Κέντρο Στοματικής και Οδοντικής Υγείας

Ανακαλύψτε τις θεμελιώδεις αρχές της οδοντικής φροντίδας από το βούρτσισμα έως την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.

<span style='font-size:13px; line-height:14px;'>Ιατρικές Παθήσεις και Φροντίδα της Στοματικής και Οδοντικής Υγείας</span>

Κατανοήστε τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαφορετικών μελών της οικογένειας σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Οδοντική Υγεία Ανάλογα με την Ηλικία

Ενημερωθείτε σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε κοινές αλλά και σε νέες θεραπείες για ομορφότερο χαμόγελο.

Αισθητική Οδοντιατρική

Πρωτοποριακές οδοντόκρεμες για πιο καθαρό και φωτεινό χαμόγελο.

Οδοντόκρεμες

Μια οδοντόβουρτσα για κάθε χαμόγελο, ειδικά σχεδιασμένη για ευκολία στον χειρισμό και άριστα αποτελέσματα.

Οδοντόβουρτσες

Τα προϊόντα της Colgate για τα παιδιά κάνουν το καθημερινό βούρτσισμα παιχνίδι.

Η Colgate για τα Παιδιά

Προϊόντα στοματικής φροντίδας που διατίθενται αποκλειστικά μέσω των επαγγελματιών οδοντικής υγείας.

Οδοντιατρικά προϊόντα

Επιλέξτε το στοματικό διάλυμα που είναι κατάλληλο για εσάς.

Στοματικά Διαλύματα

Πληροφορίες για το Οδοντικό Νήμα Colgate.

Οδοντικό Νήμα

Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό και απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Η Colgate προσφέρει μια λύση για κάθε χαμόγελο.

Αναζήτηση με βάση το Αποτέλεσμα
Μέγεθος γραμματοσειράς

Ευθυγράμμιση των Δοντιών με τη Βοήθεια Ορθοδοντικής Θεραπείας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ορθοδοντικών, στις Ηνωμένες Πολιτείες 4,5 εκατ. άτομα φορούν σιδεράκια ή χρησιμοποιούν άλλους οδοντιατρικούς μηχανισμούς για την ευθυγράμμιση των δοντιών που θα τους χαρίσει ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο1.

Όπως είναι γνωστό, οι ορθοδοντικοί είναι οδοντίατροι με ειδική κλινική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση ανωμαλιών σύγκλεισης της γνάθου, οι οποίες οφείλονται σε ανωμαλίες στα δόντια και τη γνάθο.

Πού Οφείλονται τα Προβλήματα Ευθυγράμμισης των Δοντιών;
Ο Terry Pracht, DDS, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ορθοδοντικών, αναφέρει ότι τα προβλήματα ευθυγράμμισης των δοντιών και τα προβλήματα δήξης οφείλονται τόσο σε κληρονομικούς όσο και σε εξωγενείς παράγοντες. Σύμφωνα με τον Δρα Pracht, ο συνωστισμός, η αραιοδοντία και η ατελής σύγκλειση οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες. Ενώ τα προβλήματα ευθυγράμμισης των δοντιών μπορεί να οφείλονται και στη συνήθεια πολλών παιδιών να πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους και να σπρώχνουν τα δόντια με τη γλώσσα τους, καθώς και σε τραυματισμούς των σιαγόνων (1).

Τί Περιλαμβάνουν οι Θεραπευτικές Επιλογές Ευθυγράμμισης των Δοντιών ή Διόρθωσης των Ανωμαλιών Σύγκλεισης Γνάθου;
Υπάρχουν τρία στάδια στην ορθοδοντική θεραπεία. Το πρώτο είναι η εφαρμογή μηχανισμών για την εξοικονόμηση χώρου στη στοματική κοιλότητα. Για παράδειγμα, η εφαρμογή μηχανισμών διεύρυνσης του ουρανίσκου και οι αντίστοιχοι μηχανισμοί που τοποθετούνται στη γλωσσική (εσωτερική) επιφάνεια των δοντιών για τη διεύρυνση της επιφάνειας της κάτω γνάθου. Ακολουθεί το διορθωτικό στάδιο κατά το οποίο τοποθετούνται τα σιδεράκια. Στη συνέχεια, τα δόντια μετακινούνται και ευθυγραμμίζονται και οι ανωμαλίες σύγκλεισης της γνάθου διορθώνονται. Το χρονικό διάστημα της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ανωμαλίας των δοντιών και των προβλημάτων της γνάθου. Το τρίτο στάδιο είναι η συντήρηση μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών μηχανισμών με τη χρήση νάρθηκα (αφαιρούμενου ή μόνιμου) και τις επισκέψεις στον ορθοδοντικό ανά εξάμηνο για την εξασφάλιση ενός λαμπερού χαμόγελου για μια ζωή.

