Τί να περιμεένετε από την επίσκεψη στον οδοντίατρο
Badge field

Τί να περιμεένετε από την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Published date field

 

Προετοιμαστείτε για την επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Καταρχήν είναι σημαντικό να έχετε έναν οδοντίατρο με τον οποίο να αισθάνεστε άνετα. Όταν βρείτε τον οδοντίατρο που σας ταιριάζει, κλείστε ένα ραντεβού μαζί του για έλεγχο, πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο οδοντίατρος, θα καταγράψει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Εάν η κατάσταση της υγείας σας μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου, πρέπει απαραιτήτως να τον ενημερώσετε.

Οι περισσότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο γίνονται για έλεγχο. Η ιδανική συχνότητα για τον έλεγχο είναι κάθε έξι μήνες. Έτσι διατηρούνται τα δόντια σας καθαρά, γίνονται ανθεκτικότερα και προλαμβάνονται τα επώδυνα προβλήματα.

  • Ο επιμελής καθαρισμός
    Κάθε φορά που πηγαίνουμε για έλεγχο στο οδοντιατρείο σημαίνει ότι κάνουμε έναν επιμελή καθαρισμό. Με τα κατάλληλα εργαλεία, ο οδοντίατρος φτάνει κάτω από την παρυφή των ούλων και αφαιρεί την πέτρα και τα κατάλοιπα που προκαλούν τις παθήσεις των ούλων, τις φθορές των δοντιών, τη δυσάρεστη αναπνοή και άλλα προβλήματα.
  • Ο ολοκληρωμένος έλεγχος
    Ο οδοντίατρος ελέγχει τα δόντια, τα ούλα και το στόμα και ανιχνεύει αν υπάρχουν φθορές ή άλλα προβλήματα. Ο στόχος του είναι να διασφαλίσει την καλή στοματική υγεία και να προλάβει την επιδείνωση των προβλημάτων με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
  • Ακτινογραφίες
    Ανάλογα με την ηλικία σας, το μέγεθος του προβλήματος που έχετε και τον κίνδυνο να επιδεινωθεί, ο οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να κάνει ακτινογραφίες για να εντοπίσει προβλήματα που δεν ανιχνεύονται με άλλο τρόπο: βλάβες της γνάθου, έγκλειστα δόντια, αποστήματα, κύστες ή όγκοι, φθορές ανάμεσα στα δόντια. Τα σύγχρονα οδοντιατρεία διαθέτουν μηχανήματα που δεν διαχέουν περισσότερη ακτινοβολία από αυτήν που δέχεστε όταν εκτεθείτε μια ημέρα στον ήλιο ή όταν το Σαββατοκύριακο δείτε λίγο περισσότερο τηλεόραση. Προληπτικά πρέπει να φοράτε προστατευτική ποδιά μολύβδου και αν είστε έγκυος ενημερώστε τον οδοντίατρό σας, γιατί κατά την εγκυμοσύνη οι ακτινογραφίες γίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

    Ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρειαστεί Πανοραμική Ακτινογραφία ή Panorex. Αυτού του τύπου η αποτύπωση καταγράφει σε μία μόνο εικόνα την επάνω και την κάτω γνάθο και βοηθάει το γιατρό να κατανοήσει τη δήξη σας (τον τρόπο που συγκλίνουν οι οδοντοστοιχίες) και τις δυσαρμονίες των οδοντοστοιχιών σας.

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;
Αν τα δόντια και τα ούλα σας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, μια επίσκεψη κάθε έξι μήνες αρκεί. Αν στο ενδιάμεσο διάστημα εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα –σφράγισμα, εξαγωγή φρονιμίτη, ράγισμα της στεφάνης- πρέπει να σπεύσετε να κλείσετε ραντεβού. Και μην παραλείπετε να ρωτάτε τον οδοντίατρό σας όταν χρειάζεστε οδηγίες και πληροφορίες.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.