Badge field

Τι είναι οι ορθοδοντικές θεραπείες;

Published date field

 

Η ορθοδοντική είναι ένας κλάδος της οδοντιατρικής, ο οποίος ασχολείται με την αποκατάσταση των δοντιών και των σιαγόνων, όταν υπάρχει κάποια ανωμαλία. Τα στριμωγμένα (ή συνωστισμένα) δόντια ή τα δόντια που δεν συγκλίνουν κανονικά, δεν καθαρίζονται εύκολα και γι'αυτό είναι πιο ευάλωτα στην τερηδόνα και την περιοδοντίτιδα. Πιέζουν άλλωστε υπερβολικά τους μασητικούς αδένες και συχνά προκαλούν πονοκεφάλους, προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση, πόνους στο λαιμό, τους ώμους ή την πλάτη. Τα στριμωγμένα δόντια ή τα δόντια που δεν βρίσκονται στη σωστή θέση επιβαρύνουν την εμφάνιση μας.

Με την ορθοδοντική θεραπεία αποκτάμε ένα υγιέστερο στόμα, πιο ευχάριστη εμφάνιση και πιο ανθεκτικά δόντια.

Οι ορθοδοντικοί σπουδάζουν δύο ή και περισσότερα χρόνια περισσότερα από τους γενικούς οδοντιάτρους.

Πώς θα καταλάβω ότι χρειάζομαι ορθοδοντική θεραπεία;
Αυτό μπορεί να σας το πει μόνο ο οδοντίατρός σας ή ο ορθοδοντικός σας. Αφού ενημερωθούν για το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας, εξετάσουν τα δόντια σας, κάνουν ακτινογραφίες και τα αποτυπώσουν φωτογραφικά, θα αποφασίσουν αν χρειάζεστε ορθοδοντική θεραπεία και ποιά είναι η κατάλληλη για την περίπτωσή σας.

Εάν σας συμβαίνει κάτι από όσα ακολουθούν, τότε μπορεί να είστε υποψήφιοι για ορθοδοντική θεραπεία.

 • Υπερσύγκλιση δήξης ή δόντια λαγού - όταν τα επάνω μπροστινά δόντια προεξέχουν αρκετά έως πολύ, σε σχέση με τα κάτω μπροστινά.
 • Υποσύγκλιση δήξης ή τα δόντια του μπουλντόγκ - όταν τα κάτω δόντια προεξέχουν αρκετά έως πολύ σε σχέση με τα επάνω ή όταν τα επάνω δόντια γυρίζουν προς τα μέσα.
 • Σταυροδοντία - όταν κατά τη δήξη τα επάνω δόντια δεν καλύπτουν ελαφρώς τα κάτω δόντια, αλλά οι δύο οδοντοστοιχίες απλώς συναντώνται.
 • Αφιστάμενη δήξη - το κενό διάστημα μεταξύ των επάνω μπροστινών ή πλαγίων δοντιών και των κάτω μπροστινών ή πλαγίων, όταν τα πίσω δόντια συγκλίνουν κανονικά.
 • Απόκλιση μέσης γραμμής - όταν το κέντρο των επάνω μπροστινών δοντιών δεν εναρμονίζεται με το κέντρο των κάτω μπροστινών δοντιών.
 • Αραιοδοντία - το χάσμα ή το κενό ανάμεσα στα δόντια το οποίο οφείλεται είτε σε απώλεια δοντιών είτε σε αραιή οδοντοφυΐα.
 • Πυκνοδοντία - ο συνωστισμός των δοντιών, πυκνή οδοντοφυΐα.

Οι ορθοδοντικές θεραπείες
Ο ορθοδοντικός χρησιμοποιεί διάφορους τύπους μηχανισμών, σταθερών ή κινητών, οι οποίοι μετακινούν τα δόντια, επανενεργοποιούν τους μύες και επενεργούν στην ανάπτυξη των σιαγόνων. Οι μηχανισμοί ασκούν ήπια πίεση στα δόντια και τις σιαγόνες. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματός σας, θα επιλεγεί ο κατάλληλος και ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός.

