Δρα η οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα κατά του ιου covid-19;

Πρόσφατες μελέτες που διεξήγαγε η Colgate-Palmolive καταδεικνύουν ότι ορισμένα προϊόντα στοματικής φροντίδας μπορούν να μειώσουν προσωρινά το φορτίου του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 στο στόμα σας. Κατόπιν εργαστηριακών δοκιμών διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένα είδη οδοντόκρεμας με ψευδάργυρο, φθοριούχο κασσίτερο ή φθοριούχο αμίνη, καθώς και στοματικά διαλύματα με χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο (CPC), υπεροξείδιο του υδρογόνου, χλωρεξιδίνη ή φθοριούχο κασσίτερο/φθοριούχο αμίνη, εξουδετερώνουν τον ιό σε ποσοστό άνω του 99%. Μια αρχική κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε προδιαδικαστικά με ασθενείς θετικούς για COVID-19 κατέδειξε ότι ορισμένα στοματικά διαλύματα με CPC συν ψευδάργυρο, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή χλωρεξιδίνη μείωσαν σημαντικά το ιικό φορτίο στο στόμα για έως και 60 λεπτά μετά τη χρήση. Εργαζόμαστε σκληρά για να κατανοήσουμε πώς αυτή η αρχική έρευνα μεταφράζεται σε προσωρινά μειωμένα ιικά φορτία στο στόμα και τι μπορεί να σημαίνει για εσάς. Το σημαντικό είναι ότι παρόλο που δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα υπό εξέταση προϊόντα προλαμβάνουν, αντιμετωπίζουν ή θεραπεύουν τη νόσο COVID-19 ή ανακουφίζουν τα συμπτώματα, και ότι τα προϊόντα δεν προορίζονται για τέτοια χρήση, το τακτικό βούρτσισμα και η χρήση στοματικού διαλύματος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την υγιεινή του στόματος. Συνεχίστε να διαβάζετε για να βρείτε απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις.

Γενικές ερωτήσεις:

 

1. Μπορούν τα προϊόντα στοματικής φροντίδας να με προστατεύσουν από την προσβολή ή τη μετάδοση της COVID-19;

Αν εντοπιστεί ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 στο στόμα σας, σημαίνει ότι έχετε ήδη μολυνθεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η χρήση προϊόντων στοματικής φροντίδας προλαμβάνουν τη λοίμωξη από τον ιό. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να καθοριστεί αν η μείωση του ιικού φορτίου στα σταγονίδια του σάλιου που εκτινάσσονται όταν μιλάμε, τραγουδάμε ή βήχουμε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλους.

2. Μπορούν τα προϊόντα στοματικής φροντίδας να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19 ή να με βοηθήσουν να αναρρώσω πιο γρήγορα;

Όχι, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η χρήση προϊόντων στοματικής φροντίδας μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της COVID-19 λιγότερο σοβαρά ή να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη διάρκεια και τη σοβαρότητα της COVID-19, όπως πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα προϊόντα μας δεν προορίζονται για χρήση ούτε έχουν εγκριθεί για την πρόληψη, την αντιμετώπιση ή τη θεραπεία της COVID-19, ούτε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της.

3. Ποιες οδοντόκρεμες και ποια στοματικά διαλύματα εξουδετέρωσαν τον ιό SARS-CoV-2 σε εργαστηριακό τεστ κατά 99% και άνω;

Οι οδοντόκρεμες που δοκιμάστηκαν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες συνθέσεις με ψευδάργυρο, φθοριούχο κασσίτερο ή φθοριούχο αμίνη.

Τα στοματικά διαλύματα και σπρέι που δοκιμάστηκαν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες συνθέσεις με 0,075% CPC, 1,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου, 0,12% χλωρεξιδίνη ή φθοριούχο κασσίτερο/φθοριούχο αμίνη.

4. Ποια στοματικά διαλύματα μείωσαν σημαντικά το ιικό φορτίο στο στόμα για έως και 60 λεπτά στην αρχική κλινική μελέτη;

Οι συνθέσεις που δοκιμάστηκαν ήταν: (1) 1,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου, (2) 0,12% χλωρεξιδίνη και (3) 0,075% CPC συν 0,28% ψευδάργυρος.

