Κέντρο Στοματικής και Οδοντικής Υγείας

Ανακαλύψτε τις θεμελιώδεις αρχές της οδοντικής φροντίδας από το βούρτσισμα έως την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.

<span style='font-size:13px; line-height:14px;'>Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας</span>

Κατανοήστε τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαφορετικών μελών της οικογένειας σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Οδοντική Υγεία Ανάλογα με την Ηλικία

Ενημερωθείτε σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε κοινές αλλά και σε νέες θεραπείες για ομορφότερο χαμόγελο.

Αισθητική Οδοντιατρική

Πρωτοποριακές οδοντόκρεμες για πιο καθαρό και φωτεινό χαμόγελο.

Οδοντόκρεμες

Μια οδοντόβουρτσα για κάθε χαμόγελο, ειδικά σχεδιασμένη για ευκολία στον χειρισμό και άριστα αποτελέσματα.

Οδοντόβουρτσες

Τα προϊόντα της Colgate για τα παιδιά κάνουν το καθημερινό βούρτσισμα παιχνίδι.

Η Colgate για τα Παιδιά

Προϊόντα στοματικής φροντίδας που διατίθενται αποκλειστικά μέσω των επαγγελματιών οδοντικής υγείας.

Οδοντιατρικά προϊόντα

Επιλέξτε το στοματικό διάλυμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Στοματικά Διαλύματα

Πληροφορίες για το Οδοντικό Νήμα Colgate.

Οδοντικό Νήμα

Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Η Colgate προσφέρει μια λύση για κάθε χαμόγελο.

Αναζήτηση με βάση το Αποτέλεσμα
Μέγεθος γραμματοσειράς

Τί είναι το λαγώχειλο ή λυκόστομα;

Το λαγώχειλο είναι όταν το άνω χείλος είναι σχισμένο, κάτι που παρατηρείται σε ένα στα 700 μωρά στις ΗΠΑ. Όπως και το λυκόστομα, προκαλείται από την αποτυχία των δύο πλευρών του προσώπου να ενωθούν σωστά, ενώ το μωρό είναι στην μήτρα. Αν και κανείς δεν ξέρει γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, έχει την τάση να εμφανίζεται κληρονομικά . Ορμονικές διαταραχές, διατροφικές ελλείψεις, καθώς και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι πιθανές αιτίες.

Το λυκόστομα εμφανίζεται όταν υπάρχει άνοιγμα μεταξύ του ουρανίσκου, ή της οροφής του στόματος, και της βάσης της μύτης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η άνω γνάθος του εμβρύου αποτυγχάνει να κλείσει όπως θα έπρεπε, αφήνοντας έτσι ένα κενό. Το λυκόστομα είναι πιο σοβαρή κατάσταση από το λαγώχειλο, αν και τα δύο απαιτούν χειρουργική επέμβαση προκειμένου να διορθωθούν.

Προβλήματα στην κατανάλωση τροφής, στην αναπνοή, στην ομιλία αλλά και ψυχολογικά προβλήματα είναι ορισμένες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί με λαγώχειλο ή λυκόστομα. Για να διορθώσετε την κατάσταση, ενδέχεται να πρέπει να συνεργαστείτε με μια ομάδα ειδικών που θα περιλαμβάνει έναν πλαστικό χειρουργό, έναν γναθοχειρουργό, έναν ωτορινολαρυγγολόγο (με ειδικότητα τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό), έναν γενικό οδοντίατρο, έναν ορθοδοντικό και έναν χειρουργό στόματος.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό μου έχει λαγώχειλο ή λυκόστομα;
Ο μαιευτήρας κατά τον τοκετό σας θα είναι πιθανώς σε θέση να πει αμέσως αν το μωρό σας έχει λαγώχειλο ή λυκόστομα. Το λαγώχειλο είναι αρκετά εύκολο να το δει. Τα είδη λυκοστόματος μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος από μια μικρή ρωγμή έως ένα μεγάλο άνοιγμα στην οροφή του στόματος, και μπορεί να γίνει εμφανές αμέσως μετά τη γέννησή του μωρού, αν όχι αμέσως. Όταν ένα μωρό με λυκόστομα προσπαθεί να τραφεί, τα υγρά ή τα τρόφιμα μπορεί να βγουν από τη μύτη του-κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά μπουκάλια και επιπλέον φροντίδα μέχρι το μωρό να είναι αρκετά μεγάλο για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Πώς θεραπεύονται το λαγώχειλο ή το λυκόστομα;
Χειρουργικά το κλείσιμο ενός λαγώχειλου είναι απλούστερη υπόθεση από την αποκατάσταση του λυκοστόματος. Η διαδικασία εκτελείται συνήθως μέσα σε τρεις έως τέσσερις μήνες από τη γέννηση, και η ουλή εξαφανίζεται συνήθως καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Στην περίπτωση του λυκοστόματος, η εγχείρηση καθυστερεί έως ότου το παιδί γίνει ενός έως δύο ετών, οπότε η άνω γνάθος του έχει φτάσει σε φυσιολογική ανάπτυξη. Εάν η βλάβη είναι εκτεταμένη, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αναβληθεί έως ότου το παιδί είναι μεταξύ πέντε και επτά ετών, για την αποφυγή δομικών προβλημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι δυνατή ή δεν μπορεί να κλείσει εντελώς το άνοιγμα. Σε αυτή την περίπτωση, μια συσκευή που ονομάζεται δίσκος σύγκλεισης, τοποθετείται για να καλύψει το άνοιγμα και να επιτρέψει την κανονική διατροφή.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της λυκοστομίας, πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να απαιτηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας πλαστικός χειρούργος ή / και γναθοχειρουργός θα κάνουν διορθωτική χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο, ενώ ένας γενικός οδοντίατρος, ένας χειρουργός του στόματος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος ή/και ορθοδοντικός θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τυχόν ατέλειες.

Η ιατρική ομάδα θα σας παρέχει καθοδήγηση και ενθάρρυνση κατά την δύσκολη περίοδο αυτή, από τη γέννηση έως και τη θεραπεία του παιδιού. Με την πρόοδο στις χειρουργικές τεχνικές και στις διορθωτικές συσκευές, τα αποτελέσματα για τα παιδιά που γεννιούνται με λαγώχειλο ή λυκόστομα είναι εξαιρετικά. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, ελάχιστες ενδείξεις της σχισμή θα έχουν παραμείνει.

Σχετικά Βίντεο

Σχετικοί Οδηγοί

Σώστε το Χαμόγελό σας

Σώστε το Χαμόγελό σας

Τί γνωρίζετε πραγματικά για την πάθηση των ούλων; Απαντήστε στο ερωτηματολόγιό μας και θα μάθετε.

Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας Κατηγορίες

ColgatePalmolive.gr  |  Colgate.com.gr  |  Η Εταιρεία μας  |  Τα Προϊόντα μας  |  Νομικά Θέματα  |  Επικοινωνία  |  Πολιτική της Colgate-Palmolive σχετικά με τα cookies
© Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.
Βλέπετε την Ελληνική ιστοσελίδα.