Σταθεροί μηχανισμοί:

 • Σιδεράκια - είναι οι πιο συνηθισμένοι σταθεροί μηχανισμοί και αποτελούνται από δακτυλίους, σύρματα και αγκύλες (βραχίονες). Οι δακτύλιοι τοποθετούνται γύρω από το δόντι ή τα δόντια και αποτελούν τα στηρίγματα του μηχανισμού ενώ οι αγκύλες τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού. Αψιδωτά σύρματα διέρχονται από τις αγκύλες και συνδέονται με τους δακτυλίους. Τα σύρματα αυτά τεντώνονται, ασκούν πίεση στα δόντια και σιγά σιγά τα ωθούν στην κανονική τους θέση. Τα σιδεράκια ρυθμίζονται συνήθως μία φορά το μήνα και το αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει σε μερικούς μήνες ή και χρόνια. Τα σιδεράκια είναι πλέον μικρότερα, ελαφρύτερα, πιο απαρατήρητα στην εμφάνιση. Διατίθενται σε έντονα χρώματα για τα παιδιά ή σε πιο διακριτικά για τους ενήλικες.
 • Ειδικοί σταθεροί μηχανισμοί - χρησιμοποιούνται για να αποτρέπουν τα παιδιά να βυζαίνουν τα δάχτυλά τους ή να καταπίνουν τη γλώσσα τους και συγκρατούνται στα δόντια με ιμάντες. Επειδή είναι εξαιρετικά δυσάρεστοι, ιδιαίτερα κατά τα γεύματα, πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση.
 • Μηχανισμοί διατηρήσεως χώρου - εάν ένα βρέφος χάσει κάποιο από τα πρώτα, προσωρινά του δόντια, ο μηχανισμός αυτός βοηθάει να παραμείνει ανοιχτό το κενό που δημιουργείται, μέχρι να εμφανιστεί το δεύτερο, μόνιμο δόντι. Στο ένα δόντι από τη μία πλευρά του κενού προσαρμόζεται ένας δακτύλιος και από αυτό προεκτείνεται ένα σιδεράκι που ακουμπάει στο δόντι της άλλης πλευράς.

Οι κινητοί μηχανισμοί:

 • Κινητά σιδεράκια - χρησιμοποιούνται για τους ενήλικες και είναι η εναλλακτική λύση για τα σιδεράκια. Μετακινούν τα δόντια όπως και οι σταθεροί μηχανισμοί, αλλά δεν έχουν μεταλλικά σύρματα και άγκιστρα. Δεν φαίνονται όταν τους φοράει κανείς και τους βγάζει όταν τρώει, πλένει τα δόντια του ή τα καθαρίζει με νήμα.
 • Κινητοί μηχανισμοί διατηρήσεως χώρου - έχουν τον ίδιο προορισμό με τους σταθερούς. Αποτελούνται από μια ακρυλική βάση η οποία εφαρμόζει στο κενό διάστημα. Οι πλαστικοί βραχίονες που ξεκινούν από τη βάση ακουμπάνε στα γειτονικά δόντια για να διατηρήσουν το κενό, ώστε να μπορέσει να βγει το μόνιμο δόντι.
 • Νάρθηκες εξαρθρώσεων - συγκρατούν τα δύο άκρα της κάτω σιαγόνας ώστε να διορθωθούν πιθανές ανωμαλίες στη σύγκλισή της με την επάνω. Χρησιμοποιούνται επίσης και σε περίπτωση δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής άρθρωσης.
 • Προφυλακτήρες για τα χείλη και τα μάγουλα - μηχανισμοί που κρατούν τα χείλη και τα μάγουλα μακριά από τα δόντια. Οι μύες των χειλιών και των μάγουλων ασκούν πίεση στα δόντια. Με τους μηχανισμούς αυτούς μετριάζεται η πίεση, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.
 • Μηχανισμός διεύρυνσης του ουρανίσκου - είναι ένας νάρθηκας που εφαρμόζει στον ουρανίσκο, ασκεί πίεση στις αρθρώσεις των οστών και τα υποχρεώνει να επιμηκυνθούν. Με αυτόν τον τρόπο ο ουρανίσκος αποκτάει μεγαλύτερη επιφάνεια.
 • Νάρθηκες εξαρθρώσεων - συγκρατούν τα δύο άκρα της κάτω σιαγόνας ώστε να διορθωθούν πιθανές ανωμαλίες στη σύγκλισή της με την επάνω. Χρησιμοποιούνται επίσης και σε περίπτωση δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής άρθρωσης.
Underbite OpenBite Crowding
Υποσύγκλιση δήξης Αφιστάμενη δήξη Πυκνοδοντία
Crossbite Overbite
Σταυροδοντία Υπερσύγκλιση δήξης