5. Τι σημαίνει «εξουδετέρωση του ιού»;

«Εξουδετέρωση του ιού» σημαίνει ότι ο ιός είναι παρών, αλλά δεν είναι λοιμογόνος και δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στον ξενιστή.

6. Πώς συμβάλλουν τα προϊόντα στοματικής φροντίδας στην εξουδετέρωση του ιού;

Η τρέχουσα έρευνα καταδεικνύει ότι τα δοκιμασμένα προϊόντα στοματικής φροντίδας διασπούν τον ιικό φάκελο και τον διαλύουν. Η απώλεια ή η καταστροφή αυτού του εξωτερικού προστατευτικού περιβλήματος εμποδίζει τον ιό να προσκολληθεί στα κύτταρα και να τα μολύνει.

7. Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου ή να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα πριν βγω έξω ή συναντήσω άλλους;

Η στοματική φροντίδα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής προσωπικής σας ρουτίνας υγιεινής. Θα πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα, να τηρείτε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και να πλένετε τα χέρια σας για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το βούρτσισμα ή το ξέπλυμα αποτρέπει, αντιμετωπίζει ή θεραπεύει τη νόσο COVID-19, ούτε ότι ανακουφίζει τα συμπτώματά του. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να καθοριστεί αν η μείωση του ιικού φορτίου στα σταγονίδια του σάλιου που εκτινάσσονται όταν μιλάμε, τραγουδάμε ή βήχουμε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλους. Το τακτικό βούρτσισμα και η χρήση στοματικού διαλύματος είναι το κλειδί για τη διατήρηση καλής στοματικής υγείας. Έχουμε προγραμματίσει τη διεξαγωγή και άλλων μελετών για να αξιολογήσουμε πώς το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση στοματικού διαλύματος επηρεάζουν το ιικό φορτίο στο στόμα σας.

8. Πώς συνάδουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων με ό,τι συμβαίνει στο στόμα μας;

Οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να καταδειχθεί αν τα υπό εξέταση προϊόντα μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό SARS-CoV-2. Η Colgate-Palmolive διεξάγει επιπλέον κλινική έρευνα για να διαπιστώσει αν τα αποτελέσματα είναι παρόμοια στο στόμα όσον αφορά την εξουδετέρωση και την προσωρινή μείωση των επιπέδων του ιού.

9. Εξετάσατε ανταγωνιστικά προϊόντα;

Δεν εξετάσαμε ανταγωνιστικά προϊόντα.

10. Αν βουρτσίζω τα δόντια μου ή χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα, πρέπει να φοράω και μάσκα;

Ναι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) συνιστούν τη χρήση μάσκας προσώπου για να μειωθεί η μετάδοση της COVID-19. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες για πρόληψη της προσβολής από COVID-19 και της μετάδοσης της νόσου, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και το πλύσιμο των χεριών.

11. Το βούρτσισμα των δοντιών ή η χρήση στοματικού διαλύματος έχει κάποια επίδραση στα αντισώματά μας;

Όχι, το βούρτσισμα των δοντιών ή η χρήση στοματικού διαλύματος δεν έχει καμία επίδραση στα αντισώματά σας.

 

Ερωτήσεις για την οδοντόκρεμα

 

12. Όλες οι οδοντόκρεμες εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί COVID-19;

Έχουμε πραγματοποιήσει εργαστηριακές μελέτες για επιλεγμένους τύπους οδοντόκρεμας με ψευδάργυρο, φθοριούχο κασσίτερο ή φθοριούχο αμίνη για να προσδιορίσουμε αν εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Δεν έχουμε δεδομένα σχετικά με άλλες οδοντόκρεμες που δεν περιέχουν αυτά τα συστατικά.

13. Το βούρτσισμα των δοντιών μου επηρεάζει το φορτίο του ιού στο στόμα μου που προκαλεί την COVID-19;

Παρά το γεγονός ότι τα εργαστηριακά μας αποτελέσματα για τον SARS-CoV-2 είναι ενθαρρυντικά, αν δεν διεξαχθεί σχετική κλινική μελέτη, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν αυτά τα αποτελέσματα συμβαίνουν και στο στόμα. Το κλινικό μας πρόγραμμα εξετάζει επί του παρόντος ασθενείς θετικούς για COVID-19 προκειμένου να κατανοήσουμε αν το βούρτσισμα με συγκεκριμένες συνθέσεις οδοντόκρεμας μπορεί να μειώσει προσωρινά το ιικό φορτίο στο στόμα.