Τα Σιδεράκια και τα Είδη τους.
Πριν από τριάντα χρόνια τα σιδεράκια ήταν μεγάλα μεταλλικά σύρματα που επικολλούνταν γύρω από κάθε δόντι. Τα σιδεράκια προσαρτώνται είτε στην εξωτερική (παρειακή) είτε στην εσωτερική (γλωσσική) επιφάνεια των δοντιών, ανάλογα με τις συστάσεις του ορθοδοντικού. Τα σιδεράκια, τα αψιδωτά σύρματα και τα λάστιχα διατίθενται σε διάφορα χρώματα για να ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτιμήσεις των παιδιών και των εφήβων.

Σήμερα χρησιμοποιούνται μικροσκοπικές αγκύλες από μεταλλικό ή κεραμικό υλικό, οι οποίες τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Οι αγκύλες επικολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των εμπρόσθιων δοντιών με σταθεροποιητικό υλικό ενώ οι μεταλλικοί δακτύλιοι τοποθετούνται στα οπίσθια δόντια. Τα αψιδωτά σύρματα που διαπερνούν τις αγκύλες κατασκευάζονται από κράμα νικελίου-τιτανίου που ενεργοποιείται με θερμότητα. Η θερμοκρασία στη στοματική κοιλότητα και η προσαρμογή των αψιδωτών συρμάτων από τον ορθοδοντικό στο ιατρείο ρυθμίζουν το επίπεδο άσκησης πίεσης στα δόντια.

Η νέα εναλλακτική λύση για τα σιδεράκια είναι η μέθοδος Invisalign, μια σειρά από διάφανους αφαιρούμενους νάρθηκες για τη μετακίνηση και την ευθυγράμμιση των δοντιών. Αυτοί οι νάρθηκες αφαιρούνται κατά το φαγητό, το βούρτσισμα των δοντιών ή το καθάρισμα με οδοντικό νήμα.

Πώς Πρέπει να Φροντίζετε τα Σιδεράκια.
Ο ορθοδοντικός ή ο οδοντίατρός σας θα σας υποδείξει τον σωστό τρόπο για να καθαρίζετε τα σιδεράκια σας. Υπάρχουν πολλές κατάλληλες οδοντόβουρτσες, απλές (ειδικά σχεδιασμένες για άτομα που υποβάλλονται σε ορθοδοντικές θεραπείες), με μπαταρία, ηλεκτρικές ή ηχητικές. Ο οδοντίατρος θα σας προτείνει την κατάλληλη οδοντόβουρτσα για την περίπτωσή σας. Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών ως προς την παρυφή των ούλων και διαγράφοντας αλλεπάλληλες παλινδρομικές κινήσεις. Φροντίζετε να αφαιρείτε την πλάκα από τις παρυφές των ούλων για την πρόληψη της ουλίτιδας (φλεγμονή του ιστού των ούλων). Πρέπει να τοποθετείτε την οδοντόβουρτσα στη σωστή γωνία ως προς την παρυφή των ούλων και να βουρτσίζετε απαλά την περιοχή γύρω από τις αγκύλες για να αφαιρέσετε την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών.

Καθαρίζετε οπωσδήποτε την περιοχή ανάμεσα στα δόντια με διάταξη που χρησιμοποιείται για το πέρασμα οδοντικού νήματος και νήμα, οδοντιατρική οδοντογλυφίδα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι σε περίπτωση που υπάρχει κενό μεταξύ των δοντιών. Ο εκτοξευτής νερού απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών και ξεπλένει τις παρυφές των ούλων απομακρύνοντας τα βακτήρια που προκαλούν νόσους και κακοσμία, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από ουλίτιδα. Χρησιμοποιείται μόνος του ή σε συνδυασμό με αντιβακτηριδιακή οδοντόκρεμα και μη συνταγογραφούμενο αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα.

Πώς να Διατηρήσετε το Λαμπερό σας Χαμόγελο Μετά την Ολοκλήρωση της Ορθοδοντικής Θεραπείας.
Αφού ο ορθοδοντικός σας αφαιρέσει τα σιδεράκια, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να φοράτε νάρθηκα (έναν μηχανισμό από πλαστικό) κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, ανάλογα με τις συστάσεις του ορθοδοντικού σας. Ο νάρθηκας καθαρίζεται με χλιαρό νερό ή οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα και φυλάσσεται σε ειδικό πλαστικό δοχείο.

Συστήνεται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας δύο φορές τον χρόνο για καθαρισμό και τον ορθοδοντικό σας σε τακτική βάση για συντήρηση του αποτελέσματος.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Παραπομπές:
1. Braces: Not Just for Looks, Causes of Crooked Teeth. Πληροφορίες στη διεύθυνση http://www.enotalone.com/article/9045.html

ColgatePalmolive.gr  |  Colgate.com.gr  |  Η Εταιρεία μας  |  Τα Προϊόντα μας  |  Νομικά Θέματα  |  Επικοινωνία  |  Πολιτική της Colgate-Palmolive σχετικά με τα cookies
© Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.
Βλέπετε την Ελληνική ιστοσελίδα.