Πώς θα Βοηθήσω τα Παιδιά μου να Φροντίζουν τα Δόντια τους και να Προλαμβάνουν την Τερηδόνα; 
Εάν μάθετε τα παιδιά σας να φροντίζουν με τον κατάλληλο τρόπο το στόμα τους, τους προσφέρετε μια σημαντική περιουσία για όλη τους τη ζωή. Μπορείτε να αρχίσετε δίνοντας το καλό παράδειγμα: εάν εσείς φροντίζετε τα δόντια σας, τους στέλνετε το μήνυμα ότι η στοματική υγεία είναι κάτι πολύτιμο. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί τους ή αφήστε τα να διαλέξουν οδοντόβουρτσα για να μοιάζει η φροντίδα του στόματος με παιχνίδι.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να προστατεύουν τα δόντια και τα ούλα τους και να μειώνουν τον κίνδυνο της τερηδόνας, μάθετέ τους να κάνουν τα εξής απλά πράγματα:

 • Να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόπαστα με fluoride για να απομακρύνουν την πλάκα, το επίμονο επίστρωμα που προκαλεί την τερηδόνα.
 • Να καθαρίζουν τα δόντια τους με νήμα, μια φορά την ημέρα, για να απομακρύνουν την πλάκα που συσσωρεύεται ανάμεσα στα δόντια και κάτω από την παρυφή των ούλων, ώστε να μη σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα. Η πέτρα απομακρύνεται μόνο με καθαρισμό από τον οδοντίατρο.
 • Να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς πολλά άμυλα και ζάχαρη, τα οποία παράγουν τα οξέα της πλάκας και προκαλούν την τερηδόνα. Οταν τρώνε τέτοιες τροφές είναι προτιμότερο να τις τρώνε με τα γεύματά τους και όχι ενδιάμεσα γιατί το επιπλέον σάλιο που παράγεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων καθαρίζει το στόμα από τις τροφές.
 • Να χρησιμοποιούν προϊόντα με fluoride για τον καθαρισμό του στόματος.
 • Να πηγαίνετε το παιδί σας στον οδοντίατρο για τακτικούς ελέγχους.

Πώς να Μάθω το Παιδί μου να Βουρτσίζει τα Δόντια του;
Θα ήταν χρήσιμο να παρακολουθήσετε τα παιδιά σας μέχρι να μάθουν τα εξής απλά πράγματα:

 • Να χρησιμοποιούν μια ποσότητα οδοντόπαστας fluoride, σε μέγεθος μπιζελιού και να μην την καταπίνουν.
 • Με μια μαλακή οδοντόβουρτσα να βουρτσίζουν με παλινδρομικές κινήσεις πρώτα την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, γιατί εκεί συσσωρεύεται περισσότερη πλάκα.
 • Να βουρτσίζουν την εξωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα στην παρυφή των ούλων και κινώντας την παλινδρομικά.
 • Να βουρτσίζουν τη μασητική επιφάνεια κάθε δοντιού με μαλακές παλινδρομικές κινήσεις.
 • Με τη μύτη της οδοντόβουρτσας να καθαρίζουν την εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών και των επάνω και των κάτω.
 • Να βουρτσίζουν τη γλώσσα, είναι πολύ ευχάριστο!

Πότε πρέπει να αρχίσει το καθάρισμα με νήμα;
Το νήμα απομακρύνει τα κατάλοιπα των τροφών και την πλάκα, που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια, εκεί όπου δεν εισχωρεί η οδοντόβουρτσα. Γι αυτό πρέπει να αρχίσετε να καθαρίζετε τα δόντια των παιδιών σας με νήμα από τα τέσσερα χρόνια τους και από τα οκτώ και μετά πρέπει να το κάνουν μόνα τους.

