Συμβουλές για τη στοματική υγεία των ηλικιωμένων
Badge field

Συμβουλές για τη στοματική υγεία των ηλικιωμένων

Published date field

 

Πώς θα διατηρήσω τη στοματική μου υγεία στην τρίτη ηλικία;
Μπορείτε να έχετε τα δόντια σας για όλη σας τη ζωή εάν τα φροντίζετε συστηματικά στο σπίτι και εάν επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρο. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, μπορείτε να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή, αν τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα με οδοντόπαστα με fluoride, τα καθαρίζετε με νήμα μια φορά την ημέρα και πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρό σας για έλεγχο και καθαρισμό.

Τι περισσότερο πρέπει να ξέρω για τη στοματική υγεία στην τρίτη ηλικία;
Ακόμα και αν φροντίζετε συστηματικά τα δόντια σας κάθε μέρα, μπορεί να έχετε ειδικά προβλήματα κατά την τρίτη ηλικία. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, τα φάρμακα, η γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, επηρεάζουν και τη στοματική σας υγεία. Ευτυχώς όμως ο οδοντίατρος και ο παθολόγος σας μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τέτοιου είδους δυσκολίες, εύκολα και αποτελεσματικά.

  • Τερηδόνα της ρίζας: Ακόμα και η ελάχιστη συρρίκνωση των ούλων εκθέτει τις ρίζες των δοντιών, οι οποίες είναι πολύ πιο ευάλωτες στη φθορά. Τα ούλα των ηλικιωμένων συρρικνώνονται πολύ περισσότερο, γι’αυτό και είναι σημαντική η σχολαστική φροντίδα του στόματος με οδοντόπαστα με fluoride.
  • Τερηδόνα γύρω από τα παλιά σφραγίσματα: εμφανίζεται συχνά στους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα σε όσους έχουν πολλά και παλιά σφραγίσματα. Και στην περίπτωση αυτή η βασική άμυνα είναι η συστηματική φροντίδα του στόματος με οδοντόπαστα με fluoride.
  • Η ευαισθησία των δοντιών αυξάνεται με τα χρόνια. Τα ούλα συρρικνώνονται με τον καιρό και ίσως εξαιτίας παλαιότερων περιοδοντικών προβλημάτων και εκθέτουν τμήματα των δοντιών που δεν προστατεύονται από σμάλτο. Τα τμήματα αυτά αντιδρούν με πόνο όταν έρθουν σε επαφή με ζεστές ή κρύες τροφές και ποτά. Στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις, ακόμα και ο κρύος αέρας ή οι γλυκές και ξυνές τροφές και ποτά μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Δοκιμάστε μια ειδική για την ευαισθησία οδοντόπαστα και αν το πρόβλημα επιμείνει, Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Μπορεί να υπάρχει τερηδόνα ή να έχει σπάσει κάποιο δόντι.
  • Η ξηροστομία είναι πολύ συχνό πρόβλημα των ηλικιωμένων και μπορεί να οφείλεται στα φάρμακα που παίρνετε ή σε άλλα προβλήματα υγείας. Η ξηροστομία είναι εχθρός των δοντιών και πρέπει να την αντιμετωπίσετε. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει διάφορες μεθόδους αποκατάστασης της υγρασίας στο στόμα σας όπως και φάρμακα ειδικά για το πρόβλημα αυτό.
  • Ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσουν τη στοματική σας υγεία. Ο οδοντίατρός σας πρέπει να είναι ενημερωμένος για τις παθήσεις σας, ώστε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειές τους στη στοματική σας υγεία.
  • Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες κάνουν τη ζωή ευκολότερη για πολλούς ηλικιωμένους, αλλά απαιτούν ειδική φροντίδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας σχολαστικά και επισκεφθείτε τον αν παρουσιαστεί πρόβλημα. Οι ηλικιωμένοι που φοράνε τεχνητές οδοντοστοιχίες για πολλά χρόνια, καλό θα είναι να κάνουν ετήσιο οδοντιατρικό έλεγχο.
  • Η πάθηση των ούλων μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση και να πλήξει ανθρώπους όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα όσους είναι πάνω από 40 ετών. Επιδεινώνεται από:
  1. Την κακή διατροφή
  2. Την ελλιπή φροντίδα της στοματικής υγιεινής.
  3. Τις συστημικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
  4. Το άγχος και το κάπνισμα.
  5. Φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν τα ούλα. 

Η πάθηση των ούλων στα πρώτα της στάδια αντιμετωπίζεται εύκολα γι'αυτό είναι πολύ σημαντικό να μη χαθεί χρόνος. Εάν επισκέπτεσθε τακτικά τον οδοντίατρό σας, θα την εντοπίσει εγκαίρως και θα τη θεραπεύσει. Και εάν φροντίζετε συστηματικά τη στοματική σας υγιεινή μπορεί και να την εμποδίσετε να εμφανιστεί.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.