Τί είναι οι αθλητικοί νάρθηκες στόματος;
Badge field

Τί είναι οι αθλητικοί νάρθηκες στόματος;

Published date field

 

Αθλητικοί νάρθηκες, νάρθηκες στόματος ή προστατευτικό της οδοντοστοιχίας είναι διαφορετικά ονόματα για το ίδιο πράγμα: μια συσκευή που φοριέται πάνω από τα δόντια σας και τα προστατεύει από χτυπήματα στο πρόσωπο και το κεφάλι. Οι προστατευτικοί νάρθηκες οδοντοστοιχίας είναι ένα βασικό κομμάτι του αθλητικού εξοπλισμού για όσους συμμετέχουν σε άθλημα που έχει πολλές πτώσεις, έντονη σωματική επαφή ή ιπτάμενο εξοπλισμό. Τέτοια αθλήματα είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το μπέιζμπολ, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, το χόκεϊ, το σκέιτμποαρντ, η ενόργανη γυμναστική, η ποδηλασία στο βουνό και γενικά κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τραυματισμό στο στόμα.

Οι προστατευτικοί νάρθηκες οδοντοστοιχίας καλύπτουν συνήθως τα πάνω δόντια και έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τα δόντια από σπασίματα, κόψιμο στα χείλη και άλλους τραυματισμούς του στόματός σας. Εάν φοράτε σιδεράκια ή έχετε προσθετικές αποκαταστάσεις στα δόντια σας (όπως γέφυρα) στην κάτω γνάθο, ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας προτείνει έναν προστατευτικό νάρθηκα και γι' αυτά τα δόντια.

Ποιά είναι τα είδη των προστατευτικών ναρθήκων οδοντοστοιχίας;
Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο τύπος προστατευτικού νάρθηκα που θα επιλέξετε, απλά θα πρέπει να είναι ανθεκτικός, να μην σκίζεται εύκολα και να είναι άνετος. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζει σωστά και να μην σας εμποδίζει στην ομιλία ή την αναπνοή σας. Οι τρεις τύποι των προστατευτικών ναρθήκων οδοντοστοιχίας είναι:

  • Προστατευτικοί νάρθηκες οδοντοστοιχίας κατά παραγγελία – Αυτός ο τύπος κατασκευάζεται αποκλειστικά για εσάς στο ιατρείο του οδοντιάτρου σας ή σε ένα επαγγελματικό οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Δεν αποτελεί έκπληξη, το ότι πιθανότατα παρέχουν την πιο άνετη εφαρμογή και την καλύτερη προστασία. Ο οδοντίατρός σας δημιουργεί ένα αποτύπωμα (καλούπι) των δοντιών σας και στη συνέχεια κατασκευάζει τον προστατευτικό νάρθηκα πάνω στο καλούπι της οδοντοστοιχίας σας. Επειδή εφαρμόζουν καλύτερα κι έχουν καλύτερη αίσθηση, οι περισσότεροι αθλητές προτιμούν προστατευτικούς νάρθηκες οδοντοστοιχίας κατά παραγγελία. Ωστόσο, είναι ο πιο ακριβός τύπος.
  • Προστατευτικοί νάρθηκες οδοντοστοιχίας που βράζονται και δαγκώνονται – Αυτός ο τύπος έρχεται σε μια προ-σχηματισμένη μορφή που μπορεί να μεταβληθεί με βράσιμο του νάρθηκα στο νερό και μετά δάγκωμα του ζεστού πλαστικού για να προσαρμοστεί στα δόντια σας. Μπορούν να αγοραστούν σε πολλά καταστήματα αθλητικών ειδών, και ίσως προσφέρουν καλύτερη εφαρμογή από έναν έτοιμο νάρθηκα. Ακολουθήστε τις οδηγίες προσεκτικά για να αποφύγετε τη δημιουργία ενός νάρθηκα που δεν εφαρμόζει σωστά.
  • Έτοιμος νάρθηκας οδοντοστοιχίας- Αυτός ο τύπος είναι η πιο οικονομική επιλογή και έρχεται προ-σχηματισμένος και έτοιμος να φορεθεί. Δυστυχώς, συχνά δεν εφαρμόζουν πολύ καλά. Μπορεί να είναι ογκώδης και να εμποδίζει την αναπνοή και την ομιλία.

Πόσο καιρό θα πρέπει να κρατάτε τους προστατευτικούς νάρθηκες οδοντοστοιχίας;
Ιδανικά οι προστατευτικοί νάρθηκες οδοντοστοιχίας θα πρέπει να αντικαθίστανται μετά από κάθε αθλητική σεζόν, επειδή μπορεί να φθαρούν με την πάροδο του χρόνου, και να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικοί. Η αντικατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους εφήβους, επειδή το στόμα και τα δόντια τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι την ενηλικίωση. Πολλοί αθλητές που παίζουν σε διάφορα αθλήματα αλλάζουν κάθε εξάμηνο τους νάρθηκες όταν πηγαίνουν για τα εξαμηνιαία οδοντιατρικά τσεκ-απ τους.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.