14. Για π[όσο καιρό οι δοκιμασμένες οδοντόκρεμες θα μειώσουν στο στόμα το φορτίο του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19;

Διεξάγουμε περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η εξουδετέρωση του ιού στις εργαστηριακές δοκιμές συμβαίνει επίσης στο στόμα.

 

Στοματικό διάλυμα/στοματικό σπρέι:

 

15. Όλα τα στοματικά διαλύματα ή στοματικά σπρέι εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19;

Έχουμε διεξάγει εργαστηριακές μελέτες για επιλεγμένες συνθέσεις στοματικού διαλύματος/ στοματικού σπρέι με 0,075% CPC, 1,5% υπεροξείδιο υδρογόνου, 0,12% χλωρεξιδίνη ή φθοριούχο κασσίτερο/φθοριούχο αμίνη για να διαπιστώσουμε αν εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Δεν έχουμε δεδομένα σχετικά με άλλα στοματικά διαλύματα ή στοματικά σπρέι που δεν περιέχουν αυτά τα συστατικά.

16. Όλα τα στοματικά διαλύματα ή σπρέι μειώνουν προσωρινά το ιικό φορτίο στο στόμα;

Διεξάγαμε αρχικές δοκιμές των συνθέσεων με (1) 1,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου, (2) 0,12% χλωρεξιδίνη και (3) 0,075% CPC συν 0,28% ψευδάργυρο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε την αποτελεσματικότητά τους για την προσωρινή μείωση του ιικού φορτίου στο στόμα. Δεν υποβάλαμε σε δοκιμή άλλα προϊόντα.

17. Τα αποτελέσματα της χλωροεξιδίνης (CHX) 0,12% και 0,2% είναι εξίσου καλά με του υπεροξειδίου του υδρογόνου;

Η εργαστηριακή μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα μεταξύ προϊόντων. Χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί η ικανότητα των προϊόντων να εξουδετερώνουν τον ιό SARS-CoV-2.

18. Κατά πόσο η χρήση στοματικού διαλύματος ή σπρέι μειώνει το ιικό φορτίο στο στόμα μου;

Οι εργαστηριακές δοκιμές κατέδειξαν ότι σε επαφή 30 ή 60 δευτερολέπτων, ορισμένα στοματικά διαλύματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 κατά 99,9%. Διενεργήσαμε μια αρχική κλινική μελέτη για να προσδιορίσουμε αν αυτή η εξουδετερωτική δράση μεταφράζεται σε προσωρινή μείωση του ιού στο στόμα και επιβεβαιώσαμε ότι αυτό συμβαίνει όντως για τα στοματικά διαλύματα που δοκιμάσαμε. Τα αποτελέσματα από μια αρχική κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε με επιλεγμένες συνθέσεις στοματικού διαλύματος καταδεικνύουν ότι η χρήση στοματικού διαλύματος σύμφωνα με τις οδηγίες παρέχει άμεση δράση, μειώνοντας σημαντικά το ιικό φορτίο στο στόμα. Αυτά τα μειωμένα επίπεδα του ιού διατηρούνται έως και 30 και 60 λεπτά μετά τη χρήση, αν και τα επίπεδα είναι χαμηλότερα αμέσως μετά τη χρήση.

19. Η χρήση στοματικού διαλύματος προστατεύει από την COVID-19;

Ενώ μια αρχική κλινική μελέτη καταδεικνύει σημαντική προσωρινή μείωση του ιικού φορτίου στο στόμα χρησιμοποιώντας ορισμένα στοματικά διαλύματα, με τα μειωμένα επίπεδα να διατηρούνται έως και 60 λεπτά μετά τη χρήση, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να συνηγορούν ότι η χρήση στοματικού διαλύματος ή σπρέι προστατεύει από την προσβολή ή τη μετάδοση της νόσου COVID-19. Ωστόσο, η τακτική χρήση παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Οι οδοντίατροι συνιστούν τη χρήση στοματικού διαλύματος για την καθημερινή στοματική φροντίδα.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.