Τί είναι η πλάκα στα δόντια και πώς αντιμετωπίζεται;
Badge field

Τί είναι η πλάκα στα δόντια και πώς αντιμετωπίζεται;

Published date field

 

Η πλάκα είναι μια κολλώδης, άχρωμη μεμβράνη βακτηριδίων και ζαχάρων που εγκαθίσταται διαρκώς επάνω στα δόντια μας. Είναι η βασική αιτία της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας και εξελίσσεται σε πέτρα αν δεν απομακρύνεται καθημερινά.

Πώς θα ξέρω ότι έχω πλάκα;
Όλοι έχουμε πλάκα. Τα βακτηρίδια δρούν διαρκώς μέσα στο στόμα μας και τροφοδοτούνται από στοιχεία των τροφών και του σάλιου. Η πλάκα προκαλεί τερηδόνα όταν τα οξέα της επιτίθενται στα δόντια μετά τα γεύματα. Εάν η πλάκα δεν απομακρυνθεί, μπορεί να ερεθίσει τα ούλα γύρω από τα δόντια και να δημιουργήσει ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και απώλεια των δοντιών.

Πώς μπορώ να εμποδίσω τη συσσώρευση της πλάκας;
Δεν είναι δύσκολο να εμποδίσετε τη συσσώρευση της πλάκας, εάν:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να απομακρύνετε την πλάκα από όλες τις επιφάνειές τους.
  • Τα καθαρίζετε με νήμα κάθε μέρα για να απομακρύνεται την πλάκα που παγιδεύεται ανάμεσα στα δόντια σας και κάτω από την παρυφή των ούλων, εκεί που ίσως δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα.
Scaling

Με τον καθαρισμό, η πλάκα και η πέτρα απομακρύνονται από τη στεφάνη και τη ρίζα του δοντιού.

 

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.