κοντινό πλάνο ενός ατόμου που πίνει από ένα καλαμάκι

Πώς να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά;

Είτε τα δόντια σαςε είναι ήδη λευκά είτε έχετε μόλις ολοκληρώσει μια θεραπεία λεύκανσης, να θυμάστε πάντα ότι χρειάζεται λίγη ακόμη προσπάθεια ώστε να διατηρήσετε το όμορφο, λαμπερό χαμόγελό σας. Με τον ίδιο τρόπο που αποφεύγετε τις λακκούβες γεμάτες λάσπη αφού πλύνετε το αυτοκίνητό σας, πρέπει να είστε προσεκτικοί και με τον τρόπο που μεταχειρίζεστε τα δόντια σας, αν θέλετε να παραμείνουν λευκά. Αν θέλετε να παραμείνουν τα δόντια σας φωτεινά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακολουθήστε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές.

Περιορίστε την κατανάλωση ροφημάτων που λεκιάζουν

Αν πίνετε μια κούπα καφέ κάθε πρωί και ένα ποτήρι κρύου αναψυκτικού κάθε απόγευμα, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι τα δόντια σας έχουν χάσει τη λάμψη τους. Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και το κόκκινο κρασί είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα είδη που προκαλούν λεκέδες στα δόντια. Αν θέλετε πραγματικά να διατηρήσετε τη λευκότητα των δοντιών σας, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση αυτών των ποτών.

  • ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Να χρησιμοποιείτε καλαμάκι. Αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά τα ροφήματα, δοκιμάστε να πίνετε με καλαμάκι, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες μετά από μια θεραπεία λεύκανσης. Η κατάποση με καλαμάκι μειώνει την ποσότητα του υγρού με το οποίο έρχονται σε επαφή τα δόντια σας. Μπορείτε μάλιστα να αγοράσετε ένα πακέτο καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων, ώστε να τα έχετε πρόχειρα όπου και οποτεδήποτε τα χρειαστείτε.

Καταργήστε τον καπνό

Η κατάργηση του καπνίσματος, το οποίο προκαλεί λεκέδες, είναι μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για τη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών σας, αλλά και την μείωση των κινδύνων για τη στοματική σας υγεία, όπως οι ασθένειες των ούλων, ο καρκίνος του στόματος, η απώλεια γεύσης, καθώς και η βραδύτερη επούλωση μετά από ορισμένες οδοντιατρικές επεμβάσεις. Η κατάργηση του καπνού από την καθημερηνότητά σας έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών σας, καθώς και της στοματικής σας υγείας στο σύνολό της.

Δοκιμάστε μια λευκαντική οδοντόκρεμα

Η λευκαντική οδοντόκρεμα είναι μια εξαιρετική λύση για την αφαίρεση των επιφανειακών λεκέδων που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ορισμένοι χρησιμοποιούν ακόμη και υπεροξείδιο του υδρογόνου για λεύκανση από μέσα προς τα έξω. Πρόκειται για ένα απλό βήμα, το οποίο όμως προσφέρει στα δόντια σας μια αίσθηση αναζωογόνησης και λεύκανσης δύο φορές την ημέρα, με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερους λόγους να χαμογελάτε.

Κατανάλωση ροφημάτων που λεκιάζουν: να πίνετε νερό ενδιάμεσα

Μπορείτε να απολαμβάνεται ποτά που προκαλούν λεκέδες με μέτρο πίνοντας νερό ενδιάμεσα. Το νερό είναι γενικότερα καλό για την υγεία σας και συμβάλλει στην απομάκρυνση των σκουρόχρωμων υγρών από την επιφάνεια των δοντιών σας. Δοκιμάστε να εναλλάσσετε μια γουλιά καφέ, τσάι ή ζεστή σοκολάτα με μια γουλιά νερό. Επιπλέον, η απόλαυση του αρωματισμένου ροφήματός σας θα κρατήσει περισσότερη ώρα.

Βουρτσίστε τα δόντια αμέσως μετά

Όσο περισσότερο χρόνο παραμένει το υγρό πάνω στα δόντια σας, τόσο πιο έντονες θα είναι οι κηλίδες. Να έχετε πάντα μαζί σας οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, για μετά το διάλειμμα για καφέ. Ωστόσο, πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά προτού βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε όξινου ποτού, όπως είναι ο καφές. Το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατάποση ενέχει τον κίνδυνο εξάπλωσης της οξύτητας γύρω από τα δόντια σας, αντί για τον καθαρισμό τους.

Να τηρείτε την καθημερινή σας ρουτίνα στοματικής φροντίδας

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας των δοντιών σας από λεκέδες είναι η σωστή στοματική φροντίδα. Δεδομένου ότι η πλάκα προσελκύει ουσίες που προκαλούν χρώση, η μείωση της πλάκας, γενικά, περιορίζει τον αποχρωματισμό των δοντιών. Το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και στην απομάκρυνση των κηλίδων. Φροντίστε επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα, διαφορετικά ενδέχεται να δημιουργηθούν λεκέδες γύρω από την επιφάνεια των δοντιών σας, ακόμη και αν τα βουρτσίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για τακτικό καθαρισμό

Πέρα από την τακτική καθημερινή φροντίδα, τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά; Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για τακτικό έλεγχο, αφού καθαρίζοντας τα δόντια σας απομακρύνει συγχρόνως και τους επιφανειακούς λεκέδες. Η λειαντική δράση του επαγγελματικού καθαρισμού είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του αποχρωματισμού εφόσον αποφεύγετε έτσι την επανάληψη της λεύκανσης.

Οι βέλτιστες συνήθειες βουρτσίσματος και ο επαγγελματικός καθαρισμός σας επιτρέπουν να διατηρήσετε το λαμπερό χαμόγελό σας. Παρόλα αυτά, οι λεκέδες επιστρέφουν με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και αν δεν αποφεύγετε τις κακές συνήθειες όπως ο καφές, το ποτό και το κάπνισμα. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας πριν προβείτε σε θεραπεία λεύκανσης. Προτιμήστε προϊόντα με τη σφραγίδα του Ε.Ο.Φ. ή που σας έχουν χορηγηθεί από τον οδοντίατρό σας.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.