Τί προκαλεί ευαισθησία στα δόντια;
Badge field

Τί προκαλεί ευαισθησία στα δόντια;

Published date field

 

Τι είναι;
Η ευαισθησία των δοντιών είναι κάτι που επηρεάζει σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Συχνά προκαλείται από την κατανάλωση ενός ζεστού, κρύου, γλυκού ή όξινου ποτού ή φαγητού. Υπό κανονικές συνθήκες, η οδοντίνη του δοντιού (το στρώμα που περιβάλλει το νεύρο) καλύπτεται από το σμάλτο στη μύλη των δοντιών, και από τα ούλα που περιβάλλουν το δόντι. Με την πάροδο του χρόνου, το σμάλτο που τα καλύπτει μπορεί να γίνει πιο λεπτό, παρέχοντας έτσι μικρότερη προστασία. Τα ούλα μπορεί επίσης να υποχωρήσουν με το χρόνο, αποκαλύπτοντας την οδοντίνη στην επιφάνεια της ρίζας.

Η οδοντίνη περιέχει ένα μεγάλο αριθμό πόρων ή σωλήνων που ξεκινούν από το εξωτερικό του δοντιού και καταλήγουν στο νεύρο στο κέντρο του δοντιού. Όταν η οδοντίνη είναι εκτεθειμένη, αυτοί οι σωλήνες μπορούν να ερεθιστούν από αλλαγές στη θερμοκρασία ή από ορισμένες τροφές. Εδώ έχουμε μια εικόνα του πως μοιάζουν οι σωλήνες αυτοί στο μικροσκόπιο:

Microscopicviewofdentin

Ποιά είναι η αιτία;
Η έκθεση της οδοντίνης μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:

 • Υποχώρηση των ούλων λόγω της ηλικίας ή του λανθασμένου βουρτσίσματος
 • Όξινα ποτά (όπως τα ανθρακούχα αναψυκτικά) που προκαλούν διάβρωση του σμάλτου και έκθεση της οδοντίνης
 • Τρόχισμα των δοντιών - αυτό μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα περισσότερα ή σε όλα τα δόντια
 • Το βούρτσισμα με μια πολύ αποτριπτική οδοντόκρεμα, το λανθασμένο βούρτσισμα ή / και το βούρτσισμα περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της αδαμαντίνης
 • Η νόσος των ούλων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων
 • Ένα χτυπημένο ή σπασμένο δόντι μπορεί να εκθέσει την οδοντίνη

Επιπλέον, σε ορισμένες οδοντιατρικές θεραπείες μπορεί να προκληθεί ευαισθησία. Θεραπείες όπως η λεύκανση των δοντιών, ο επαγγελματικός οδοντιατρικός καθαρισμός, τα ορθοδοντικά σιδεράκια ή η διαδικασία ενός σφραγίσματος, μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία.

Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;
Το πρώτο που θα μπορούσε κανείς να κάνει για να αντιμετωπίσει την οδοντική ευαισθησία είναι να προσδιορίσει τα αίτια - ο οδοντίατρος μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Αν η ευαισθησία οφείλεται σε εκτεθειμένη οδοντίνη, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να πάρετε εσείς, και ο οδοντίατρός σας, για τη μείωση της ευαισθησίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χρήση πολύ μαλακής οδοντόβουρτσας
 • Σωστό βούρτσισμα για πρόληψη της αποτριβής του σμάλτου και της υποχώρησης των ούλων
 • Χρήση οδοντόπαστας ειδικά σχεδιασμένης για να βοηθήσει στη μείωση της ευαισθησίας
 • Ο οδοντίατρος μπορεί να σας βοηθήσει:
  • Εφαρμόζοντας βερνίκι φθορίου στις ευαίσθητες περιοχές για να συμβάλει στην ενίσχυση του δοντιού
  • Προτείνοντας σας μια οδοντόκρεμα με υψηλή περιεκτικότητα φθορίου για να την χρησιμοποιείτε κάθε μέρα
  • Τοποθετώντας μια οδοντιατρική αποκατάσταση στις περιοχές που έχουν χάσει το σμάλτο τους

Τέλος, είτε χρειάζεστε θεραπεία στο οδοντιατρείο είτε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, το πιο σημαντικό βήμα είναι να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο ώστε αυτός να προσδιορίσει την αιτία της ευαισθησίας των δοντιών και να σας βοηθήσει να βρείτε μια λύση που θα έχει αποτέλεσμα.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.