Κέντρο Στοματικής και Οδοντικής Υγείας

Ανακαλύψτε τις θεμελιώδεις αρχές της οδοντικής φροντίδας από το βούρτσισμα έως την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.

<span style='font-size:13px; line-height:14px;'>Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας</span>

Κατανοήστε τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαφορετικών μελών της οικογένειας σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Οδοντική Υγεία Ανάλογα με την Ηλικία

Ενημερωθείτε σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε κοινές αλλά και σε νέες θεραπείες για ομορφότερο χαμόγελο.

Αισθητική Οδοντιατρική

Πρωτοποριακές οδοντόκρεμες για πιο καθαρό και φωτεινό χαμόγελο.

Οδοντόκρεμες

Μια οδοντόβουρτσα για κάθε χαμόγελο, ειδικά σχεδιασμένη για ευκολία στον χειρισμό και άριστα αποτελέσματα.

Οδοντόβουρτσες

Τα προϊόντα της Colgate για τα παιδιά κάνουν το καθημερινό βούρτσισμα παιχνίδι.

Η Colgate για τα Παιδιά

Προϊόντα στοματικής φροντίδας που διατίθενται αποκλειστικά μέσω των επαγγελματιών οδοντικής υγείας.

Οδοντιατρικά προϊόντα

Επιλέξτε το στοματικό διάλυμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Στοματικά Διαλύματα

Πληροφορίες για το Οδοντικό Νήμα Colgate.

Οδοντικό Νήμα

Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Η Colgate προσφέρει μια λύση για κάθε χαμόγελο.

Αναζήτηση με βάση το Αποτέλεσμα
Μέγεθος γραμματοσειράς

Ανθρακούχα αναψυκτικά: πρόβλημα για τα δόντια

Σε κάποιες πλευρές τις Αμερικής λέγονται «pop» σε άλλες «σόδα», στην Ελλάδα αναφερόμαστε σε αυτά ως μη αλκοολούχα αναψυκτικά ή ποτά ή χυμοί. Αναφερόμαστε σε ανθρακούχα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στα δόντια.

Τα αναψυκτικά έχουν αναγνωριστεί ως μια από τις σημαντικότερες αιτίες τερηδόνας, και επηρεάζουν όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα οξέα και τα σάκχαρα που εμπεριέχονται στα αναψυκτικά καταστρέφουν τον σμάλτο των δοντιών, και προκαλούν την δημιουργία κοιλοτήτων. Στις χειρότερες περιπτώσεις, κατεστραμμένο σμάλτο σε συνδυασμό με λανθασμένο βούρτσισμα των δοντιών, βρουξισμό των δοντιών ή άλλες καταστάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιού.

Τα μη σακχαρούχα αναψυκτικά, τα οποία αποτελούν όχι περισσότερο από το 14% της κατανάλωσης αναψυκτικών, είναι λιγότερο βλαβερά1. Ωστόσο, και αυτά έχουν οξέα και μπορούν πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα.

Πίνουμε όλο και περισσότερα αναψυκτικά
Στην Αμερική η κατανάλωση έχει αυξηθεί δραματικά σε όλες τις δημογραφικές ομάδες, και κυρίως ανάμεσα στα παιδιά και στους έφηβους. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που οι υγειονομικές αρχές, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων έχουν αρχίσει να σημάνουν συναγερμό για τους κινδύνους. Πόσα παιδιά πίνουν αναψυκτικά? Αναλύσεις υπολογίζουν πως ένα στα δυο ή τέσσερα στα πέντε καταναλώνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα. Το λιγότερο ένα στα πέντε παιδιά καταναλώνει το λιγότερο τέσσερα ποτήρια την ημέρα.

Τουλάχιστον ένα στα πέντε παιδιά καταναλώνουν το λιγότερο τέσσερα ποτήρια την ημέρα.2 Μερικοί έφηβοι πίνουν μέχρι και 12 αναψυκτικά την ημέρα3. Οι μεγαλύτερες συσκευασίες αναψυκτικών κάνουν το πρόβλημα μεγαλύτερο. Από 200ml που ήταν το 1950, τώρα το κλασσικό μέγεθος των αναψυκτικών έχει μεγαλώσει στα 600ml μέχρι το 1990. Ωστόσο, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν είναι οι μόνοι σε κίνδυνο. Η χρόνια κατανάλωση αναψυκτικών έχει αθροιστική επίδραση στον σμάλτο των δοντιών. Και τώρα που η διάρκεια ζωής είναι μεγαλύτερη, περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν προβλήματα με τα δόντια τους.

Τί να κάνουμε:
Παιδιά, έφηβοι, και ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν μειώνοντας τον αριθμό των αναψυκτικών που καταναλώνουν, αλλά και από τις υπάρχουσες θεραπείες για τα δόντια. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Αντικατάσταση ποτών: Γεμίστε το ψυγεία με ποτά που περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και οξέα, όπως νερό, γάλα, και 100% χυμούς φρούτων. Καταναλώστε τα εσείς και ενθαρρύνετε και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό: Μετά την κατανάλωση αναψυκτικών, πιείτε νερό με σκοπό να ξεπλύνετε το στόμα σας και να απομακρύνετε υπολείμματα που μπορεί να παρατείνουν την καταστροφή του σμάλτου.
  • Χρησιμοποιείτε φθοριούχο οδοντόπαστα και στοματικό διάλυμα: Το φθόριο μειώνει την τερηδόνα και ενδυναμώνει τον σμάλτο, γι’ αυτό να βουρτσίζετε τα δόντια σας με μια φθοριούχο οδοντόπαστα όπως η Colgate Total. Η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα απλό στοματικό διάλυμα, ή να σας προτείνει κάποιο ειδικό ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορεί επίσης να σας προτείνει κάποια οδοντόπαστα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα φθορίου.
  • Κάντε φθορίωση στο οδοντιατρείο: Ο οδοντίατρός σας μπορεί να κάνει φθορίωση στα δόντια σας δίνοντας σας φθόριο με τη μορφή αφρού ή τζελ ή διαλύματος.

Τα αναψυκτικά δεν κάνουν καλό στα δόντια. Μειώνοντας την ποσότητα αναψυκτικών που καταναλώνετε, με καλή στοματική υγιεινή, και με τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας, μπορείτε να καταπολεμήσετε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα αναψυκτικά και να έχετε καλύτερη στοματική υγεία.

1Harnack L, Stang J, Story M. Soft drink consumption among US children and adolescents: Nutritional consequences. Journal of the American Dietetic Association 1999;99:436-444.
2Gleason P, Suitor C. Childrens diets in the mid 1990s: Dietary intake and its relationship with school meal participation. Alexandria, VA: US Department of Agriculture, Food and Nutrition Service, Office of Analysis, Nutrition and Evaluation;2001.
3Brimacombe C. The effect of extensive consumption of soda pop on the permanent dentition: A case report. Northwest Dentistry 2001;80:23-25.

Σχετικά Βίντεο

Σχετικοί Οδηγοί

Η Τέχνη του Βουρτσίσματος

Η Τέχνη του Βουρτσίσματος

Διασκεδάστε ελέγχοντας τις δεξιότητές σας στο βούρτσισμα με την τρισδιάστατη οδοντόβουρτσα.

Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας Κατηγορίες

ColgatePalmolive.gr  |  Colgate.com.gr  |  Η Εταιρεία μας  |  Τα Προϊόντα μας  |  Νομικά Θέματα  |  Επικοινωνία  |  Πολιτική της Colgate-Palmolive σχετικά με τα cookies
© Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.
Βλέπετε την Ελληνική ιστοσελίδα.