4 σπιτικές θεραπείες για την ανακούφιση από τον πονόδοντο

4 εύκολες θεραπείες για πονόδοντο

Ο πόνος είναι ένας τρόπος να σας δείξει το σώμα σας πως κάτι δεν πάει καλά. Συμβαίνει όταν τραυματίζεται ένας μυς σηκώνοντας βάρος για παράδειγμα, ή όταν καίγεται κατά λάθος το χέρι σας ενώ μαγειρεύετε.

Αιτίες πονόδοντου

Δυστυχώς, ο πονόδοντος μπορεί να προκληθεί με πολλούς τρόπους. Η φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών ή η υποχώρηση της γραμμής των ούλων έχουν ως αποτέλεσμα την έκθεση της οδοντίνης, του στρώματος σκληρού ιστού που βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη. Αυτό προκαλεί ευαισθησία των δοντιών στα παγωμένα και τα ζεστά υγρά ή στα ζαχαρούχα ποτά.

Οι κοιλότητες είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας που προκαλεί πόνο. Η έκθεση των ευαίσθητων νεύρων των δοντιών σας προκαλεί πόνο ακόμη και όταν επιχειρείτε να δαγκώσετε οτιδήποτε σκληρό.

Το δόντι σας μπορεί να σπάσει αν δαγκώσετε κάτι με μεγάλη δύναμη ή λόγω κάποιου ατυχήματος. Μια αρκετά σοβαρή ρωγμή μπορεί να εκθέσει τα ευαίσθητα νεύρα που υπάρχουν μέσα στα δόντια σας.

Ορισμένες οδοντιατρικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για να διορθώσουν μια βλάβη μπορεί να προκαλέσουν νέο πρόβλημα. Τα σφραγίσματα και οι στεφάνες καμιά φορά χαλαρώνουν ή ραγίζουν, προκαλώντας έτσι πόνο στα δόντια.

Η εφαρμογή κρύας κομπρέσας ή η λήψη ενός μη συνταγογραφούμενου παυσίπονου μπορεί να είναι η πρώτη σας αντίδραση για την ανακούφιση από τον πονόδοντο. Υπάρχουν όμως και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε.

1. Έλαιο γαρύφαλλου

Το γαρυφαλέλαιο ανακουφίζει από τον πονόδοντο και περιορίζει το πρήξιμο. Η αποτελεσματικότητα του ελαίου γαρύφαλλου οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε ευγενόλη, ένα φυσικό αναισθητικό. Προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Εμποτίστε ένα βαμβάκι με λίγες σταγόνες γαρυφαλέλαιου και στη συνέχεια τρίψτε το απαλά πάνω στην πάσχουσα περιοχή των δοντιών και των ούλων.

Το έλαιο γαρύφαλλου καταπραΰνει μεν τον πόνο, ωστόσο δεν έχει ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση.

2. Ξέπλυμα με αλατόνερο

Σε περίπτωση που πονάει το δόντι σας και τα ούλα σας είναι πρησμένα, δοκιμάστε να κάνετε στοματικές πλύσεις με ζεστό αλατόνερο. Αρκεί να προσθέσετε λίγες κουταλιές του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφού τελειώσετε την πλύση, φτύστε το.

Οι τακτικές πλύσεις με αλατόνερο εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των μικροβίων της οδοντικής πλάκας και προστατεύουν από μολύνσεις.

3. Πλύσεις με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Όπως και το αλατόνερο, το ξέπλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου ανακουφίζει από τον πόνο και το πρήξιμο στο στόμα. Επιπλέον, συμβάλλει στην εξόντωση των βακτηρίων, στη μείωση της πλάκας και στην επούλωση της αιμορραγίας των ούλων. Η χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου ως στοματικό διάλυμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των βλαβών στα ούλα.

Πριν από τη χρήση αυτού του ξεπλύματος, φροντίστε να προετοιμάσετε σωστά το διάλυμα. Αναμείξτε 3 τοις εκατό υπεροξείδιο του υδρογόνου με ίσα μέρη νερού. Κάντε πλύση μέσα στο στόμα σας, προσέχοντας όμως να μην το καταπιείτε.

4. Έλαιο μέντας

Το έλαιο μέντας χρησιμοποιείται ιστορικά για τη θεραπεία του πονόδοντου. Αυτό το αιθέριο έλαιο διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση του πονόδοντου, καθιστώντας το μια δημοφιλής επιλογή για όσους και όσες αναζητούν προσωρινή ανακούφιση μέχρι να μπορέσουν να δουν τον οδοντίατρό τους. Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι για να εφαρμόσετε λίγες σταγόνες ελαίου στην πληγείσα περιοχή.

Να θυμάστε ότι η ανακούφιση που παρέχουν οι σπιτικές θεραπείες για τον πονόδοντο είναι προσωρινή. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας αν υποφέρετε από πόνο στα δόντια, καθώς είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια σχολαστική οδοντιατρική εξέταση για να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να βρει λύση.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.