Πώς να φροντίσω τα δόντια του μωρού μου;
Badge field

Πώς να φροντίσω τα δόντια του μωρού μου;

Published date field

 

Η φροντίδα του στόματος αρχίσει μαζί με τη ζωή του παιδιού σας. Ακόμα και πρίν εμφανιστούν τα πρώτα, προσωρινά του δόντια (νεογιλοί) πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την μελλοντική εμφάνιση και υγεία τους. Η tetracycline (τετρακυκλίδη), για παράδειγμα, ένα κοινό αντιβιοτικό, μπορεί να προκαλέσει χρώσεις στα δόντια. Οι μητέρες που θηλάζουν ή όσες βρίσκονται στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης τους, πρέπει να το αποφεύγουν.

Τα βρέφη βγάζουν τα προσωρινά δόντια (νεογιλοί) τους μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και στην ηλικία αυτή δεν έχουν ανάγκη από βούρτσισμα ή καθάρισμα με νήμα. Οι γονείς όμως πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τα δόντια, σ’ αυτό το στάδιο, όπως είναι το σύνδρομο του μπιμπερό.

Τι είναι το σύνδρομο του μπιμπερό και πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Το σύνδρομο του μπιμπερό προκαλείται από την έκθεση των δοντιών σε υγρά που περιέχουν ζάχαρη, όπως το γάλα και οι χυμοί των φρούτων. Τα ζαχαρώδη υγρά μένουν πάνω στα δόντια για αρκετές ώρες, όταν το μωρό σας κοιμάται και δημιουργούν τερηδόνα που πλήττει καταρχήν τα επάνω και τα κάτω μπροστινά δόντια. Γι αυτό δεν πρέπει να αφήνετε το μωρό να κοιμάται με το γεμάτο με γάλα ή χυμό μπιμπερό στο στόμα του. Προτιμήστε νερό ή κάποιο αφέψιμα που θα σας συστήσει ο οδοντίατρός σας. Εάν το θηλάζετε μην το αφήνετε στη θηλή συνεχώς και μετά από κάθε θηλασμό σκουπίστε του τα δόντια με καθαρό υγρό πανί ή με γάζα.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.