Πώς καθαρίζω σωστά τα δόντια μου με οδοντικό νήμα;
Badge field

Πώς καθαρίζω σωστά τα δόντια μου με οδοντικό νήμα;

Published date field

 

Το κατάλληλο καθάρισμα με νήμα απομακρύνει την πλάκα και τα κατάλοιπα των τροφών από τα σημεία που δεν μπορεί εύκολα να φτάσει η οδοντόβουρτσα: κάτω από την παρυφή των ούλων και ανάμεσα στα δόντια σας. Και επειδή η πλάκα προκαλεί φθορά των δοντιών και των ούλων, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε καθημερινά τα δόντια σας με νήμα.

Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα εφαρμόστε τις ακόλουθες οδηγίες:

  • Πάρτε 45 πόντους νήμα, τυλίξτε το στα μεσαία σας δάχτυλα και αφήστε 5-6 πόντους ανάμεσα στα δάχτυλα για να αρχίσετε το καθάρισμα.
  • Τεντώστε το νήμα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σας και κινείστε το μαλακά και παλινδρομικά ανάμεσα στα δόντια σας.
  • Καθαρίστε με το νήμα τις βάσεις των δοντιών σας εκεί που συναντούν τα ούλα και πιέστε το μαλακά κάτω από το σημείο αυτό. Μην κάνετε απότομες κινήσεις γιατί μπορεί να τραυματίσετε τα ούλα σας.
  • Καθώς προχωρείτε από δόντι σε δόντι, χρησιμοποιείτε καθαρά τμήματα του νήματος.
  • Για να απομακρύνετε το νήμα κάνετε την ίδια παλινδρομική κίνηση και βγάλτε το από τα δόντια.

Ποιό είναι το καλύτερο οδοντικό νήμα;
Υπάρχουν δύο τύποι νήματος:

  • Το νάιλον
  • Το μεταξωτό

Το νάιλον νήμα κυκλοφορεί κερωμένο και ακέρωτο και σε ποικιλία αρωμάτων. Το νήμα αυτό αποτελείται από πολλές νάιλον ίνες και γι αυτό πολλές φορές ξεφτίζει ιδιαίτερα όταν το βυθίζουμε ανάμεσα σε σφιχτά δόντια. Αν και είναι ακριβότερο, το μεταξωτό γλυστράει ευκολότερα ανάμεσα στα δόντια, ακόμα και τα σφιχτά, και δεν ξεφτίζει. Οταν τα χρησιμοποιείτε με τον κατάλληλο τρόπο και τα δύο νήματα απομακρύνουν εξίσου αποτελεσματικά την πλάκα και τα κατάλοιπα των τροφών.

floss1 floss2 floss3

Χρησιμοποιείστε 45 περίπου πόντους νήμα και αφήστε 5-6 πόντους ανάμεσα στα δάχτυλα.

Κινείστε το μαλακά ανάμεσα στα δόντια.

Καθαρίστε κάτω από την παρυφή των ούλων, με ήπιες κινήσεις για να μην τα τραυματίσετε.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.