται από την παρουσία βακτηρίων στο στόμα, τα οποία προσκολλώνται στα δόντια. Τα βακτήρια αυτά συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας ένα βιοϋμένιο που λέγεται οδοντική πλάκα. Αν η πλάκα παραμείνει στα δόντια, τότε εμφανίζεται φλεγμονή στους παρακείμενους ιστούς των ούλων και προκαλείται ουλίτιδα, η οποία είναι και η πρώιμη μορφή της νόσου των ούλων. Η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα που καταπολεμά τα βακτήρια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ουλίτιδας. Οι πρακτικές στοματικής υγιεινής βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας και των υπολειμμάτων τροφών, η επιφάνεια των δοντιών καθαρίζεται και η βακτηριακή πλάκα στην παρυφή των ούλων εξαλείφεται. Παρόλα αυτά, η μη απομάκρυνση της πλάκας και των υπολειμμάτων τροφών, σε συνδυασμό με την απουσία πρακτικών διατήρησης της στοματικής υγιεινής, οδηγούν σε επιδείνωση της ουλίτιδας και σε περαιτέρω φλεγμονή στον ιστό των ούλων, αιμορραγία, καθώς και στη δημιουργία ενός περιοδοντικού θύλακα μεταξύ του ούλου και του δοντιού, τη λεγόμενη περιοδοντίτιδα.

Ο περιοδοντικός θύλακας δημιουργείται καθώς τα βακτήρια του βιοϋμενίου συνεχίζουν να συσσωρεύονται κάτω από τη γραμμή του ούλου. Σε αυτό το σημείο, η προσπάθεια απομάκρυνσης της πλάκας στο σπίτι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Αν δεν γίνει θεραπεία από τον οδοντίατρο, τότε η βακτηριακή πλάκα θα συνεχίσει να εξαπλώνεται κάτω από τη γραμμή του ούλου μολύνοντας το εσωτερικό του θύλακα. Τα βακτήρια παράγουν υποπαράγωγα που καταστρέφουν τους παρακείμενους μαλακούς και σκληρούς ιστούς, δημιουργώντας έναν πιο βαθύ θύλακα. Αυτή η μορφή προχωρημένης περιοδοντικής νόσου μπορεί να επηρεάσει τις ρίζες των δοντιών, οι οποίες μπορεί επίσης να μολυνθούν. Τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν ή να προκληθεί δυσφορία και ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα ούλα. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει μια αρχική θεραπεία για την αντιμετώπιση των περιοδοντικών θυλάκων που έχουν προσβληθεί, με αποτρύγωση και ριζική απόξεση. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί μια συσκευή απόξεσης με υπερήχους για να απομακρύνει την πλάκα, την πέτρα και τα υπολείμματα τροφών κάτω από τη γραμμή των ούλων και με ειδικά εργαλεία καθαρίζει την επιφάνεια του δοντιού και της ρίζας, ώστε να τη λειάνει και να τη θεραπεύσει. Η αποτρύγωση και η ριζική απόξεση ολοκληρώνονται σε δύο με τέσσερις επισκέψεις, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Ο οδοντίατρος ενημερώνει τον ασθενή σχετικά με τις διαδικασίες επιμελούς στοματικής υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσει για τη βελτίωση των τεχνικών στοματικής φροντίδας στο σπίτι.

Είδη Χειρουργικών Επεμβάσεων στα Ούλα

1. Επέμβαση Ουλικού Κρημνού – Αν το βάθος των θυλάκων ξεπερνά τα πέντε χιλιοστά, ο περιοδοντολόγος πρέπει να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία ώστε να μειώσει τους θύλακες που έχουν καταγραφεί στο διάγραμμα του ασθενούς. Σε αυτήν τη διαδικασία υποβάλλεται η πλειονότητα των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με περιοδοντίτιδα μεσαίου ή σοβαρού σταδίου. Ο περιοδοντολόγος θα κόψει τον ιστό του ούλου για να το διαχωρίσει από το δόντι και θα προβεί σε βαθύ καθαρισμό με συσκευή απόξεσης υπερήχων, αλλά και με εργαλεία χειρός, έτσι ώστε να απομακρύνει την πέτρα, την πλάκα και το βιοϋμένιο κάτω από τους θύλακες.

2. Ουλεκτομή – Σκοπός αυτής της επέμβασης είναι η αφαίρεση του επιπρόσθετου ιστού που αναπτύχθηκε στο δόντι για τη διευκόλυνση του καθαρισμού. Ο περιοδοντολόγος αναισθητοποιεί την περιοχή και απομακρύνει τον επιπρόσθετο ιστό.

3. Ουλοπλαστική – Αυτή η επέμβαση εφαρμόζεται για την επαναδιαμόρφωση του υγιούς ουλικού ιστού γύρω από το δόντι και τη βελτίωση της εμφάνισής του. Η ουλοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ο ασθενής έχει υφίζηση ούλων, με τα ούλα να έχουν απομακρυνθεί από το δόντι. Το μόσχευμα ούλων λαμβάνεται από τον ιστό του ουρανίσκου και συρράπτεται και στις δύο πλευρές του δοντιού με υφίζηση.

Μετά την επέμβαση στα ούλα, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε από τον περιοδοντολόγο για τον τρόπο καθαρισμού των δοντιών και του ιστού των ούλων με οδοντόβουρτσα και αντιβακτηριακή φθοριούχο οδοντόκρεμα, οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα. Συμβουλευθείτε τον περιοδοντολόγο ή τον οδοντίατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα των ούλων και των δοντιών σας μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Παραπομπές:
Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα www.nim.nih.gov/medlineplus/gumdisease.html.

©  2010 Colgate-Palmolive Company

Σχετικά Βίντεο

Σχετικοί Οδηγοί

Αξιολόγηση της Φρεσκάδας της Αναπνοής

Αξιολόγηση της Φρεσκάδας της Αναπνοής

Πόσο δροσερή είναι η αναπνοή σας; Ανακαλύψτε το με μια επίσκεψη στο Ινστιτούτο Δροσερής Αναπνοής.

Σχετικά Προϊόντα

Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας Κατηγορίες

ColgatePalmolive.gr  |  Colgate.com.gr  |  Η Εταιρεία μας  |  Τα Προϊόντα μας  |  Νομικά Θέματα  |  Επικοινωνία  |  Πολιτική της Colgate-Palmolive σχετικά με τα cookies
© Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.
Βλέπετε την Ελληνική ιστοσελίδα.