Τί Είναι η Προληπτική Έμφραξη και Πώς θα Ξέρω ότι το Παιδί μου τη Χρειάζεται;
Η προληπτική έμφραξη δημιουργεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμπόδιο για την τερηδόνα. Γίνεται με εμφρακτικές πλαστικές ουσίες, οι οποίες καλύπτουν τις μασητικές επιφάνειες των πίσω μόνιμων δοντιών των παιδιών, εκεί όπου εμφανίζεται συχνότερα η τερηδόνα. Η τοποθέτησή τους είναι ανώδυνη και μπορεί να γίνει σε μια και μόνη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρός σας θα σας πεί αν τα παιδιά σας μπορούν να επωφεληθούν από την προληπτική έμφραξη. 

Τί Είναι το Fluoride και πώς θα Ξέρω ότι το Παιδί μου Παίρνει την Κατάλληλη Ποσότητα;
To fluoride είναι η καλύτερη ασπίδα των δοντιών εναντίον της φθοράς. Είναι φυσικό φθοριούχο ασβέστιο, συνενώνεται με το σμάλτο των δοντιών και τα ενισχύει. Για τα περισσότερα παιδιά η τακτική χρήση μιας οδοντόπαστας με fluoride αρκεί για να προστατεύσει τα δόντια τους. Για τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη τάση φθοράς των δοντιών και δεν πίνουν νερό ή γάλα με fluoride, ο παιδίατρος ή ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει να τους δώσετε σταγόνες fluoride ή κάποιο στοματικό διάλυμα με fluoride σε συνδυασμό με την οδοντόπαστα. 

Τί Ρόλο Παίζει η Διατροφή στη Στοματική Υγεία του Παιδιού μου;
Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να αποκτήσει το παιδί σας γερά και ανθεκτικά δόντια. Η διατροφή ενός παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει όλη την κλίμακα των βιταμινών και των μετάλλων, μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου καθώς και τις κατάλληλες δόσεις fluoride.

Το fluoride είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την προστασία των δοντιών του παιδιού σας. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι τα μπισκότα, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, τα τσίπς. Η ζάχαρη και το άμυλο που περιέχουν, συνδυάζονται με την πλάκα των δοντιών και δημιουργούν οξέα. Τα οξέα αυτά επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών και προκαλούν την τερηδόνα.

Η επίθεση στο σμάλτο των δοντιών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 λεπτά της ώρας μετά το τέλος ενός γεύματος ή ενός μικρογεύματος. Ακόμα και το παραμικρό τσιμπολόγημα μπορεί να δημιουργήσει τα οξέα. Θα ήταν λοιπόν ιδανικό να περιοριστούν τα ενδιάμεσα μικρογεύματα.

Τί Πρέπει να Κάνω αν το Παιδί μου Σπάσει ή Χάσει κάποιο Δόντι του;
Για οποιονδήποτε τραυματισμό στο στόμα του παιδιού σας πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα εξετάσει το πρόβλημα και θα αποφασίσει για τη θεραπεία του.

Αν το παιδί σας πονάει μετά από τραυματισμό στα δόντια πρέπει να το πάτε αμέσως στον οδοντίατρο. Μπορεί να χρειαστεί κάποιο παυσίπονο πριν από το ραντεβού σας. Αν είναι δυνατόν, φυλάξτε το τμήμα του δοντιού που έχει σπάσει και πάρτε το μαζί σας στον οδοντίατρο.

Αν κάποιο δόντι έχει βγεί από τραυματισμό πηγαίνετε το δόντι αυτό στον οδοντίατρο το ταχύτερο δυνατόν. Μην το καθαρίσετε και διατηρείστε το σε νερό ή γάλα μέχρι να το πάτε. Δεν αποκλείεται να μπορεί να επανατοποθετηθεί το δόντι στο στόμα του παιδιού σας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αναφύτευση.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.