Διαδικασία λεύκανσης δοντιών στο οδοντιατρείο

Ποιές είναι οι επιλογές για άμεση λεύκανση δοντιών

Η τεχνολογία λεύκανσης δοντιών είναι ταχύτερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη από ό,τι στο παρελθόν. Στα καταστήματα θα βρείτε πληθώρα επιλογών. Αν πλησιάζει κάποια ειδική περίσταση, ενημερωθείτε για τις θεραπείες άμεσης - σχεδόν - λεύκανσης, είτε στο οδοντιατρείο σας είτε με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα.

Άμεση λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο

Οι επαγγελματικές θεραπείες λεύκανσης είναι η απόλυτη λύση. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια θεραπεία ειδικά προσαρμοσμένη στα δόντια σας, με τη δημιουργία ενός αποτυπώματος των δοντιών σας για τη χρήση εξατομικευμένου δίσκου λεύκανσης, ή να σας προτείνει μια θεραπεία λεύκανσης στο ιατρείο. Η τελευταία συνήθως απαιτεί περισσότερες από μία επισκέψεις. Καθεμία μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 90 λεπτά, ανάλογα με την εκτίμηση του οδοντιάτρου σας. Ο οδοντίατρός σας ενδέχεται να επιλέξει τη μέθοδο λεύκανσης των δοντιών με υπεριώδες φως ή λέιζερ, η οποία απαιτεί μόνο μία επίσκεψη.

Μετά τη λεύκανση των δοντιών σας από οδοντίατρό, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα προϊόν για το σπίτι, χωρίς ιατρική συνταγή, για να διατηρήσετε το αστραφτερό σας χαμόγελο. Η πλειοψηφία των εθνικών οδοντιατρικών ομοσπονδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν πως η διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών είναι κομμάτι της οδοντιατρικής άσκησης. Η τυπική διαδικασία λεύκανσης που ακολουθείται στο οδοντιατρείο είναι η εξής:

  • Ο οδοντίατρός εφαρμόζει ένα τζελ στα ούλα σας προκειμένου να τα προστατέψει από τον λευκαντικό παράγοντα.
  • Στη συνέχεια, εφαρμόζει έναν λευκαντικό παράγοντα - συμπυκνωμένο υπεροξείδιο του υδρογόνου - στα οκτώ μπροστινά δόντια σας.
  • Κατόπιν, ακτινοβολεί τα δόντια σας με ένα ειδικό φως που ενισχύει τη λευκαντική δράση.
  • Μέσα σε διάστημα μίας ώρας, τα δόντια σας γίνονται πιο φωτεινά κατά 8 με 10 τόνους.

Φορητά συστήματα λεύκανσης δοντιών για το σπίτι

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει στα ράφια των φαρμακείων ταινίες, τζελ, βούρτσες, δίσκους και στυλό λεύκανσης δοντιών. Τα προϊόντα αυτά είναι συχνά οικονομικά προσιτά και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν το βράδυ στο σπίτι. Παρόλο που δεν είναι συνήθως όσο αποτελεσματικά ή γρήγορα όσο οι θεραπείες λεύκανσης στα οδοντιατρεία, συμβάλλουν αισθητά στη λεύκανση των δοντιών σας.

Πώς λειτουργεί η οδοντόκρεμα λεύκανσης δοντιών

Η λευκαντική οδοντόκρεμα είναι μια καλή επιλογή για ασφαλή λεύκανση, διατηρώντας παράλληλα την καθημερινή ρουτίνα στοματικής φροντίδας σας. Η οδοντόκρεμα λεύκανσης έχει σύνθεση με δύο τοις εκατό υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη λεύκανση των δοντιών. Αυτές οι μη συνταγογραφούμενες οδοντόκρεμες χρειάζονται συνήθως τέσσερις εβδομάδες καθημερινής χρήσης μέχρι να υπάρξει αξιοσημείωτη διαφορά στην απόχρωση των δοντιών. Συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση του αποτελέσματος των θεραπειών λεύκανσης που πραγματοποιούνται στο οδοντιατρείο ενώ προστατεύουν συνήθως από την τερηδόνα, όπως οι κλασικές οδοντόκρεμες.

Πώς χρησιμοποιούνται οι φορητές οδοντόβουρτσες για επιφανειακές κηλίδες

Διατίθενται ακόμη και προϊόντα λεύκανσης δοντιών τα οποία μπορείτε να έχετε μαζί σας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων! Οι φορητές οδοντόβουρτσες είναι μικρές και δεν απαιτούν νερό ή ξέπλυμα. Έτσι, μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε οπουδήποτε. Αποτρέπουν την εμφάνιση επιφανειακών λεκέδων μετά από κατανάλωση μούρων, κόκκινου κρασιού ή καφέ.

Κιτ λεύκανσης για το σπίτι

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας μια θεραπεία με τζελ για το σπίτι. Η διάρκειά της είναι μεγαλύτερη από τη διαδικασία στο οδοντιατρείο, ωστόσο είναι πιο βολική και άνετη. Στο πλαίσιο αυτής της θεραπείας, φεύγετε από το οδοντιατρείο με έναν δίσκο που είναι γεμάτος με λευκαντικό τζελ. Φοράτε αυτό το δίσκο κάθε βράδυ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, την ώρα που παρακολουθείτε τηλεόραση ή που διαβάζετε. Μπορεί να χρειαστεί να φοράτε αυτούς τους δίσκους για δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με τις συστάσεις του οδοντιάτρου σας. Ωστόσο, πρόκειται συνήθως για δίσκους με παράγοντες λεύκανσης υψηλής ισχύος με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Θα βρείτε επίσης μη συνταγογραφούμενους δίσκους με λευκαντικό τζελ στα καταστήματα. Ωστόσο, παρόλο που δεν πρόκειται για λεύκανση συνταγογραφούμενης ισχύος, θα δείτε εμφανή αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Φορητά στυλό λεύκανσης

Τα στυλό λεύκανσης είναι μια νέα μέθοδος για τη λεύκανση των δοντιών με χαηλό κόστος και δυνατότητα μεταφοράς. Όπως και με τις οδοντόβουρτσες, μπορείτε να παίρνετε τα στυλό λεύκανσης μαζί σας στις μετακινήσεις σας. Τα στυλό λεύκανσης περιέχουν τζελ υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο εφαρμόζετε μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Το τζελ στεγνώνει γρήγορα και μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να βρείτε λίγο χρόνο το βράδυ, όπως συμβαίνει με τους δίσκους τζελ.

Άλλες συμβουλές λεύκανσης δοντιών

H λεύκανση των δοντιών επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Να φροντίζετε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλίζετε ότι τα δόντια και τα ούλα σας παραμένουν υγιή
  • Να αποφεύγετε τρόφιμα και ποτά που προκαλούν κηλίδες, όπως τα μούρα, ο καφές, το κόκκινο κρασί και το τσάι κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία λεύκανσης
  • Να αποφεύγετε τα προϊόντα καπνού

Στα καταστήματα θα βρείτε πολλές λύσεις λεύκανσης δοντιών. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας προτού επιλέξετε μια προσιτή θεραπεία για το σπίτι.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.