Μια νεαρή γυναίκα κοιτάζει σε έναν καθρέφτη μπάνιου ενώ αγγίζει το σαγόνι της και χαμογελά

Τί είναι και πώς χρησιμοποιείται ο διεγέρτης ούλων;

Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανόν να είστε από εκείνα τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά τη στοματική υγιεινή. Υπέροχα! Τι είναι λοιπόν ο διεγέρτης ούλων και γιατί δεν είναι πιο δημοφιλής; Και, εν πάση περιπτώσει, γιατί είναι σημαντική η διέγερση των ούλων; Είμαστε εδώ για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το απλό εργαλείο και τον τρόπο χρήσης του.

Διεγέρτης ούλων: περί τίνος πρόκειται;

Αν δεν γνωρίζετε τι είναι, μπορεί το εργαλείο αυτό, με την άκρη από σιλικόνη ή λάστιχο που συνδέεται με έναν μακρύ μεταλλικό βραχίονα, να σας φανεί ασυνήθιστο. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, πρόκειται για ένα οικονομικά προσιτό εργαλείο που συμβάλλει στην ενίσχυση του ιστού των ούλων σας, διεγείροντάς τον, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση της πλάκας ή των υπολειμμάτων τροφής.

Δεν κρίνεται απαραίτητο για όσους διαθέτουν υγιή ουλικό ιστό, ωστόσο ενδεχομένως να σας φανεί χρήσιμο για την καθημερινή σας ρουτίνα. Η χρήση του συνιστάται συνήθως ειδικά για όσους πάσχουν από περιοδοντική νόσο καθώς συμβάλλει στην πρόληψη της επιδείνωσης ή της εξάπλωσής της.

Μπορείτε να βρείτε διεγέρτες ούλων στο διαδίκτυο ή σε διάφορα φαρμακεία, πολυκαταστήματα ή παντοπωλεία στα ράφια με τα είδη στοματικής υγιεινής. Αν διστάζετε να προσθέσετε έναν διεγέρτη ούλων στη ρουτίνα στοματικής φροντίδας σας, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Πώς λειτουργεί ο διεγέρτης ούλων;

Ο διεγέρτης ούλων δεν μπορεί να υποκαταστήσει άλλα εργαλεία στοματικής φροντίδας, παρά μόνο να συμπληρώσει τη ρουτίνα σας. Ο διεγέρτης ούλων συμβάλλει στον καθαρισμό, ειδικά σε περίπτωση που υπάρχουν μεγάλα κενά ή λείπουν δόντια.

Ο διεγέρτης ούλων ενισχύει τη ρουτίνα στοματικής φροντίδας σας με τους εξής δύο τρόπους:

  1. Κάνει μασάζ στον ουλικό σας ιστό, συμβάλλοντας στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου ή την αποφυγή της επιδείνωσής της.
  2. Βοηθά στον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων, αφαιρώντας υπολείμματα τροφής και πλάκας προς αποφυγή ουλίτιδας και τερηδόνας.

Διέγερση των ούλων: τι ακριβώς συμβαίνει στην πράξη; Θεωρητικά, συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος και, κατά συνέπεια, του οξυγόνου που φθάνει μέχρι τον ουλικό σας ιστό ή την περιοχή τυχόν λοίμωξης. Παρότι η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διέγερσης των ούλων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, έχει διαπιστωθεί ότι το οξυγόνο συμβάλει στη θεραπεία ορισμένων περιστατικών που αφορούν παθήσεις των ούλων. Κατά πόσο αυτό σχετίζεται με τη χρήση διεγερτών ούλων, θα φανεί στο μέλλον.

Αν διαπιστώσετε ότι η χρήση ενός διεγέρτη ούλων διευκολύνει τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων, τότε αυτό σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στη στοματική σας υγεία. Τα υπολείμματα τροφής και η πλάκα ευνοούν επίσης την ανάπτυξη της τερηδόνας και άλλων οδοντιατρικών προβλημάτων, επομένως οτιδήποτε συμβάλλει στην απομάκρυνσή τους είναι καλοδεχούμενο.

Πώς χρησιμοποιείται ο διεγέρτης ούλων

Μια σημαντική προϋπόθεση για τη διατήρησης της αποτελεσματικότητας του διεγέρτη ούλων είναι η αντικατάσταση του άκρου μόλις φθαρεί. Ευτυχώς, οι άκρες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν να αντικατασταθούν. Έτσι, μπορείτε να εφοδιαστείτε με άκρες χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε νέα λαβή.

Ανεξάρτητα από τον τύπο της οδοντιατρικής φροντίδας, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στα δόντια ή τα ούλα σας προκειμένου να αποφεύγετε την επιβάρυνση των ιστών ή την καταστροφή του σμάλτου. Το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος πρέπει να πραγματοποιούνται με ήπιο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για τους διεγέρτες ούλων.

Πριν χρησιμοποιήσετε τον διεγέρτη ούλων:

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας για δύο λεπτά με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες
  • Καθαρίστε τα μεσοδόντια διαστήματα χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι
  • Χρησιμοποιήστε την άκρη του διεγέρτη ούλων για να κάνετε απαλές μαλάξεις στον ιστό κατά μήκος της γραμμής των ούλων
  • Περάστε το άκρο ανάμεσα στα δόντια σας για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα τροφής ή πλάκας
  • Ξεπλύνετε χρησιμοποιώντας στοματικό διάλυμα ή αντισηπτικό στοματόπλυμα

Ο διεγέρτης ούλων είναι ένα απλό εργαλείο που πολλοί χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα της καθημερινής ρουτίνας στοματικής φροντίδας. Αν και οι έρευνες για την αποτελεσματικότητά αυτού του εργαλείου είναι ακόμη σε εξέλιξη, θεωρείται γενικά ασφαλές, εφόσον χρησιμοποιείται προσεκτικά και με τον σωστό τρόπο. Ο διεγέρτης ούλων ίσως είναι ακριβώς το εργαλείο που χρειάζεστε, ιδιαίτερα αν πάσχετε από περιοδοντική νόσο και σας το συστήνει ο οδοντίατρός σας, ή αν διευκολύνει τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.