Badge field

Πού οφείλεται η δυσάρεστη αναπνοή και πώς αντιμετωπίζεται;

Published date field

 

«Το 75% περίπου των περιπτώσεων δυσάρεστης αναπνοής, γνωστής και ως "κακοσμία στόματος", οφείλεται σε προβλήματα της στοματικής κοιλότητας. Άλλες αιτίες είναι γαστρικά προβλήματα, ιγμορίτιδες ή σοβαρές παθήσεις των ούλων», αναφέρει ο Mark Wolff, DDS, Ph.D., διευθυντής του τμήματος χειρουργικής οδοντιατρικής του κρατικού πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης.

Κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής είναι ο προσδιορισμός της αιτίας από τον οδοντίατρο. Στη συνέχεια, μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας1.

Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να οφείλεται στα ακόλουθα:

  • Εξωγενείς παράγοντες – τροφές όπως σκόρδο και κρεμμύδι, ποτά ->ροφήματα όπως καφές και αλκοόλ, αλλά και κάπνισμα
  • Ανεπαρκής στοματική υγιεινή – συσσώρευση πλάκας και υπολειμμάτων τροφών στα δόντια
  • Στοματικές παθήσεις – ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα
  • Οδοντοστοιχίες –  στις οδοντοστοιχίες συσσωρεύονται πλάκα και υπολείμματα τροφών, γι’ αυτό και απαιτείται καθημερινός καθαρισμός
  • Αμυγδαλές – στις κρύπτες (κολπώματα) των αμυγδαλών είναι πιθανό να συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών
  • Λοιμώξεις του αναπνευστικού – ιγμορίτιδες, φαρυγγίτιδες και λοιμώξεις των πνευμόνων
  • Ξηροστομία – προκαλείται από προβλήματα του σιελογόνου αδένα, λήψη φαρμάκων, αναπνοή από το στόμα, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες
  • Οργανικές παθήσεις – διαβήτης, ηπατοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ιγμορίτιδες και γαστρεντερικές διαταραχές

Στοματική υγεία και άλλες παθήσεις
Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν μια σχέση μεταξύ στοματικών και συστημικών νοσημάτων (διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αναπνευστικών λοιμώξεων και νόσου Alzheimer) και άλλων ιατρικών παθήσεων. Όταν η φλεγμονή του ιστού των ούλων προκαλεί ουλίτιδα, οι φλεγμονώδεις διαμεσολαβητές, γνωστοί ως κυτοκίνες, που εντοπίζονται στον ιστό των ούλων εισέρχονται στο σάλιο καταλήγοντας ορισμένες φορές στους πνεύμονες. Τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την περιοδοντίτιδα ενδέχεται επίσης να διεισδύσουν στο κυκλοφορικό σύστημα των περιοχών γύρω από τα δόντια και να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας προκαλούν δευτερογενείς λοιμώξεις ή φλεγμονές άλλων ιστών ή οργάνων του σώματος (2).

Πού πρέπει να απευθυνθείτε αν έχετε δυσάρεστη αναπνοή;
Αν πιστεύετε ότι για τη δυσάρεστη αναπνοή σας ευθύνεται η διατροφή σας, συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο. Αν δεν ακολουθείτε τους κανόνες στοματικής υγιεινής ή εάν πάσχετε από ουλίτιδα (φλεγμονή του ιστού των ούλων στη στοματική κοιλότητα) ή περιοδοντίτιδα (απώλεια οστού γύρω από τα δόντια, αποκαλούμενη και «πυόρροια»), συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο και τον περιοδοντολόγο σας για την ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος και καθοδήγηση για την επιμελή τήρηση της στοματικής υγιεινής στο σπίτι. Εάν πάσχετε από αμυγδαλίτιδα ή λοιμώξεις του αναπνευστικού, απευθυνθείτε σε έναν παθολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο ή πνευμονολόγο. Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει ξηροστομία οφειλόμενη σε λήψη φαρμάκων, σε δυσλειτουργίες στους σιελογόνους αδένες και σε ακτινοθεραπείες ή χημειοθεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Συμβουλευτείτε έναν γναθοχειρουργό, τον παθολόγο ή τον ογκολόγο σας για συνταγογραφούμενα και μη προϊόντα που μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της ξηροστομίας. Οι ασθενείς με διαβήτη, ηπατοπάθειες, νεφροπάθειες ή γαστρεντερικές διαταραχές πρέπει να συμβουλεύονται τον παθολόγο, τον ουρολόγο ή τον γαστρεντερολόγο τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσάρεστης αναπνοής. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας παραπέμψει στον κατάλληλο ιατρό ειδικότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσάρεστης αναπνοής.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Παραπομπές: 
1. Ooh, That Smell: What to Do if It’s Coming From You – Dentists Discuss Treatments for Bad Breath. Πληροφορίες στη διεύθυνση http://www.webmd.com/news/20010809/ooh-that-smell-what-to-do-if-its-coming-from-you
2. The oral cavity plays an important role in the overall health of the body. Πληροφορίες στη διεύθυνση www.oralsystemicconnection.com.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.