Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσάρεστη αναπνοή
Badge field

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσάρεστη αναπνοή

Published date field

 

Αν επιθυμείτε πραγματικά να μάθετε πού οφείλεται η δυσάρεστη αναπνοή σας, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας. Η εξέταση της στοματικής σας κοιλότητας σε συνδυασμό με το πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό σας θα βοηθήσουν στον εντοπισμό του ενόχου. Οι αιτίες της δυσάρεστης αναπνοής είναι πολλές και περιλαμβάνουν κατανάλωση ορισμένων τροφών και αλκοολούχων ποτών, κάπνισμα, κακή στοματική υγιεινή, περιοδοντίτιδα, διαβήτη, ξηροστομία, ιγμορίτιδες ή φαρυγγίτιδες, λοιμώξεις των πνευμόνων ή αποστήματα, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, γαστρεντερικά προβλήματα και εξαντλητικές δίαιτες.

Αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής
Είναι σημαντική η επιμελής τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής, με βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και χρήση οδοντικού νήματος για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και της πλάκας από τα δόντια, τις γέφυρες και τα εμφυτεύματα, καθώς και με καλό βούρτσισμα της γλώσσας για την απομάκρυνση των βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία. Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη, το βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας σε συνδυασμό με τη χρήση οδοντικού νήματος μείωσε σημαντικά την αιμορραγία των ούλων σε διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ περιόρισε και το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής1. Μια άλλη κλινική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπάφαλο επιβεβαίωσε ότι το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με τη χρήση αντιβακτηριδιακής οδοντόκρεμας και οδοντόβουρτσας με επιφάνεια καθαρισμού της γλώσσας συμβάλλει στην καταπολέμηση του προβλήματος της δυσάρεστης αναπνοής 2.

Ο καθαρισμός της γλώσσας είναι το κλειδί για πιο δροσερή και καθαρή αναπνοή
Ο καθαρισμός της γλώσσας είναι πολύ σημαντικό βήμα. Για ολοκληρωμένο καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας, επιλέξτε την οδοντόβουρτσα Colgate 360 που διαθέτει ειδική επιφάνεια καθαρισμού της γλώσσας. Μετά το βούρτσισμα των δοντιών της άνω και της κάτω γνάθου με αντιβακτηριδιακή οδοντόκρεμα, τοποθετήστε την επιφάνεια καθαρισμού της γλώσσας στο οπίσθιο τμήμα της και βουρτσίστε με φορά προς τα εμπρός. Αφού τελειώσετε με το βούρτσισμα του οπίσθιου τμήματος της γλώσσας, ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσα με χλιαρό νερό για να απομακρύνετε τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την επιφάνεια καθαρισμού της γλώσσας στο υπόλοιπο οπίσθιο τμήμα της γλώσσας και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.

Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για τα προϊόντα στοματικής υγιεινής που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία, καθώς επίσης και για τους κανόνες οδοντιατρικής φροντίδας που μπορείτε να ακολουθείτε στο σπίτι. Επίσης, ζητήστε από έναν οδοντίατρο να σας συστήσει προϊόντα στοματικής υγιεινής που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής (αντιβακτηριδιακές οδοντόκρεμες, αντισηπτικά στοματικά διαλύματα, προϊόντα για το βούρτσισμα της γλώσσας και μεσοδόντια βουρτσάκια).

Το κλειδί για καθαρή, δροσερή αναπνοή είναι η επιμελής τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής στο σπίτι σε καθημερινή βάση και η συμμόρφωση με τις συστάσεις του οδοντιάτρου σας.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Παραπομπές: 
1. Biesbrock, A, et al. Assessment of Treatment Responses to Dental Flossing in Twins., J Perio 77(8):1386-1391, 2006. 
2. University of Buffalo (Peter Moses, Betsey Clark, Violet Maraszthy, Joseph Zambon, (University of Buffalo), P.K. Sreenivasan (Colgate), Abstract presented at 2008 AADR Meeting.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.