Δύο γελώντας φίλοι με υγιή λευκά δόντια που πίνουν καρύδες σε μια αμμώδη παραλία

Το λάδι καρύδας λευκαίνει τα δόντια;

Αν ασχολείστε με φυσικές θεραπείες και βιολογικά προϊόντα, πιθανότατα θα γνωρίζετε την πρακτική της ελαιοθεραπείας. Πρόκειται για μια μέθοδο φροντίδας των δοντιών που συνίσταται στο να κρατάμε στο στόμα περίπου μία κουταλιά του γλυκού λάδι (συνήθως καρύδας) κάνοντας πλύση.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το λάδι καρύδας διαθέτει πολλά οφέλη που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας των ούλων, στην απομάκρυνση της πλάκας, ακόμη και στη λεύκανση των δοντιών. Προτού όμως εντάξετε την ελαιοθεραπεία στόματος στην πρωινή σας ρουτίνα, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε: «Το λάδι καρύδας όντως λευκαίνει τα δόντια;». Απ΄ ό,τι φαίνεται, το λάδι δεν προσφέρει σημαντικά οφέλη στη στοματική υγιεινή. Θα σας εξηγήσουμε γιατί - πρώτα, όμως, λίγη ιστορία.

Ποια είναι η προέλευση της ελαιοθεραπείας;

Η πρακτική αυτή προέρχεται από την Ινδία και την παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα, η οποία ενθαρρύνει την ελαιοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα προβλήματα στοματικής υγιεινής. Βασίζεται στην ιδέα ότι η στοματική πλύση με λάδι απομακρύνει τα βακτήρια τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη της πλάκας και της ουλίτιδας. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η πρακτική αυτή λευκαίνει τα δόντια ενώ παράλληλα περιορίζει την ευαισθησία τους.

Καθώς οι φυσικές θεραπείες με σκοπό την ενίσχυση της υγείας του σώματος έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση, η ελαιοθεραπεία στόματος είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σε θέματα οδοντιατρικής υγιεινής. Οι λάτρεις της φυσικής διαβίωσης έχουν υιοθετήσει τη συνήθεια με μεγάλο ενθουσιασμό κάνοντας συνήθως στοματικές πλύσεις με λάδι περίπου 20 λεπτά την ημέρα, ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη που υποτίθεται ότι αυτή η πρακτική προσφέρει.

Δεδομένης της ιδιαίτερης απήχησης που έχει η ελαιοθεραπεία, η επιστημονική έρευνα έχει αναλάβει να διαπιστώσει τα οφέλη της.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η ιδέα ότι η ελαιοθεραπεία λευκαίνει τα δόντια;

Αν αναρωτιέστε κατά πόσο το λάδι καρύδας συμβάλλει στη λεύκανση των δοντιών, ακούστε τους ειδικούς. Τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ελαιοθεραπεία στόματος έχει οφέλη για τη στοματική σας υγεία δεν επαρκούν. Ελλείψει αξιόπιστων ερευνών και δοκιμών, η υιοθέτηση της πρακτικής της στοματικής πλύσης με λάδι δεν συνιστάται καθώς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν η ελαιοθεραπεία στόματος με λάδι καρύδας έχει πραγματικά ευεργετικά αποτελέσματα.

Ποιες λύσεις λεύκανσης δοντιών είναι αποτελεσματικές;

Εφόσον δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του λαδιού καρύδας στη λεύκανση των δοντιών, ποιες είναι οι πρακτικές που αποδεδειγμένα προσφέρουν στα δόντια εκθαμβωτική λάμψη; Παρακάτω θα βρείτε αρκετές μεθόδους λεύκανσης των δοντιών, είτε στο σπίτι είτε στο οδοντιατρείο.

Λεύκανση στο σπίτι

Τα αποτελεσματικά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα λεύκανσης περιέχουν φυσικά προϊόντα, όπως μαγειρική σόδα ή ξυλιτόλη. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, δύο εξαιρετικά αποτελεσματικές λευκαντικές ουσίες, σε διάφορες ποσότητες, ανάλογα με το προϊόν.

Ορισμένα προϊόντα διατίθενται με λάμπα LED για την ενίσχυση της λευκαντικής δράσης πάνω στα δόντια σας. Ορίστε μια λίστα με προϊόντα λεύκανσης για το σπίτι:

  • Οδοντόκρεμα: Βεβαιωθείτε ότι η οδοντόκρεμα που αγοράζετε περιέχει φθόριο. Εφαρμογή δύο φορές την ημέρα κατά το βούρτσισμα.
  • Στοματικό διάλυμα: Για καθημερινή πλύση του στόματος.
  • Ταινίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία για την εφαρμογή των ταινιών πάνω στα δόντια σας. Περιέχουν ένα λεπτό στρώμα λευκαντικού παράγοντα.
  • Στυλό: Ιδανικό για τις μετακινήσεις. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να λευκαίνετε τα δόντια σας όπου και οποτεδήποτε.
  • Δίσκοι τζελ: Θα τους βρείτε στα καταστήματα με οδοντιατρικά προϊόντα. Συνιστάται η εφαρμογή τους στο σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.

Λεύκανση στο οδοντιατρείο

Για επαγγελματική λεύκανση, απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας. Για ένα λαμπερό χαμόγελο. Ορίστε ορίσμενες από τις επιλογές σας:

  • Εξατομικευμένοι δίσκοι με τζελ λεύκανσης δοντιών: Οι εξατομικευμένοι δίσκοι είναι ίσως πιο αποτελεσματικοί και προστατεύουν καλύτερα τα ούλα σας από τους δίσκους που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Επιπλέον, μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε στο σπίτι αν προτιμάτε.
  • Συνδυασμός λευκαντικού τζελ και λέιζερ: Σίγουρα η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Το κόστος της ίσως ξεπερνάει τον προϋπολογισμό σας, ωστόσο αξίζει να τη δοκιμάσετε αν μπορείτε.

Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας και εξετάστε κάθε επιλογή. Σε όποια και αν καταλήξετε, η χρήση φθοριούχου λευκαντικής οδοντόκρεμας ως μέρος της τακτικής στοματικής σας φροντίδας συμβάλλει στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών σας.

Η ελαιοθεραπεία είναι μεν δημοφιλής σε ορισμένους κύκλους, όμως, σε τελική ανάλυση, τα οφέλη της για τη στοματική υγεία και τη λεύκανση δεν είναι ξεκάθαρα. Αν θέλετε απτά αποτελέσματα, εμπιστευτείτε τα συστατικά που αποδεδειγμένα λειτουργούν. Και, στη συνέχεια, καμαρώστε για το όμορφο και λαμπερό χαμόγελο σας με ολόλευκα και φωτεινά δόντια!

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.