Badge field

Ενδείξεις και τρόποι αντιμετώπισης του βρουξισμού

Published date field

 

Τι είναι ο βρουξισμός; 
Εάν ξυπνήσετε ένα πρωί και πονάνε οι μύες της σιαγόνας σας ή έχετε πονοκέφαλο, μπορεί να υποφέρετε από βρουξισμό (ασυνείδητο τριξίμο των δοντιών) που προκαλεί πόνο στα δόντια, τα αποσταθεροποιεί και πολλές φορές τα καταστρέφει μερικώς ή τελείως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, από τον βρουξισμό, μπορεί να καταστραφεί το οστούν που περιβάλλει το δόντι καθώς και ο ιστός των ούλων. Το σύνδρομο αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση.

Πώς θα ξέρω ότι πάσχω από βρουξισμό;
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν βρουξισμό ασυνείδητα. Μπορεί και να μην αντιλαμβάνονται ότι τους συμβαίνει, μέχρι κάποιος να τους πει ότι όταν κοιμούνται τρίζουν τα δόντια τους με έντονο θόρυβο. Άλλοι διαπιστώνουν κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο ότι τα δόντια τους έχουν φθαρεί ή ότι το σμάλτο των δοντιών έχει ρωγμές.

Άλλες πιθανές ενδείξεις του βρουξισμού είναι ο πόνος στο πρόσωπο, το κεφάλι και το λαιμό. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να διαγνώσει αν τέτοιου είδους πόνοι οφείλονται στο τρίξιμο των δοντιών.

Πώς θεραπεύεται ο βρουξισμός;
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. Εάν κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις στον οδοντίατρό σας και εκείνος εξετάσει προσεκτικά τα δόντια σας, θα μπορέσει να προσδιορίσει την πιθανή αιτία του βρουξισμού. Ανάλογα με την αιτία και τη ζημιά που έχει γίνει, ο οδοντίατρος μπορεί να σας υποδείξει:

Να φοράτε έναν νάρθηκα νυκτός όταν κοιμόσαστε. Ο μηχανισμός αυτός, τον οποίο θα παραγγείλει στον οδοντοτεχνίτη του, για να είναι κατάλληλος για σας, εφαρμόζει στην επάνω οδοντοστοιχία και αποτρέπει την τριβή με την κάτω. Ο νάρθηκας σας βοηθάει να ελέγχετε το τρίξιμο των δοντιών, δεν το θεραπεύει.

Να επινοείτε τρόπους χαλάρωσης και ηρεμίας, επειδή το καθημερινό άγχος θεωρείται μια από τις αιτίες του βρουξισμού. Ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε έναν περίπατο, ένα ζεστό μπάνιο ή ζητήστε από κάποιον ειδικό να σας υποδείξει τρόπους χειρισμού αγχογόνων καταστάσεων. Εάν οι μύες της σιαγόνας σας πονάνε από το τρίξιμο των δοντιών σας, απλώστε μια ζεστή κομπρέσα στο πρόσωπό σας, για να χαλαρώσουν.

Εάν υπάρχουν ανωμαλίες στη σύγκλιση των οδοντοστοιχιών σας, πρέπει να διορθωθούν. Εάν κάποια δόντια δεν συγκλίνουν κανονικά, μπορούν να διορθωθούν με σφραγίσματα, θήκες ή ορθοδοντικούς μηχανισμούς.

Appliance
Ο νάρθηκας νυκτός προστατεύει τα δόντια σας, αλλά δεν αποτελεί θεραπεία.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.