5 απαραίτητες βιταμίνες για την υγεία των δοντιών και των ούλων σας

5 βιταμίνες για την υγεία δοντιών και ούλων

Το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Γνωρίζατε όμως ότι και η κατανάλωση (ή η έλλειψή) θρεπτικών στοιχείων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη στοματική σας υγεία; Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τις καταλληλότερες βιταμίνες για τα δόντια και τα ούλα και τις τροφές που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας προκειμένου να επωφεληθείτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Ευτυχώς, πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι φυσικά και πεντανόστιμα!

Γιατί να παίρνετε βιταμίνες για τα δόντια

Το στόμα, τα δόντια και τα ούλα σας είναι τα πρώτα σημεία επαφής με τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνετε και είναι απαραίτητα για την έναρξη της διαδικασίας πέψης. Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα diaitologos.com, η σωστή μάσηση ενισχύει την πέψη και κατ’επέκταση την απορρόφηση μικρο- και μακροθρεπτικων συστατικών. Αντίθετα, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε στοματικές παθήσεις όπως φλεγμονή και απώλεια δοντιών. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση των σωστών βιταμινών μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων ευνοεί τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων. Ακολουθούν πέντε βασικές βιταμίνες για την υγεία των δοντιών και των ούλων.

1. Ασβέστιο

Το ασβέστιο δεν κάνει καλό μόνο στα οστά, αλλά και στα δόντια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iatronet.gr, το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα στο ανθρώπινο σώμα, καθώς συμβάλλει στο σχηματισμό και τη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών. Αναρωτιέστε για το πού θα βρείτε ασβέστιο; Ίσως να καταναλώνετε ήδη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, περιέχουν έναν τύπο ασβεστίου που απορροφάται εύκολα από το σώμα σας. Ο κονσερβοποιημένος σολομός και οι σαρδέλες αποτελούν επίσης καλές πηγές. Σε περίπτωση που δεν καταναλώνετε κρέας ή γαλακτοκομικά, ή αν επιθυμείτε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά πλούσια σε ασβέστιο στη διατροφή σας, δοκιμάστε το μπρόκολο, τα χόρτα κολλάρδα, το λάχανο, τα χόρτα μουστάρδας, τα γογγύλια και το κινέζικο λάχανο, ή ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας, οι ηλιόσποροι και το ταχίνι. Να θυμάστε ότι για να διασφαλίσετε τη διατήρηση του ασβεστίου σε αυτά τα τρόφιμα, πρέπει να τα μαγειρεύετε σε μικρή ποσότητα νερού και για σύντομο χρονικό διάστημα, στον ατμό ή σοτάροντάς τα, αντί να τα βράζετε. Εκτός αυτού, μπορείτε επίσης να παίρνετε ασβέστιο σε μορφή συμπληρώματος.

2. Φώσφορος

Πρόκειται για άλλη μια απαραίτητη βιταμίνη για υγιή δόντια. Ο φώσφορος βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει και να επεξεργαστεί το ασβέστιο. Ενισχύει τα δόντια προστατεύοντας και αναδομώντας το σμάλτο των δοντιών. Αν επιθυμείτε να προσθέσετε περισσότερο φώσφορο στη διατροφή σας, θα τον βρείτε στο κρέας, το γάλα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα ψάρια, τα αυγά και τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα αποτελούν επίσης εξαιρετικές πηγές. Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης μέσω της καθημερινής τους διατροφής, χωρίς να χρειάζονται συμπληρώματα.

3. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των δοντιών σας. Σύμφωνα με πρόσφατο σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα health4u.gr, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει έξαρση και των μικροβίων του στόματος και, κατά συνέπεια, διάφορες διαταραχές της στοματικής υγείας, όπως ουλίτιδα, ακόμη και περιοδοντίτιδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοργανοποίηση των οστών και των δοντιών. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η κατανάλωση βιταμίνης D είναι εύκολη μέσω συμπληρωμάτων. Υπάρχει επίσης στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως το γάλα και τα δημητριακά πρωινού.

4. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C δεν είναι μόνο καλή για τα δόντια, αλλά και για τα ούλα. Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και την ενίσχυση των συνδετικών ιστών στα ούλα σας, οι οποίοι συγκρατούν τα δόντια σας στη θέση τους. Αυτό σημαίνει πως η ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και ασθένειες των ούλων. Ακόμη, τα συμπληρώματα βιταμίνης C μειώνουν επίσης τη διάβρωση των δοντιών στην πρώιμη παιδική ηλικία. Πιθανότατα να λαμβάνετε ήδη πολλή βιταμίνη C με τη διατροφή σας, καθώς υπάρχει στα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές, τις γλυκοπατάτες, το μπρόκολο, τα μούρα και το λάχανο. Θα βρείτε επίσης μια πολλή μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων..

5. Βιταμίνη A

Η βιταμίνη Α είναι σίγουρα καλή για τα μάτια και το δέρμα σας, είναι όμως επίσης εξαιρετική και για τη στοματική λειτουργία, ιδίως για την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο βοηθά στη διάσπαση των τροφών και καθαρίζει επίσης τα δόντια σας από βακτήρια. Μπορείτε να βρείτε βιταμίνη Α σε φρούτα και λαχανικά πορτοκαλί χρώματος, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, οι πιπεριές, καθώς και στα ψάρια και τους κρόκους αυγών. Είναι επίσης διαθέσιμη ως συμπλήρωμα διατροφής.

Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνες

Μια υγιεινή διατροφή συνήθως προσφέρει πολλές από τις βιταμίνες που χρειάζονται για την υγεία των δοντιών και των ούλων. Εντούτοις, η λήψη συμπληρωμάτων ίσως να κρίνεται απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν έχετε αμφιβολίες για το αν χρειάζεσε κάποιο συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο ή τον θεράποντα ιατρό σας, καθώς ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Αν διατηρείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά, πιθανώς καταναλώνετε ήδη πολλά από αυτά τα φιλικά προς τα δόντια θρεπτικά συστατικά. Και αν ανησυχείτε για τα επίπεδα βιταμινών που λαμβάνετε, ζητήστε από τον οδοντίατρο να σας προτείνει συμπληρώματα ή τροφές που θα μπορούσατε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Η κατανόηση του αντίκτυπου αυτών των βιταμινών στην υγεία των δοντιών σας θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής σας. Τώρα που γνωρίζετε ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες, μπορείτε ίσως να δοκιμάσετε μια νόστιμη νέα συνταγή με βάση αυτές τις γεμάτες θρεπτικά συστατικά τροφές.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.