ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ COLGATE-PALMOLIVE ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΝΟΣΟ COVID-19

Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν από την Colgate-Palmolive καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα στοματικής φροντίδας μας μπορούν να μειώσουν προσωρινά στο στόμα σας το φορτίο του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Στις εργαστηριακές δοκιμές διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένα είδη οδοντόκρεμας, στοματικών διαλυμάτων και στοματικών σπρέι εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, σε ποσοστό πάνω από 99%. Μια κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε προδιαδικαστικά με θετικούς ασθενείς για COVID-19 κατέδειξε ότι ορισμένα στοματικά διαλύματα με χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο (CPC) συν ψευδάργυρο, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή χλωρεξιδίνη μείωσαν σημαντικά το ιικό φορτίο στο στόμα για έως 30 και 60 λεπτά μετά τη χρήση. Συνεχίστε να διαβάζετε για να βρείτε απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα διαθέσιμα σε όλες τις αγορές. Επικοινωνήστε με τον πλησιέστερο πωλητή λιανικής για πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Όλες οι ερωτήσεις:

 

1. Ποιες οδοντόκρεμες και ποια στοματικά διαλύματα εξουδετέρωσαν τον ιό SARS-CoV-2 σε εργαστηριακό τεστ κατά 99% και άνω;

* Από οδοντόκρεμες: Colgate Total και επιλεγμένα προϊόντα Meridol.

* Από στοματικά διαλύματα και σπρέι: Όσα περιέχουν 0,075% CPC, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων προϊόντων σπρέι και στοματικών διαλυμάτων Colgate Total, το Colgate Plax, το σπρέι Vedshakti και το στοματικό διάλυμα Colgate Zero. Το στοματικό διάλυμα Meridol, το οποίο δεν περιέχει CPC, εξουδετέρωσε επίσης το ιικό φορτίο κατά 99%.

2. Ποια στοματικά διαλύματα μείωσαν σημαντικά το ιικό φορτίο στο στόμα για έως και 60 λεπτά στην κλινική μελέτη;

Τα Peroxyl, PerioGard και Colgate Total (εκτός των ΗΠΑ) πωλούνται με την επωνυμία Colgate Zero στη Βόρεια Αμερική.

3. Θα με προστατεύουν τα μειωμένα επίπεδα του ιού στο στόμα μου από το να προσβληθώ ή να μεταδώσω τη νόσο COVID-19;

Αν εντοπιστεί ο ιός της COVID-19 στο στόμα σας, τότε έχετε ήδη προσβληθεί από τον ιό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν καταληκτικά στοιχεία ότι η μείωση των επιπέδων του ιού στο στόμα αποτρέπει την προσβολή από τον ιό ή τη μετάδοσή του. Ωστόσο, η μείωση του ιικού φορτίου στο σάλιο, το οποίο μπορεί να μεταδοθεί π.χ. όταν μιλάμε, τραγουδάμε ή βήχουμε, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης.

4. Αν τα επίπεδα του ιού στο στόμα μου είναι μειωμένα, τα συμπτώματα της COVID-19 θα είναι λιγότερο σοβαρά ή θα με βοηθήσει να αναρρώσω πιο γρήγορα;

Δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μείωση των επιπέδων του ιού στο στόμα σας θα κάνει τα συμπτώματα της COVID-19 λιγότερο σοβαρά ή ότι θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη διάρκεια και τη σοβαρότητα της COVID-19, όπως πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

5. Τι σημαίνει «εξουδετέρωση του ιού»;

«Εξουδετέρωση του ιού» σημαίνει ότι ο ιός είναι παρών αλλά δεν είναι πλέον λοιμογόνος και δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί.

6. Πώς συμβάλλουν τα προϊόντα στοματικής φροντίδας στην εξουδετέρωση του ιού;

Τρέχοντα δεδομένα καταδεικνύουν ότι αυτά τα προϊόντα στοματικής φροντίδας στοχεύουν τον ιικό φάκελο και τον διαλύουν. Η απώλεια αυτού του εξωτερικού προστατευτικού περιβλήματος εμποδίζει τον ιό να προσκολληθεί στα κύτταρα και να τα μολύνει.

7. Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου ή να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα πριν βγω έξω ή συναντήσω άλλους;

Η στοματική φροντίδα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής προσωπικής σας ρουτίνας υγιεινής. Θα πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα, να τηρείτε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και να πλένετε τα χέρια σας για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν καταληκτικά στοιχεία ότι το βούρτσισμα των δοντιών ή η χρήση στοματικού διαλύματος προστατεύει από την προσβολή ή τη μετάδοση της νόσου COVID-19. Ωστόσο, η μείωση του ιικού φορτίου στο σάλιο, που μπορεί να μεταδοθεί όταν μιλάτε, τραγουδάτε ή βήχετε, μπορεί να μειώσει αναλόγως τον κίνδυνο μετάδοσης. Έχουμε προγραμματίσει τη διεξαγωγή και άλλων μελετών για να διαπιστώσουμε πώς το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση στοματικού διαλύματος επηρεάζουν το ιικό φορτίο στο στόμα σας. Ωστόσο, το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση στοματικού διαλύματος με ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα είναι το κλειδί για τη διατήρηση καλής στοματικής υγείας γενικότερα.

8. Πώς συνάδουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων με ό,τι συμβαίνει στο στόμα μας;

Οι εργαστηριακές δοκιμές είναι ένα απλοποιημένο μοντέλο που χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί, υπό πολύ ελεγχόμενες συνθήκες, αν οι αντιμικροβιακές συνθέσεις της Colgate μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό SARS-CoV-2. Η εργαστηριακή μέθοδος είναι διεθνώς αποδεκτή και αναγνωρίζεται για χρήση στην αξιολόγηση της ιικής αδρανοποίησης, τόσο για τις οδοντόκρεμες όσο και για τα στοματικά διαλύματα. Η Colgate-Palmolive διεξάγει επιπλέον κλινική έρευνα για να διαπιστώσει αν τα αποτελέσματα είναι παρόμοια στο στόμα όσον αφορά την εξουδετέρωση και τη μείωση των επιπέδων του ιού.

9. Πόσο αποτελεσματικά είναι τα προϊόντα της Colgate-Palmolive που υποβλήθηκαν σε δοκιμές σε σύγκριση με τα Listerine, Crest και άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα έναντι του ιού SARS-CoV-2;

Δεν έγιναν δοκιμές για την αποτελεσματικότητα ανταγωνιστικών προϊόντων.

10. Αν βουρτσίζω τα δόντια μου ή χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα, πρέπει να φοράω και μάσκα;

Ναι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) συνιστούν τη χρήση μάσκας προσώπου για να μειωθεί η μετάδοση της COVID-19. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες για πρόληψη της προσβολής από COVID-19 και της μετάδοσης της νόσου, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και το πλύσιμο των χεριών.

11. Το βούρτσισμα των δοντιών ή η χρήση στοματικού διαλύματος έχει κάποια επίδραση στα αντισώματά μας;

Όχι, το βούρτσισμα των δοντιών ή η χρήση στοματικού διαλύματος δεν έχει καμία επίδραση στα αντισώματά σας.

 

Ερωτήσεις για τις οδοντόκρεμες:

 

12. Όλες οι οδοντόκρεμες εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί COVID-19;

Δεν έχουμε πραγματοποιήσει δοκιμές για άλλες οδοντόκρεμες εκτός από την Colgate Total και επιλέξαμε τα προϊόντα Meridol για να εξετάσουμε αν εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

13. Το βούρτσισμα των δοντιών μου επηρεάζει το φορτίο του ιού στο στόμα μου που προκαλεί την COVID-19;

Παρά το γεγονός ότι τα εργαστηριακά μας αποτελέσματα για τον SARS-CoV-2 είναι ενθαρρυντικά, αν δεν διεξαχθεί σχετική κλινική μελέτη, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν αυτά τα αποτελέσματα συμβαίνουν και στο στόμα. Το κλινικό μας πρόγραμμα εξετάζει επί του παρόντος ασθενείς θετικούς για COVID-19 προκειμένου να διαπιστωθεί αν το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα Colgate Total μπορεί να μειώσει προσωρινά το ιικό φορτίο στο στόμα.

14. Πόσο διαρκούν τα οφέλη της οδοντόκρεμας Colgate Total όσον αφορά τα επίπεδα του ιού που προκαλεί την COVID-19;

Διεξάγουμε περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η εξουδετέρωση του ιού στις εργαστηριακές δοκιμές συμβαίνει επίσης στο στόμα. Τα κλινικά αποτελέσματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πόσο μειώνεται το ιικό φορτίο και για πόσο καιρό.

Στοματικό διάλυμα/στοματικό σπρέι:

 

15. Ποια προϊόντα περιέχουν 0,075% χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο (CPC);

Τα περισσότερα προϊόντα σπρέι και στοματικού διαλύματος Colgate Total, το Colgate Plax, το σπρέι Vedshakti και το στοματικό διάλυμα Colgate Zero.

