Πότε λήγει το στοματικό διάλυμα;

Πότε λήγει το στοματικό διάλυμα;

Αν το γάλα στο ψυγείο σας έχει λήξει εδώ και λίγες ημέρες, τι κάνετε; Το πιο πιθανό είναι να το μυρίσετε για να διαπιστώσετε αν είναι ακόμη αρκετά φρέσκο και να αποφασίσετε αν θα το πιείτε ή θα το πετάξετε. Η ημερομηνία λήξης των τροφίμων δεν είναι πάντα ενδεικτική της κατανάλωσής τους, καθώς μετρούν τη βέλτιστη ποιότητα και όχι το πότε θα πρέπει να τα απορρίψετε.

Τι γίνεται, λοιπόν, με τα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, ή με εκείνα που εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες; Πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο πότε λήγουν αυτά τα προϊόντα; Εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά την ημερομηνία λήξης των μη διατροφικών προϊόντων, όπως τα στοματικά διαλύματα. Θα μάθετε έτσι πώς να χειρίζεστε τα ληγμένα προϊόντα στοματικής φροντίδας.

Ημερομηνίες λήξης: τι σημαίνουν

Όπως προκύπτει, οι κανόνες σχετικά με την ημερομηνία λήξης είναι λίγο διαφορετικοί για τα μη διατροφικά είδη, όπως τα στοματικά διαλύματα και οι οδοντόκρεμες. Παρότι η οργάνωση Consumer Reports επισημαίνει ότι οι ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα (πέρα από τα παρασκευάσματα για βρέφη) δεν υπόκεινται σε ρύθμιση, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) καθορίζει τις ημερομηνίες λήξης για τα φάρμακα ή τα καλλυντικά προϊόντα που ταξινομούνται ως φάρμακα.

Τα καλλυντικά που υπόκεινται στη νομοθεσία περί φαρμάκων είναι αυτά που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη μιας πάθησης. Αυτά τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας πρέπει να ελέγχονται ως προς τη σταθερότητά τους ενώ επιβάλλεται η αναγραφή της ημερομηνίας λήξης πάνω στη συσκευασία.

Όταν παρατηρείτε την ημερομηνία λήξης πάνω σε ένα φιαλίδιο στοματικού διαλύματος, σχηματίζετε μια ιδέα για το διάστημα για το οποίο τα συστατικά στο φιαλίδιο θα παραμείνουν σταθερά. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΦ έχει καθορίσει τη διάρκεια της αποτελεσματικότητας του στοματικού διαλύματος. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα στοματικά διαλύματα ισάξια.

Έχουν τα στοματικά διαλύματα ημερομηνία λήξης;

Η ημερομηνία λήξης έχει να κάνει με το είδος του στοματικού διαλύματος: αν δηλαδή προορίζεται για θεραπευτική ή για καλλυντική χρήση.

Στοματικό διάλυμα καλλυντικής χρήσης: Πρόκειται για τα στοματικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος. Δεν βοηθάνε όμως στην καταπολέμηση οδοντιατρικών προβλημάτων, όπως η νόσος των ούλων, η φθορά του σμάλτου, η τερηδόνα, η συσσώρευση πλάκας ή η ξηροστομία. Αν ψάχνετε για ένα προϊόν που συμβάλλει στον έλεγχο ή τη διόρθωση συγκεκριμένων προβλημάτων, θα πρέπει να επιλέξετε ένα θεραπευτικό στοματικό διάλυμα.

Τα εμπορικά στοματικά διαλύματα που προορίζονται για αισθητική χρήση, δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται. Είναι πολύ πιθανό η ποιότητά ενός τέτοιου στομαικού διαλύματος να φθίνει όσο περνάει ο καιρός.

Στοματικό διάλυμα θεραπευτικής χρήσης: Πρόκειται για στοματικά διαλύματα που περιέχουν δραστικά συστατικά όπως φθόριο, υπεροξείδιο, αιθέρια έλαια, χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο και χλωρεξιδίνη.

Αν έχετε κάποια παλιά φιάλη θεραπευτικού στοματικού διαλύματος, θα πρέπει να προσέξετε την ημερομηνία λήξης της. Σε περίπτωση που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης, τα δραστικά συστατικά ενδέχεται να έχουν αρχίσει να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Δυστυχώς, με το στοματικό διάλυμα δεν μπορείτε να κάνετε το τεστ όσφρησης όπως με το γάλα για να διαπιστώσετε αν έχει χαλάσει. Να ξέρετε λοιπόν ότι η αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού στοματικού διαλύματος μετά την ημερομηνία λήξης του αρχίζει να μειώνεται.

Τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε ληγμένο στοματικό διάλυμα;

Όταν παρέλθει η ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, η αποτελεσματικότητά του δεν μπορεί να διασφαλιστεί με κανέναν τρόπο. Το φθόριο είναι βασικό δραστικό συστατικό των θεραπευτικών στοματικών διαλυμάτων. Σύμφωνα με μια μελέτη που αφορούσε τη σταθερότητα του φθορίου στην οδοντόκρεμα, η συγκέντρωση του διαλυτού φθορίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας την οδοντόκρεμα λιγότερο αποτελεσματική στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Αν και το παρόν άρθρο αφορά τα στοματικά διαλύματα, το φθόριο είναι φθόριο!

Έτσι, τα οφέλη που θα μπορούσατε να αποκομίσετε από τη χρήση θεραπευτικού στοματικού διαλύματος θα πάνε χαμένα, αν αυτό έχει λήξει.

Για να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητα του στοματικού διαλύματος, αποθηκεύστε το σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, όπως το φαρμακείο σας. Σε αντίθεση με το γάλα, η ημερομηνία λήξης του στοματικού διαλύματος είναι πολύ μεγαλύτερη. Αν το αποθηκεύετε σωστά, το στοματικό διάλυμα μπορεί να αντέξει έως και δύο ή τρία χρόνια, ανάλογα με την ημερομηνία λήξης του.

Εν κατακλείδι: ναι, τα στοματικά διαλύματα έχουν και αυτά ημερομηνία λήξης - ειδικά αυτά που προορίζονται για θεραπευτική χρήση. Αν βρείτε ένα σκονισμένο φιαλίδιο ληγμένου στοματικού διαλύματος, καλύτερα να το απορρίψετε ή να ζητήσετε τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή του οδοντιάτρου σας. Αν ο οδοντίατρος σας χορηγήσει στοματικό διάλυμα για τη θεραπεία οποιασδήποτε στοματικής πάθησης, φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες και πριν από την ημερομηνία λήξης του. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας σε περίπτωση που νομίζετε ότι χρειάζεται αντικατάσταση. Δεν βλάπτει να είμαστε προσεκτικοί! Όσο πιο φρέσκο είναι το στοματικό διάλυμα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το στόμα σας να παραμείνει υγιές.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.