Είναι κατάλληλη για εσάς μια οδοντόβουρτσα από μπαμπού;

Είναι κατάλληλη για εσάς η οδοντόβουρτσα μπαμπού;

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν τη χρήση πλαστικών προϊόντων, οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς ως εναλλακτική λύση στις κλασικές, πλαστικές οδοντόβουρτσες. Κάθε χρόνο, παράγουμε περισσότερους από 359 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικού, με ένα σημαντικό ποσοστό να καταλήγει στις χωματερές. Το πλαστικό δεν είναι σχεδιασμένο να διασπάται. Ορισμένα πλαστικά προϊόντα, όπως τα καλαμάκια και οι οδοντόβουρτσες, είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού δεν είναι πλέον κάτι καινούργιο στην αγορά. Πριν όμως αποφασίσετε να στραφείτε σε αυτές, μάθετε περισσότερα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αυτό το υλικό εποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τη μείωση των οικιακών πλαστικών απορριμμάτων.

Οδοντόβουρτσα από μπαμπού: περί τίνος πρόκειται;

Πρόκειται για χειροκίνητες οδοντόβουρτσες, παρόμοιες σε σχεδιασμό με αυτές θα βρείτε σε οποιοδήποτε ράφι στο σούπερ μάρκετ. Η οδοντόβουρτσα από μπαμπού διαθέτει μακριά λαβή και ίνες που απομακρύνουν τα υπολείμματα τροφών και την πλάκα από τα δόντια σας. Η κρίσιμη διαφορά εντοπίζεται στην κατασκευή της μακριάς λαβής από φιλικό προς το περιβάλλον μπαμπού αντί για πλαστικό.

Πρόκειται μάλιστα για έναν από τους παλαιότερους τύπους οδοντόβουρτσας. Οι πρώτες οδοντόβουρτσες κατασκευάστηκαν στην Κίνα από ξύλινη ή κοκκάλινη λαβή στο άκρο της οποίας προσάρμοζαν τρίχες αγριόχοιρου. Οι σημερινές οδοντόβουρτσες από μπαμπού διαθέτουν ίνες από νάιλον, όπως οι περισσότερες σύγχρονες οδοντόβουρτσες άλλωστε. Ορισμένοι κατασκευαστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τρίχες αγριογούρουνου ή εμπλουτίζουν τις ίνες με ενεργό άνθρακα.

Είναι οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού φιλικότερες προς το περιβάλλον;

Το οικολογικό αποτύπωμα τους είναι μικρότερο από αυτό του πλαστικού, καθώς τα φυτά μπαμπού αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα το υλικό που λαμβάνεται για την παραγωγή της οδοντόβουρτσας να ανανεώνεται. Το μπαμπού είναι επίσης βιοδιασπώμενο όταν χρησιμοποιείται στην ακατέργαστη μορφή του, όπως για την κατασκευή της λαβής.

Αν αφαιρεθούν οι ίνες από νάιλον, οι λαβές τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λιπασματοποίηση, να επαναχρησιμοποιηθούν για τη σήμανση των φυτών στον κήπο ή για άλλες οικιακές χρήσεις! Ωστόσο, όπως και οι πλαστικές λαβές, καταλαμβάνουν και αυτές χώρο σε μια χωματερή όταν απορρίπτονται. Υπάρχουν πλήρως βιοδιασπώμενες οδοντόβουρτσες, με φυσικές ίνες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι φυσικές ίνες είναι συνήθως πιο σκληρές από τις εκείνες που είναι φτιαγμένες από νάιλον, με αποτέλεσμα να προκαλείται ενδεχομένως φθορά του σμάλτου, συμβάλλοντας έτσι στην υποχώρηση των ούλων σας.

Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας ενημερώσει σχετικά με τις βιοδιασπώμενες ή τις φιλικές προς το περιβάλλον οδοντόβουρτσες. Ίσως να είναι σε θέση να σας κάνει τις απαραίτητες υποδείξεις.

Είναι οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού καλές για τα δόντια μου;

Είναι εξίσου καλές για τα δόντια σας όσο και οι πλαστικές οδοντόβουρτσες. Κατά την επιλογή οδοντόβουρτσας, ανεξαρτήτως είδους, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη το μέγεθος της κεφαλής, το σχήμα της λαβής και τον τύπο των ινών. Οι ιδανικότερες είναι εκείνες που διαθέτουν μαλακές ίνες και άνετη λαβή, και που προσεγγίζουν εύκολα τις πιο στενές περιοχές του στόματός σας.

Η οδοντόβουρτσά πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις με τέσσερις μήνες, καθώς και σε περίπτωση ορατής φθοράς των ινών. Η αντικατάσταση της παλιάς σας οδοντόβουρτσας συμβάλλει στη διατήρηση της καθαριότητας των δοντιών σας. Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη μετάβαση από τη συμβατική οδοντόβουρτσα σε μια από μπαμπού, ο οδοντίατρός σας θα είναι σε θέση να σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές για τη διατήρηση της στοματικής σας υγιεινής λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το ζήτημα της διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.