Badge field

Τί είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Published date field

 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικοί άξονες ή θήκες που εμφυτεύονται με χειρουργική επέμβαση στο φατνιακό οστούν, κάτω από τα ούλα. Όταν τοποθετηθούν και σταθεροποιηθούν, προσαρμόζονται επάνω τους τα τεχνητά δόντια.

Τι ρόλο παίζουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Τα εμφυτεύματα «χωνεύονται» από το φατνιακό οστούν και προσφέρουν πολύ σταθερή βάση για τα τεχνητά δόντια. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και οι γέφυρες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα δεν χαλαρώνουν και δεν κουνιούνται στο στόμα σας και σας διευκολύνουν πολύ περισσότερο όταν τρώτε ή μιλάτε. Η καλή αυτή στήριξη βοηθάει, ώστε να μην αισθανόμαστε τις γέφυρες και τις τεχνητές οδοντοστοιχίες ως ξένα σώματα στο στόμα μας.

Για πολλούς ανθρώπους οι συμβατικές τεχνητές οδοντοστοιχίες και οι γέφυρες δεν είναι ανεκτές είτε γιατί τους δημιουργούν ερεθισμούς και προβλήματα στην ομιλία είτε γιατί δεν εφαρμόζουν καλά. Επιπλέον, οι συμβατικές γέφυρες πρέπει να στηριχθούν στα δόντια που βρίσκονται στα δύο άκρα του κενού που έχει μείνει από τα χαμένα δόντια. Ένα πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι ότι δεν χρειάζεται να στηριχθούν σε παρακείμενα δόντια.

Για να κάνετε εμφύτευση πρέπει τα ούλα σας να είναι υγιή και το οστούν σε καλή κατάσταση για να ανεχθούν τα εμφυτεύματα, τα οποία απαιτούν σχολαστική υγιεινή και τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους, για να διαρκέσουν.

Τα εμφυτεύματα κοστίζουν περισσότερο από άλλες μεθόδους αντικατάστασης δοντιών.

Υπάρχουν δύο τύποι εμφυτευμάτων που έχουν δοκιμαστεί αποτελεσματικά:

  • Ενδοδοντικά εμφυτεύματα - τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση κατευθείαν μέσα στο φατνιακό οστούν. Όταν μετά την πρώτη επέμβαση επουλωθεί ο συνεκτικός ιστός των ούλων, γίνεται δεύτερη επέμβαση για να προσαρμοστεί ένας άξονας ή θήκη στο αρχικό εμφύτευμα. Στη συνέχεια προσαρμόζεται στον άξονα αυτόν το τεχνητό δόντι ή η ομάδα δοντιών (γέφυρες και τεχνητές οδοντοστοιχίες).
  • Υποπεριοριστικά εμφυτεύματα - αποτελούνται από ένα μεταλλικό πλαίσιο το οποίο τοποθετείται στο φατνιακό οστούν κάτω ακριβώς από τον συνεκτικό ιστό των ούλων. Καθώς επουλώνονται τα ούλα, το πλαίσιο σταθεροποιείται στο φατνιακό οστούν. Οι άξονες που ήταν προσαρμοσμένοι στο μεταλλικό πλαίσιο, προβάλλουν από τα ούλα. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, πάνω στους άξονες αυτούς προσαρμόζονται τα τεχνητά δόντια.

Πόση διάρκεια ζωής έχουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Κατά μέσο όρο διαρκούν από 10 έως 20 χρόνια και η αντοχή τους εξαρτάται από το σημείο του στόματος στο οποίο έχει γίνει το εμφύτευμα, από την ανοχή του δέκτη, από την στοματική υγιεινή και τους οδοντιατρικούς ελέγχους. Επειδή οι γομφίοι δέχονται περισσότερη πίεση και φθείρονται ταχύτερα, τα σχετικά εμφυτεύματα δεν διαρκούν όσο εκείνα που γίνονται στα μπροστινά δόντια.

Οδοντικά εμφυτεύματα

Posts Artificial
Οι θήκες τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση κάτω από τα ούλα. Τα τεχνητά δόντια, μεμονωμένα, γέφυρες ή οδοντοστοιχίες, προσαρμόζονται στις θήκες.
Implants Replacement
Τα εμφυτεύματα προσφέρουν σταθερή και σίγουρη στήριξη. Τα εμφυτεύματα αποτελούν τη βάση για μεμονωμένα τεχνητά δόντια.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.