Πώς να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας
Badge field

Πώς να βουρτσίσετε σωστά τα δόντια σας

Published date field

 

Το σωστό βούρτσισμα
Το σωστό βούρτσισμα διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά , ή αλλιώς 120 δευτερόλεπτα! Οι περισσότεροι ενήλικες δεν αφιερώνουν τόσο χρόνο. Χρησιμοποιείστε ένα χρονόμετρο, θα σας βοηθήσει. Βουρτσίζουμε με μικρές, ήπιες κινήσεις επιμένοντας περισσότερο στη βάση των δοντιών, στα πίσω δόντια που δεν φτάνει εύκολα η οδοντόβουρτσα, στα σημεία γύρω από τα σφραγίσματα και τις θήκες. Βουρτσίστε προσεκτικά κάθε τμήμα του στόματος ως εξής:

  • Καθαρίστε τις εξωτερικές επιφάνειες των επάνω δοντιών και στη συνέχεια των κάτω δοντιών
  • Καθαρίστε τις εσωτερικές επιφάνειες των επάνω δοντιών και στη συνέχεια των κάτω δοντιών
  • Καθαρίστε τις μασητικές επιφάνειες
  • Για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας, βουρτσίστε μαλακά και τη γλώσσα σας
brush1 brush2 brush3

Τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών ως προς την παρυφή των ούλων και κινείστε την προς τα επάνω.

Με ήπιες, παλινδρομικές κινήσεις βουρτσίστε την εξωτερική, την εσωτερική και τη μασητική επιφάνεια των δοντιών.

Βουρτσίστε μαλακά τη γλώσσα σας για να απομακρύνετε τα βακτηρίδια και να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

Ποιά είναι η πιο κατάλληλη οδοντόβουρτσα;
Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι η μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη για την απομάκρυνση της πλάκας και των καταλοίπων των τροφών από τα δόντια σας. Είναι προτιμότερες επίσης οι οδοντόβουρτσες με μικρό κεφάλι γιατί μπορούν να εισχωρούν ευκολότερα σε όλα τα σημεία του στόματος, όπως στα πίσω δόντια. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι για πολλούς μια καλή εναλλακτική λύση. Ειναι πιο αποτελεσματική στον καθαρισμό των δοντιών, ιδιαίτερα για όσους δυσκολεύονται στο βούρτσισμα ή δεν έχουν ιδιαίτερη δεξιότητα στα χέρια.

Τι ρόλο παίζει η οδοντόπαστα;
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την οδοντόπαστα που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Υπάρχει στην αγορά μια τεράστια ποικιλία που καλύπτει όλες τις ανάγκες και τις περιπτώσεις: τερηδόνα, χρώσεις, ουλίτιδα, πέτρα, ευαισθησία. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για την κατάλληλη για σας οδοντόπαστα.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω την οδοντόβουρτσά μου;
Πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας όταν αρχίσει να φθείρεται ή κάθε τρείς μήνες. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να την αλλάζετε μετά από ένα κρυολόγημα γιατί οι τρίχες της βούρτσας συγκρατούν μικρόβια και μπορεί να επαναπροσβληθείτε.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.