Μάθετε για την ανατομία των δοντιών
Badge field

Μάθετε για την ανατομία των δοντιών

Published date field

 

Ποια είναι τα τμήματα ενός δοντιού;

  • Στεφάνη ή Μύλη: Η εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και το μόνο ορατό τμήμα του. Το σχήμα της στεφάνης καθορίζει τη λειτουργία του δοντιού. Για παράδειγμα, τα μπροστινά δόντια είναι κοφτερά, σε σχήμα σμίλης, για να κόβουν, ενώ οι τραπεζίτες (γομφίοι) έχουν επίπεδες επιφάνειες για να μασούν.
  • Παρυφή των ούλων: το σημείο συνάντησης των δοντιών και των ούλων. Χωρίς το κατάλληλο βούρτσισμα και το καθάρισμα με νήμα, συσσωρεύεται στο σημείο αυτό πλάκα και τερηδόνα που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
  • Ρίζα: το τμήμα του δοντιού που είναι βυθισμένο στο οστούν. Η ρίζα αποτελεί τα δύο τρίτα του δοντιού και το διατηρεί σταθερό στη θέση του.
  • Σμάλτο: το εξωτερικό στρώμα του δοντιού. Το σμάλτο είναι ο πιο σκληρός και ο πιο ενασβεστιωμένος ιστός του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί όμως να καταστραφεί από την τερηδόνα εάν δεν φροντίζετε τα δόντια σας με τον κατάλληλο τρόπο.
  • Οδοντίνη: το στρώμα του δοντιού που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο. Εάν η τερηδόνα διαπεράσει το σμάλτο, επιτίθεται στην οδοντίνη από όπου εκατομμύρια μικροσκοπικών αγωγών οδηγούν κατευθείαν στον οδοντικό πολφό.
  • Πολφός: Ο μαλακός ιστός που βρίσκεται στο κέντρο των δοντιών και φιλοξενεί τον νευρικό ιστό και τα αιμοφόρα αγγεία. Εάν η τερηδόνα φτάσει στον πολφό, το δόντι πονάει.

Τί ξέρετε για τα ούλα;
Τα δόντια συγκρατούνται στο στόμα από τα ούλα, το φατνιακό οστούν και τον περιοδοντικό σύνδεσμο.

  • Τα ούλα: Τα ούλα είναι ο ρόζ ιστός που περιβάλλει τα δόντια και το οστούν δημιουργώντας προστατευτική κάλυψη στην ορατή βάση του δοντιού. Η φλεγμονή των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα και αν η φλεγμονή προχωρήσει και στο οστούν, τότε έχουμε περιοδοντίτιδα.
  • Το φατνιακό οστούν: Το οστούν που περιβάλλει τα δόντια ονομάζεται φατνιακό. Όταν πάσχουμε από περιοδοντίτιδα, το οστούν αυτό μπορεί να συρρικνωθεί, εξαιτίας της φλεγμονής.
  • Ο περιοδοντικός σύνδεσμος: Ανάμεσα στο φατνιακό οστούν και τα δόντια βρίσκονται οι ίνες του συνεκτικού ιστού που αποτελούν τον περιοδοντικό σύνδεσμο, ο οποίος συγκρατεί σταθερά τα δόντια στη θέση τους.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι δοντιών;
Κάθε δόντι έχει μια συγκεκριμένη αποστολή (Πηγαίνετε στην οδοντοστοιχία για να εντοπίσετε και να χαρακτηρίσετε κάθε τύπο δοντιού)

  • Κοπτήρες ή Τομείς: τα κοφτερά, σε σχήμα σμίλης, μπροστινά δόντια (τέσσερα επάνω και τέσσερα κάτω) τα οποία χρησιμεύουν για να κόβουμε τις τροφές. του δοντιού. Η φλεγμονή των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα και αν η φλεγμονή προχωρήσει και στο οστούν, τότε έχουμε περιοδοντίτιδα.
  • Κυνόδοντες: έχουν σχήμα αιχμής και χρησιμεύουν για να κατακερματίζουμε τις τροφές.
  • Προγόμφιοι: τα δόντια αυτά έχουν σχήμα με δύο αιχμές στη μασητική τους επιφάνεια και χρησιμεύουν για να συνθλίβουμε τις τροφές.
  • Γομφίοι ή Τραπεζίτες: έχουν αρκετές αιχμές στη μασητική τους επιφάνεια και χρησιμεύουν για την πολτοποίηση των τροφών.
teeth
toothanatomy1

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.