Διατροφή και Στοματική Υγιεινή 101

Βασικές αρχές για διατροφή και στοματική υγεία

Σωστή διατροφή σημαίνει ισορροπία, ώστε το σώμα σας να μπορεί να λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για καλή υγεία και ευεξία. Στόχος όλων μας είναι να ζήσουμε μια μακρά και υγιή ζωή, σωστά; Αν η διατροφή σας είναι ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σας, αυτό δυσκολεύει την καταπολέμηση των ασθενειών και τη διατήρηση της στοματικής σας υγείας. Μάθετε πώς η διατροφή επηρεάζει τη στοματική σας υγεία και ανακαλύψτε ποιες είναι οι απλές προσαρμογές τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε για να εξασφαλίσετε ένα υγιές χαμόγελο για εσάς και την οικογένειά σας.

Πώς η στοματική σας υγεία επηρεάζεται από τις διατροφικές σας συνήθειες;

Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των ούλων και τερηδόνα. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σάκχαρα και άμυλα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη οξέων στην πλάκα που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών. Κάποια στιγμή, αυτά τα οξέα μπορεί να προκαλέσουν τη διάσπαση του σμάλτου των δοντιών, σχηματίζοντας κοιλότητες.

Αν καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή άμυλο, προσπαθήστε να τις τρώτε κατά τη διάρκεια των γευμάτων και όχι ενδιάμεσα και αποφεύγετε τροφές που κολλάνε στα δόντια σας, καθώς ενδέχεται να παράγουν περισσότερη βακτηριακή πλάκα. Η παραγωγή σάλιου αυξάνεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων και της μάσησης, και συμβάλλει στην απομάκρυνση των τροφών και των οξέων από το στόμα.

Η κακή διατροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει συστηματικές ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν, όπως:

  • Διαβήτη τύπου 2
  • Αυτοάνοση διαταραχή
  • Καρκίνο
  • Άγχος
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Διανοητικές και συμπεριφορικές διαταραχές στα παιδιά

Προετοιμασία γευμάτων για ένα υγιές στόμα

Για να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να τρώτε ποικιλία τροφίμων από καθεμία από τις πέντε μεγάλες ομάδες και να περιορίσετε την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Οι τροφές που αποτελούν μέρος ενός γεύματος είναι λιγότερο επιβλαβείς, καθώς το σάλιο που απελευθερώνεται βοηθά στην απομάκρυνση των τροφών από το στόμα και μειώνει τις επιπτώσεις των οξέων.

Η προετοιμασία γευμάτων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα, χώρια που είναι νια καλή ευκαιρία να δημιουργήσετε νόστιμα γεύματα που συμβάλλουν στην υγεία του στόματος και του σώματος. Προετοιμάζοντας το γεύμα σας μπορείτε να εξασφαλίσετε τις σωστές αναλογίες για ένα χορταστικό γεύμα ενώ το προσαρμόζετε εύκολα ανάλογα με τους στόχους σας όσον αφορά την υγεία, το καθημερινό σας πρόγραμμα και τις γευστικές προτιμήσεις της οικογένειάς σας.

Ακολουθούν ορισμένες τυπικές μέθοδοι προετοιμασίας γεύματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξοικονομήσετε χρόνο:

  1. Έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα: Μαγειρεύοντας ένα πλήρες γεύμα από πριν, εξοικονομείτε χρόνο χωρίς να θυσιάζετε τη θρεπτική του αξία. Πρόκειται για μια ιδανική πρακτική, ιδιαίτερα όσον αφορά το μεσημεριανό αλλά και το δείπνο για τις καθημερινές, καθώς θυσιάζοντας λίγο χρόνο την ημέρα της προετοιμάσιας των γευμάτων, εξοικονομείτε πολύ περισσότερο όλες τις υπόλοιπες ημέρες.
  2. Μαγείρεμα σε παρτίδες: Επιλέξτε συνταγές που απαιτούν παρόμοια υλικά και προετοιμάστε τις από πριν. Σε αντίθεση με τα προπαρασκευασμένα γεύματα, αυτό σας επιτρέπει να έχετε μεγαλύτερη ποικιλία γευμάτων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, χωρίς να απαιτείται υπερβολική έξτρα προσπάθεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να ετοιμάσετε κοτόπουλο τόσο για τη βραδιά αφιερωμένη στο σουβλάκι όσο και ως άπαχη πρωτεΐνη για σαλάτες του καίσαρα ή για χορταστικά, πλούσια μπολ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
  3. Ψιλοκόψτε τα συστατικά: Ισχύει το ίδιο με το μαγείρεμα σε παρτίδες. Αφού η επιφάνεια κοπής είναι ήδη έτοιμη, ψιλοκόψτε τα βασικά συστατικά που ξέρετε από πριν ότι θα χρειαστείτε αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Μπορείτε να ετοιμάσετε τα λαχανικά ή το στήθος κοτόπουλου και, ύστερα, να τα βάλετε στην κατάψυξη για να τα ξεπαγώσετε όταν τα χρειαστείτε.

Άλλα τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στα γεύματα που προετοιμάζετε για την οικογένειά σας:

  1. Γαλακτοκομικά: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν μονάχα εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, αλλά συμβάλλουν επίσης στην εξισορρόπηση του pH στο στόμα σας.
  2. Άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές: Οι άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα αυγά, είναι γεμάτες φώσφορο, ο οποίος ενισχύει τα δόντια.
  3. Φρούτα και λαχαναικά: Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά. Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην προστασία των ούλων από λοιμώξεις.
  4. Θρεπτικά σνακ: Ξεχάστε τις λιχουδιές με πρόσθετη ζάχαρη. Αντικαταστήστε τις με τυρί, ωμά λαχανικά, φυσικό γιαούρτι ή ένα κομμάτι φρούτο.

Άλλες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τη στοματική υγεία

Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αυτές τις συνήθειες στοματικής φροντίδας σε συνδυασμό με μια διατροφή γεμάτη από ευεργετικά για το στόμα τρόφιμα.

  • Βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα
  • Καθημερινός μεσοδόντιος καθαρισμός ή χρήση οδοντικού νήματος
  • Πρόληψη της δημιουργίας βακτηριακής πλάκας που προκαλεί δυσοσμία με καθαρισμό της γλώσσας
  • Τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις δύο φορές το χρόνο για έλεγχο και επαγγελματικό καθαρισμό

Η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στη στοματική σας υγεία. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς τις βλαβερές τροφές, ωστόσο, αν αποφασίσετε να πάψετε να τις καταναλώνετε σε συχνή βάση αλλά μια στο τόσο, τότε θα τις απολαμβάνετε περισσότερο, περιορίζοντας παράλληλα τις βλαβερές επιπτώσεις πάνω στη στοματική σας υγεία. Ακολουθήστε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές διατροφής και στοματικής υγείας, και κρατήστε τα δόντια σας υγιή για πολλά χρόνια.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.