Ένας ηλικιωμένος με λαμπερό χαμόγελο και φυσικά υγιή δόντια

Ποια είναι τα στάδια της περιοδοντικής νόσου;

Περισσότερο από το 50% των Ευρωπαίων έχει κάποια μορφή περιοδοντίτιδας και πάνω από 10% με προχωρημένη βαρύτητα. Πέραν του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί. Είμαστε εδώ όμως για να σας εξηγήσουμε τι είναι η περιοδοντική νόσος και να σας δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή και τη θεραπεία της.

Περιοδοντική νόσος: περί τίνος πρόκειται;

Η περιοδοντική νόσος είναι επίσης γνωστή ως περιοδοντίτιδα και συναντάται συχνά στους ενήλικες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας (δηλαδή τα βακτήρια και τα σάκχαρα που προσκολλώνται στα δόντια σας). Όταν δεν γίνεται σχολαστικός καθαρισμός της πλάκας κατά τη διάρκεια της ρουτίνας στοματικής φροντίδας, τα ούλα σας μπορεί να μολυνθούν και να παρουσιάσουν φλεγμονή.

Όταν η περιοδοντική νόσος δεν αντιμετωπίζεται σωστά, μπορεί να προκληθεί υποχώρηση των ούλων και απώλεια δοντιών, ενώ συνδέεται με τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις. Ευτυχώς, μπορείτε να προλάβετε και να θεραπεύσετε τις περισσότερες ασθένειες των ούλων ακολουθώντας καλές οδοντιατρικές συνήθειες.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντικής νόσου είναι οι εξής:

 • Κάπνισμα και κατάχρηση ουσιών
 • HIV και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας
 • Εφηβεία και άλλες περίοδοι ορμονικής αστάθειας
 • Διαβήτης και κακή διατροφή
 • Προχωρημένη ηλικία
 • Άγχος

Αν οι παράγοντες κινδύνου σας προκαλούν ανησυχία, φροντίστε ιδιαίτερα την οδοντική σας υγιεινή και συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία στοματικής φροντίδας.

Τα στάδια της περιοδοντικής νόσου

Η περιοδοντική νόσος εξελίσσεται σε τρία στάδια:

Ουλίτιδα: Η κακή οδοντική υγιεινή είναι η πιο συχνή αιτία του αρχικού σταδίου της περιοδοντικής νόσου. Η ουλίτιδα μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα ή να προκαλέσει διόγκωση των ούλων, ερυθρότητα ή αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα. Η αντιμετώπιση της ουλίτιδας είναι απαραίτητη πριν επιδεινωθεί και οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Περιοδοντίτιδα: Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η ουλίτιδα μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται όταν η πλάκα φτάνει κάτω από τη γραμμή των ούλων και παράγει τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή. Τα ούλα υποχωρούν και τα κενά γύρω από τα δόντια μεγαλώνουν. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούλα αποκολλώνται από τα κάτω ή τα πάνω δόντια. Η λοίμωξη καταστρέφει σιγά σιγά τα οστά και προκαλεί χαλάρωση των δοντιών.

Προχωρημένη περιοδοντίτιδα: Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα παραπάνω συμπτώματα επιδεινώνονται. Η χαλάρωση των δοντιών και η απώλεια οστικής μάζας συνεχίζεται, τα ούλα πρήζονται και ενδέχεται να αναπτύξετε ευαισθησία στο κρύο ή/και το ζεστό.

Ίσως να σας φαίνονται τρομακτικά όλα αυτά, όμως πλέον καταλαβαίνετε καλύτερα γιατί η οδοντική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητά σας. Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για να κάνετε θετικές αλλαγές στην υγεία σας!

Πάσχω από περιοδοντική νόσο;

Η περιοδοντικής νόσος μπορεί να εκδηλωθεί χωρίς συμπτώματα μέχρι να η σοβαρότητά της να αυξηθεί. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες προτού παρατηρήσετε συμπτώματα. Καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί, θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας.

Τα συμπτώματα της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

 • Ούλα που είναι ευαίσθητα στο άγγιγμα, πρησμένα ή κόκκινα
 • Αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα
 • Υποχώρηση των ούλων, με εκτεθειμένο ένα μεγαλύτερο μέρος του δοντιού σε σχέση με πριν
 • Συχνή κακοσμία του στόματος
 • Πύον προερχόμενο από τα ούλα
 • Αλλαγές στη θέση των δοντιών ή της οδοντοστοιχίας σας
 • Αίσθηση χαλάρωσης στα δόντια

Αν εμφανίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας. Και μόνο που ενημερώνεστε σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης και τη βελτίωση των συνηθειών στοματικής υγιεινής κάνετε ένα μεγάλο βήμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η περιοδοντική νόσος;

Η σωστή θεραπεία της περιοδοντικής νόσου εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και από την κατάσταση της υγείας σας. Ευτυχώς, η περιοδοντική νόσος σε πρώιμο στάδιο είναι συχνά αναστρέψιμη ακολουθώντας τη σωστή οδοντική υγιεινή. Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας και θα σταματήσει την ασθένεια όταν ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Όταν η πλάκα μετατρέπεται σε πέτρα, απαιτείται επαγγελματικός καθαρισμός για την απομάκρυνσή της, ειδικά όταν βρίσκεται κάτω από τη γραμμή των ούλων σας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να κάνετε αποτρύγωση/απόξεση ρίζας. Αυτή η διαδικασία είναι σαν ένας βαθύς καθαρισμός των δοντιών σας που βοηθά στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου.

Αν καθυστερήσετε τη θεραπεία της για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να χρειαστούν και άλλες επεμβάσεις για την αφαίρεση των κατεστραμμένων ιστών ή την αντιστροφή της απώλειας οστικής μάζας. Σε ακραίες περιπτώσεις, χρειάζεται χειρουργική ή επανορθωτική παρέμβαση.

Ανεξάρτητα από το βαθμό εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου, συνιστάται η ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο για μια ενδελεχή περιοδοντική αξιολόγηση και διάγνωση.

Το γνωρίζατε; Ο οδοντίατρος που ειδικεύεται στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της περιοδοντικής νόσου ονομάζεται περιοδοντολόγος.

Πρόληψη περιοδοντικής νόσου

Η αλλαγή ρουτίνας είναι δύσκολη, ιδιαίτερα αν τα ούλα σας είναι ευαίσθητα. Συνιστούμε το βούρτσισμα και τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων με μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα.

Η περιοδοντική νόσος μπορεί να προληφθεί αν:

 • Τρώτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή για την υποστήριξη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα και τα καθαρίζετε τα μεσοδόντια διαστήματα μία φορά την ημέρα ώστε να προλάβετε την περιοδοντίτιδα πριν καν εμφανισθεί
 • Χρησιμοποιείτε αντισηπτικό στοματικό ξέπλυμα δύο φορές την ημέρα
 • Σταματήσετε το κάπνισμα και τη χρήση προϊόντων καπνού

Η καλύτερη στιγμή για να υιοθετήσετε νέες συνήθειες και να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον, είναι τώρα. Καταλαβαίνετε πλέον καλύτερα πώς γίνεται η πρόληψη και η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου και είστε σε θέση να αναπτύξετε μια αποτελεσματική οδοντιατρική ρουτίνα.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.