Badge field

Συχνές ερωτήσεις για τη στοματική υγεία

Published date field

 

Είναι ο θηλασμός καλύτερος από το μπιμπερό για την πρόληψη της τερηδόνας πρώιμης παιδικής ηλικίας;  
Πολλοί ειδικοί συνιστούν τον θηλασμό από το μπιμπερό για τη γενική υγεία του παιδιού σας. Όμως, όπως και το μπιμπερό έτσι και ο θηλασμός μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνας πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Για την πρόληψη της τερηδόνας πρώιμης παιδικής ηλικίας:

  • Αποφύγετε το βραδινό τάισμα, όπως και το να παίρνετε το μωρό μαζί σας στο κρεβάτι σας και να το αφήνετε να θηλάζει κατά βούληση. Το γάλα μπορεί να ¨λιμνάσει¨ στο στόμα του παιδιού και να οδηγήσει στην παραγωγή οξέων που θα επιδρά στα δόντια του καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα οξέα προκαλούν την τερηδόνα.
  • Αποφεύγετε να αφήνετε το παιδί να περιφέρεται συνεχώς με το μπιμπερό.
  • Η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία προτείνει να προτρέπετε το παιδί σας να πίνει από κούπα μέχρι τα πρώτα του γενέθλια.

Υπάρχει πρόβλημα αν το παιδί μου πιπιλάει το δάχτυλό του;
Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι φυσιολογικό για τα βρέφη, καθώς τα περισσότερα σταματούν από μόνα τους στην ηλικία των 2 ετών.

  • Αν το παιδί σας συνεχίσει να πιπιλάει τον αντίχειρά του και μετά την ηλικία των 2 ετών, προσπαθήστε να το αποθαρρύνετε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων.
  • Το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να οδηγήσει σε κυρτότητα των δοντιών, συνωστισμό των δοντιών και σε προβλήματα στη μάσηση.

Υπάρχει πρόβλημα αν το παιδί μου χρησιμοποιεί πιπίλα;
Ναι, αλλά μην την βουτάτε σε ζάχαρη, μέλι ή κάποιο άλλο σακχαρώδες υγρό. Επίσης:

  • Προσπαθήστε να διακόψετε τη χρήση της πιπίλας μέχρι την ηλικία των 2 ετών
  • Να έχετε στο μυαλό σας ότι ενώ η πιπίλα και το πιπίλισμα του αντίχειρα δεν επιφέρουν κάποια διαφορά στην υγεία του παιδιού σας, η πιπίλα μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή επειδή είναι ευκολότερο να ξεκόψετε το παιδί σας από τη χρήση της πιπίλας σε σχέση με το πιπίλισμα του αντίχειρα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βουρτσίσω τα δόντια του νηπίου μου;
Χρησιμοποιείστε μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα. Κάντε μια κυκλική ή περιμετρική κίνηση σε όλη την επιφάνεια των δοντιών και κυρίως στην γραμμή όπου τα δόντια συναντούν τα ούλα. Μόλις το παιδί σας μάθει να φτύνει, χρησιμοποιείστε φθοριούχο οδοντόκρεμα σε ποσότητα μπιζελιού πάνω στην οδοντόβουρτσα. Οι οικογένειες θα πρέπει να ζητάνε από τον οδοντίατρο τους να τους δείχνει το σωστό τρόπο βουρτσίσματος δοντιών κατά την επίσκεψη τους σε αυτόν.

Μπορώ να μεταδώσω στο παιδί μου βλαβερά βακτήρια τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τα δόντια του ;
Ναι. Τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα μπορούν να μεταδοθούν με την επαφή – όπως όταν το μωρό βάζει τα χέρια του στο στόμα σας και μετά στο δικό του στόμα. Για αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό να διατηρείτε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι από τη στιγμή που μια γυναίκα είναι έγκυος και μοιράζεται αίμα με το αγέννητο μωρό της, οποιαδήποτε μόλυνση του στόματος – όπως τερηδόνα ή ουλίτιδα – μπορεί να επηρεάσει το μωρό. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπική Έρευνα στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η στοματική ασθένεια/ μόλυνση συνδέεται επίσης με φαινόμενα όπως πρόωρα, ελλιποβαρή νεογνά. .

Πότε θα πρέπει να αρχίσω να χρησιμοποιώ φθοριούχο οδοντόκρεμα για το παιδί μου;
Όταν το παιδί σας αρχίσει να φτύνει. Το φθόριο είναι ασφαλές και απαραίτητο για να κρατάει τα δόντια δυνατά, αλλά μόνο σε κατάλληλες ποσότητες. Νεότερα νήπια τείνουν να καταπίνουν την οδοντόκρεμα σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φθορίωση, η οποία επιφέρει χρωματισμό των δοντιών. Και θυμηθείτε, ακόμα και αν το νερό σας είναι φθοριωμένο, χρειάζεται να χρησιμοποιείτε φθοριούχο οδοντόκρεμα. Το φθόριο είναι απαραίτητο τόσο στην «τοπική μορφή», όπως η οδοντόκρεμα - όσο και στην «δια κατάποσης» μορφή, όπως νερό και φθοριούχα συμπληρώματα.

Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό στο σπίτι, και δεν περιέχει φθόριο. Υπάρχει πρόβλημα;
Αν χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό για να το πίνετε και να μαγειρεύετε, ή αν το νερό της κοινότητας δεν φθοριώνεται, βεβαιωθείτε ότι το έχετε αναφέρει στο γιατρό ή τον οδοντίατρό σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσουν φθοριούχα συμπληρώματα για το μωρό. 

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.