16. Όλα τα στοματικά διαλύματα ή σπρέι μειώνουν προσωρινά το ιικό φορτίο στο στόμα;

Στην κλινική μας μελέτη υποβάλαμε σε δοκιμή μόνο τα Colgate Peroxyl, Colgate PerioGard και Colgate Total (εκτός των ΗΠΑ), που πωλείται με την επωνυμία Colgate Zero στη Βόρεια Αμερική, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι είναι αποτελεσματικά όσον αφορά την προσωρινή μείωση του ιικού φορτίου στο στόμα. Δεν υποβάλαμε σε δοκιμή άλλα προϊόντα.

17. Τα αποτελέσματα της χλωροεξιδίνης (CHX) 0,12 και 0,2% είναι εξίσου καλά με του υπεροξειδίου του υδρογόνου;

Η εργαστηριακή μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα μεταξύ προϊόντων. Χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί η ικανότητα των προϊόντων να εξουδετερώνουν τον ιό SARS-CoV-2.

18. Κατά πόσο η χρήση στοματικού διαλύματος ή σπρέι μειώνει το ιικό φορτίο στο στόμα μου;

Οι εργαστηριακές δοκιμές κατέδειξαν ότι σε επαφή 30 ή 60 δευτερολέπτων, τα στοματικά διαλύματα της Colgate με χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 κατά 99,9%. Διενεργήσαμε μια αρχική κλινική μελέτη για να προσδιορίσουμε αν αυτή η εξουδετερωτική δράση μεταφράζεται σε προσωρινή μείωση του ιού στο στόμα και επιβεβαιώσαμε ότι αυτό συμβαίνει όντως. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη με τα στοματικά διαλύματα Colgate Total (εκτός των ΗΠΑ), που πωλείται με την επωνυμία Colgate Zero στη Βόρεια Αμερική, Colgate PerioGard και Colgate Peroxyl καταδεικνύουν ότι η χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες έχει άμεση δράση, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα του ιού στο στόμα. Αυτά τα μειωμένα επίπεδα του ιού διατηρούνται έως και 30 και 60 λεπτά μετά τη χρήση, αν και τα επίπεδα είναι χαμηλότερα αμέσως μετά τη χρήση.

19. Η χρήση στοματικού διαλύματος με προστατεύει από την COVID-19;

Ενώ μια κλινική μελέτη καταδεικνύει σημαντική μείωση των επιπέδων του ιού στο στόμα χρησιμοποιώντας ορισμένα στοματικά διαλύματα, με τα μειωμένα επίπεδα να διατηρούνται έως και 30 και 60 λεπτά μετά τη χρήση, δεν υπάρχουν επί του παρόντος καταληκτικά στοιχεία που να συνηγορούν ότι η χρήση στοματικού διαλύματος ή σπρέι προστατεύει από την προσβολή ή τη μετάδοση της νόσου COVID-19. Ωστόσο, η τακτική χρήση παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Οι οδοντίατροι συνιστούν τη χρήση στοματικού διαλύματος για την καθημερινή στοματική φροντίδα.

20. Πρέπει να χρησιμοποιώ το στοματικό διάλυμα μόνο στο σπίτι ή και πριν από οδοντιατρικές πράξεις για να μειώσω το φορτίο του ιού που προκαλεί COVID-19;

Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα του ιού γενικά σημειώθηκε αμέσως μετά τη χρήση και τα επίπεδα παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα για έως και 60 λεπτά. Συνιστάται η χρήση στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες στο πλαίσιο της καθημερινής σας στοματικής φροντίδας. Βάσει της κλινικής μας μελέτης συνιστούμε τη χρήση αμέσως πριν από οδοντιατρικές πράξεις.

21. Πότε πρέπει οι ασθενείς να χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα πριν από μια οδοντιατρική πράξη;

Με βάση τα αποτελέσματα, θα μπορούσατε να ζητήσετε από τους ασθενείς σας να χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα αμέσως πριν ξεκινήσετε μια οδοντιατρική πράξη. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα του ιού αμέσως μετά τη χρήση. Τα επίπεδα παραμένουν σημαντικά μειωμένα για έως και 60 λεπτά μετά τη χρήση. Θα μπορούσατε επίσης να συστήσετε στους ασθενείς σας να κάνουν χρήση λιγότερο από μία ώρα πριν την επίσκεψη στο ιατρείο σας για την προστασία του προσωπικού με το οποίο ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν πριν από τη οδοντιατρική πράξη.