Κέντρο Στοματικής και Οδοντικής Υγείας

Ανακαλύψτε τις θεμελιώδεις αρχές της οδοντικής φροντίδας από το βούρτσισμα έως την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.

<span style='font-size:13px; line-height:14px;'>Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας</span>

Κατανοήστε τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαφορετικών μελών της οικογένειας σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Οδοντική Υγεία Ανάλογα με την Ηλικία

Ενημερωθείτε σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε κοινές αλλά και σε νέες θεραπείες για ομορφότερο χαμόγελο.

Αισθητική Οδοντιατρική

Πρωτοποριακές οδοντόκρεμες για πιο καθαρό και φωτεινό χαμόγελο.

Οδοντόκρεμες

Μια οδοντόβουρτσα για κάθε χαμόγελο, ειδικά σχεδιασμένη για ευκολία στον χειρισμό και άριστα αποτελέσματα.

Οδοντόβουρτσες

Τα προϊόντα της Colgate για τα παιδιά κάνουν το καθημερινό βούρτσισμα παιχνίδι.

Η Colgate για τα Παιδιά

Προϊόντα στοματικής φροντίδας που διατίθενται αποκλειστικά μέσω των επαγγελματιών οδοντικής υγείας.

Οδοντιατρικά προϊόντα

Επιλέξτε το στοματικό διάλυμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Στοματικά Διαλύματα

Πληροφορίες για το Οδοντικό Νήμα Colgate.

Οδοντικό Νήμα

Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Η Colgate προσφέρει μια λύση για κάθε χαμόγελο.

Αναζήτηση με βάση το Αποτέλεσμα
Μέγεθος γραμματοσειράς

Κατανοώντας το Στρες και τις Επιπτώσεις του στη Στοματική Υγεία

Σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, τα ποσοστά ανεργίας είναι τα υψηλότερα από την εποχή του Μεγάλου Κραχ και πολλοί είναι οι Αμερικάνοι που βιώνουν το στρες. Αν δεν αντιμετωπιστεί, το στρες μπορεί να επηρεάσει το πνεύμα και το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της στοματικής υγείας.

Ως στρες θεωρούμε τη φυσιολογική αντίδραση σε καταστάσεις ή προβλήματα που ενδέχεται να μην επηρεάζουν θετικά τη συμπεριφορά ή το σώμα ενός ανθρώπου. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες στρες: το αποδοτικό στρες, το εξαντλητικό στρες, η έλλειψη στρες και το υπερβολικό στρες.

  • Το αποδοτικό στρες είναι μια θετική μορφή στρες.  Ουσιαστικά κινητοποιεί κάποιον ώστε να ολοκληρώσει μια εργασία ή ένα έργο.
  • Το εξαντλητικό στρες είναι μια αρνητική μορφή στρες και εκδηλώνεται με συναισθήματα όπως φόβος, ανησυχία ή και θυμός.
  • Η έλλειψη στρες σημαίνει την απουσία θετικού στρες και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα, όπως ανία ή αίσθημα απελπισίας.
  • Το υπερβολικό στρες είναι το αποτέλεσμα του στρες που παρουσιάζεται όταν κάποιος πιέζεται υπερβολικά για να αντεπεξέλθει σε προθεσμίες.

Το στρες αυξάνει την υιοθέτηση αρνητικών συνηθειών που μπορεί να επηρεάσουν τη στοματική υγεία, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, όπως υπογραμμίζει ο David Cochran, DDS, PhD, Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας και κάτοχος της Έδρας στο Τμήμα Περιοδοντολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Σαν Αντόνιο. Παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορεί με τη σειρά τους να επηρεάσουν την ανάπτυξη περιοδοντικής νόσου.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Periodontology το 2007 ανέφερε ότι το στρες επιδρά στη στοματική υγιεινή.  Το 56% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι το στρες επηρέασε την ικανότητά τους να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα.  Το στρες προκαλεί έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης.  Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης οδηγούν με τη σειρά τους στην εμφάνιση περιοδοντίτιδας.  Το στρες μπορεί να επηρεάσει τη στοματική υγεία, προκαλώντας τα ακόλουθα προβλήματα: 

1. Ανάπτυξη στοματικών ελκών - μικροσκοπικά έλκη που αναπτύσσονται μέσα στο στόμα εξαιτίας ιών, βακτηρίων ή ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Σύνδρομο Κροταφογναθικής Άρθρωσης/Βρουξισμός - Οι άνθρωποι που βιώνουν στρες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κροταφογναθική άρθρωση των γνάθων τους, καθώς και τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας ή του ύπνου.

3. Ξηροστομία - το στρες επηρεάζει την έκκριση σάλιου στο στόμα.  Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της παραγωγής σάλιου, σε περίπτωση λήψης κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

4. Νόσοι των ούλων - έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες που αναφέρουν ότι το στρες επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να τηρούν τους κανόνες στοματικής υγιεινής στο σπίτι.

Αυτά είναι ορισμένα από τα προβλήματα στοματικής υγείας που  μπορεί να προκαλέσει το στρες.  Συμβουλευθείτε τον οδοντίατρό σας αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα.  Καταπολεμήσετε το στρες με καλή διατροφή, επαρκείς ώρες βραδινού ύπνου και άσκηση για να μειώσετε το άγχος και την ένταση.

© Copyright 2011 Colgate Palmolive

Σχετικά Βίντεο

Σχετικοί Οδηγοί

Σώστε το Χαμόγελό σας

Σώστε το Χαμόγελό σας

Τί γνωρίζετε πραγματικά για την πάθηση των ούλων; Απαντήστε στο ερωτηματολόγιό μας και θα μάθετε.

Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας Κατηγορίες

ColgatePalmolive.gr  |  Colgate.com.gr  |  Η Εταιρεία μας  |  Τα Προϊόντα μας  |  Νομικά Θέματα  |  Επικοινωνία  |  Πολιτική της Colgate-Palmolive σχετικά με τα cookies
© Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.
Βλέπετε την Ελληνική ιστοσελίδα.