Πορτρέτο μιας γυναίκας σε ένα μπάνιο που βουρτσίζει τα δόντια της – Ρουτίνα στοματικής φροντίδας
Badge field

Πληροφορίες για λευκαντικές οδοντόκρεμες

Επιθυμείτε να αποκτήσετε ξανά ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο; Ο αριθμός λευκαντικών οδοντόκρεμων που κυκλοφορούν στα ράφια των καταστημάτων μπορεί να σας εκπλήξει. Αφού οι επιλογές είναι πολλές, για να σας βοηθήσουμε να καταλήξετε στην κατάλληλη λευκαντική οδοντόκρεμα, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα συστατικά που πρέπει να αναζητάτε, τη δράση που προσφέρουν και τις πιθανές επιπτώσεις στα δόντια σας.

Συνήθη συστατικά που εμπεριέχονται στις λευκαντικές οδοντόκρεμες

  • Υπεροξείδιο του υδρογόνου- Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα κλασικό λευκαντικό συστατικό που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και σε προϊόντα λεύκανσης μαλλιών. Όταν χρησιμοποιείται σε λευκαντικές οδοντόκρεμες, το υπεροξείδιο του υδρογόνου απομακρύνει απαλά τους κοινούς λεκέδες που αφήνουν οι τροφές στο σμάλτο και κάνει συχνά τη διαφορά χαρίζοντας ένα όμορφο, λευκό χαμόγελο. Η δράση του υπεροξειδίου του υδρογόνου επιτυγχάνει την αφαίρεση των εξωγενών λεκέδων και - σε ορισμένες περιπτώσεις - ακόμη και των ενδογενών, σε αντίθεση με τις οδοντόκρεμες που περιέχουν πυρίτιο υψηλού καθαρισμού, το οποίο αφαιρεί μόνο τους επιφανειακούς λεκέδες στο εξωτερικό στρώμα των δοντιών.

    Δεδομένου ότι η λευκαντική δράση του είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, όσο υψηλότερη η συγκέντρωση σε υπεροξείδιο του υδρογόνου τόσο πιο γρήγορη και η διαδικασία λεύκανσης των δοντιών. Αλλά για λόγους ασφαλείας, χρησιμοποιείται σε υψηλότερη συγκέντρωση μόνο από οδοντιάτρους, κατά τη διάρκεια επαγγελματικών διαδικασιών λεύκανσης. Κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών θεραπειών, το ποσοστό υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορεί να φτάσει το 25% έως 40%, δηλαδή πολύ περισσότερο από την ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για χρήση στο σπίτι.

  • Υπεροξείδιο του καρβαμιδίου- Χρησιμοποιείται τόσο σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα λεύκανσης όσο και σε σπιτικές θεραπείες που χορηγούνται από τον οδοντίατρο. Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου με βάση το νερό διασπάται σε δύο συστατικά: υπεροξείδιο του υδρογόνου και ουρία. Μετά τη διάσπαση, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι το συστατικό που στην ουσία λευκαίνει τα δόντια σας. Όταν το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου περιέχεται σε ποσοστό 10% σε ένα λευκαντικό προϊόν, συνήθως διασπάται σε 3,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου, ανάλογα με τη συγκέντρωσή του.

Αν διστάζετε να επιλέξετε, προτού πάρετε την απόφασή σας, απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας προκειμένου να καταλήξετε στο πιο κατάλληλο συστατικό λεύκανσης. Θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει να βρείτε το ιδανικό συστατικό για το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε λευκαντική οδοντόκρεμα

Ορισμένοι λεκέδες στα δόντια δεν επηρεάζονται από τις λευκαντικές οδοντόκρεμες. Αυτό συμβαίνει επειδή αποτελούν μέρος της εσωτερικής δομής του δοντιού. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε λευκαντική οδοντόκρεμα, πολλοί από τους βαθιά ριζωμένους λεκέδες σας μπορεί να υποχωρήσουν, ανάλογα με την αιτία που τους έχει προκαλέσει και το πόσο καιρό βρίσκονται εκεί.

Σε αντίθεση με τη λευκαντική οδοντόκρεμα, τα άλλα προϊόντα λεύκανσης, όπως οι ταινίες ή τα τζελ, δεν είναι σχεδιασμένα για να απομακρύνουν την πλάκα και να διατηρούν τα δόντια σας καθαρά. Περιέχουν αποκλειστικά λευκαντικά συστατικά και δεν προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να καθαρίζουν και να προστατεύουν τα δόντια σας, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνουν τους λεκέδες.

Είναι η χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας ασφαλής;

Η λεύκανση δοντιών, είτε με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου είτε με υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, είναι ασφαλής και αποτελεσματική όταν πραγματοποιείται σύμφωνα με τιςορθές πρακτικές και τις οδηγίες του κατασκευαστή. Να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή για να ενημερώνεστε για τυχόν κινδύνους. Καλέστε τον οδοντίατρό σας αν εμφανίσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες. Η πιο κοινή παρενέργεια της χρήσης υπεροξειδίου του υδρογόνου για τη λεύκανση είναι η ευαισθησία στα δόντια.

Σύμφωνα με την πολιτική της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής του 2019σχετικά με τη λεύκανση των δοντιών σε εφήβους ασθενείς, η εφαρμογή της σε νεογιλά ή μόνιμα δόντια νεαρών ατόμων επιτρέπεται μόνο υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα και υπό την καθοδήγηση ενός οδοντιάτρου.

Μην αφήνετε τους επιφανειακούς λεκέδες να σας εμποδίζουν να χαμογελάτε με αυτοπεποίθηση. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τη χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας για να δώσετε λάμψη στο μαργαριταρένιο χαμόγελό σας, διατηρώντας παράλληλα τα δόντια σας καθαρά και προστατευμένα.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.