Badge field

Πώς λειτουργεί η λεύκανση των δοντιών;

Published date field

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λευκάνετε τα δόντια σας, από λευκαντικές οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα που μπορούν να απομακρύνουν επιφανειακούς λεκέδες με μικρό κόστος, μέχρι τεχνικές λεύκανσης με χρήση φωτός στον οδοντίατρο που μπορεί να κοστίσουν μέχρι 1000 ευρώ και επιφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όλες οι τεχνικές λεύκανσης λειτουργούν με έναν από τους δύο ακόλουθους τρόπους:

  1. Οι λευκαντικές διαδικασίες αλλάζουν το φυσικό χρώμα των δοντιών σας από 5 μέχρι 7 τόνους. Η λεύκανση στον οδοντίατρο και η λεύκανση στο σπίτι στηρίζονται σε λευκαντικούς παράγοντες. Οι λευκαντικοί παράγοντες περιέχουν ένα δραστικό συστατικό, συχνότερα υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή υπεροξείδιο του υδρογόνου σε περιεκτικότητα 10-22%, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση εσωτερικών και επιφανειακών λεκέδων. Τα κόστη διαφέρουν ανάλογα με την διαδικασία λεύκανσης.

    Η διαδικασία λεύκανσης με τη χρήση φωτός στον οδοντίατρο μπορεί να κοστίσει 500 ευρώ και πάνω και τα αποτελέσματα συχνά είναι εντυπωσιακά λευκά δόντια. Όμως, μετά από ένα χρόνο κατανάλωσης καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών, τα δόντια σας αποχρωματίζονται ξανά και αναπτύσσουν καινούριους λεκέδες. Έτσι θα πρέπει να πληρώσετε πάλι 500 ευρώ για να τα λευκάνετε.

    Ένα δισκάριο (αποτύπωμα της στοματικής σας κοιλότητας) που έχει φτιαχτεί από το γιατρό σας κοστίζει περίπου 300 ευρώ και τυπικά μπορεί να φορεθεί αρκετές ώρες την ημέρα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν εντοπίζετε καινούριους λεκέδες, απλά ξαναφοράτε το δισκάριο για μία ή δύο νύχτες για να απομακρύνετε τους λεκέδες.

    Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα για τη λεύκανση των δοντιών (βρίσκονται στα φαρμακεία) περιλαμβάνουν λευκαντικά τζελ που τοποθετούνται με την οδοντόβουρτσα και λευκαντικές ταινίες σε τιμές από 10-45 ευρώ.

  2. Οι μη λευκαντικές διαδικασίες βασίζονται σε φυσικές ή/και χημικές αντιδράσεις που βοηθούν στην απομάκρυνση των επιφανειακών λεκέδων. Όλες οι οδοντόκρεμες βασίζονται στην ήπια αποτριβή για την απομάκρυνση των χρωστικών μεταξύ των επισκέψεων στον οδοντίατρο. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες έχουν ειδικούς χημικούς ή γυαλιστικούς παράγοντες που παρέχουν επιπλέον απομάκρυνση των λεκέδων. Ο επαγγελματικός καθαρισμός από τον οδοντίατρο επίσης χρησιμοποιεί αποτριβή και στίλβωση για την απομάκρυνση των περισσότερων εξωτερικών λεκέδων που προκαλούνται από το φαγητό ή τον καπνό.

Ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διαφορετικές λευκαντικές διαδικασίες. Κάποια άτομα ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις λευκαντικές οδοντόκρεμες, ενώ άλλα με γκρι δόντια ή σοβαρές αλλοιώσεις του χρώματος των δοντιών μπορεί να χρειάζονται όψεις πορσελάνης ή ρητίνης (συζητείται αλλού σ’ αυτή την ενότητα) για να αποκτήσουν το χαμόγελο που πάντα ήθελαν.

Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.