5 είδη οδοντόκρεμας που προτείνει ο οδοντίατρος

5 τύποι οδοντόκρεμας που συνιστούν οι οδοντίατροι

Κυκλοφορούν αρκετές πάστες στην αγορά και μάλιστα διαφόρων ειδών. Θέλετε πάστα από το ζαχαροπλαστείο, πάστα από την Ιταλία, πάστα ενυδάτωσης, πάστα για τα δόντια, οι επιλογές πολλές. Ας εστιάσουμε όμως σε αυτή για τα δόντια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι οδοντόκρεμας για διαφορετικές χρήσεις. Κάποιες χρησιμοποιούνται για λεύκανση, ορισμένες για απευαισθητοποίηση, άλλες για πρόληψη και σχεδόν όλες για φρεσκάρισμα και προστασία. Ποια όμως είναι η κατάλληλη για εσάς; Θα πρέπει να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο είδος οδοντόκρεμας ώστε η στοματική σας υγεία να διατηρείται σε άριστη κατάσταση; Ναι, μάλλον έτσι είναι. Ανακαλύψτε τους διάφορους τύπους οδοντόκρεμας παρακάτω και βρείτε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς και το χαμόγελό σας.

Οδοντόκρεμα με φθόριο: ποια είναι η δράση της;

Οι οδοντίατροι συνιστούν πολλούς τύπους οδοντόκρεμας. Η πιο δημοφιλής από όλες ίσως να είναι η φθοριούχος οδοντόκρεμα. Το φθόριο είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις οδοντόκρεμες και συμβάλλει:

 • Στην πρόληψη της τερηδόνας, σκληραίνοντας το σμάλτο των δοντιών σας
 • Στην προστασία και ενίσχυση των δοντιών σας από την τερηδόνα

Παιδική οδοντόκρεμα: ποια είναι η δράση της;

Εκείνες οι οδοντόκρεμες που κάνουν το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού σας διασκεδαστικό, είναι πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες. Διατίθενται σε διάφορες γεύσεις, ενώ ο συνδυασμός σωληναρίου και οδοντόβουρτσας με διασκεδαστικά σχέδια συμβάλλει στη μετατροπή του βουρτσίσματος σε μια πιο ευχάριστη εμπειρία με λιγότερη γκρίνια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα σχετικά με την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποσότητα και το φθόριο.

 • Για παιδιά κάτω των 3 ετών, η ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας που πρέπει να απλώνετε πάνω στην οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι ίση με το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού.
 • Για παιδιά μεταξύ 3 και 6 ετών, η ποσότητα αυτή πρέπει να έχει το μέγεθος ενός μπιζελιού.

Οδοντόκρεμα για την καταπολέμηση της πέτρας: ποια είναι η δράση της;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας δούμε πρώτα τι είναι η πέτρα. Η πέτρα σχηματίζεται επειδή η συγκέντρωση βακτηριακής πλάκας έχει σκληρύνει πάνω στα δόντια σας. Μια επίσκεψη στο οδοντίατρό σας για καθαρισμό αρκεί για να απομακρυνθεί η πέτρα. Το τακτικό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος συμβάλουν επίσης σημαντικά στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρας και στην πρόληψη της ουλίτιδας. Σε περίπτωση που ο οδοντίατρος διαγνώσει συσσώρευση πέτρας, δοκιμάστε μια οδοντόκρεμα για την αντιμετώπιση της πέτρας και την πρόληψη:

 • Του σχηματισμού πλάκας
 • Της τερηδόνας
 • Της ουλίτιδας

Οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια: ποια είναι η δράση της;

Ο ζεστός καφές ή ένα κρύο ρόφμα προκαλούν πόνο και δυσφορία στα δόντια σας; Μάλλον έχετε ευαίσθητα δόντια. Συνήθως δεν υπάρχει ακριβής αιτία, ωστόσο η ευαισθησία των δοντιών οφείλεται σε εκτεθειμένη ρίζα ή στην εξασθένιση του σμάλτου. Αν αυτή η περιγραφή αντιστοιχεί στην περίπτωσή σας, θα χρειαστείτε μια απευαισθητοποιητική οδοντόκρεμα η οποία θα σας βοηθήσει παρέχοντάς σας:

 • Μακράς διάρκειας ανακούφιση από την ευαισθησία στα ζεστά ή κρύα ποτά και τρόφιμα
 • Φθόριο για την καταπολέμηση των κοιλοτήτων
 • Λευκαντικά οφέλη

Οδοντόκρεμα για λεύκανση και δροσερή αναπνοή: ποια είναι η δράση της;

Το όμορφο χαμόγελο και τα ίσια, λευκά δόντια πάνε συχνά χέρι-χέρι. Για το πρώτο μιλήστε με τον ορθοδοντικό σας. Όσον αφορά το δεύτερο, μια καλή λευκαντική οδοντόκρεμα θα σας βοηθήσει πολύ. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας σχετικά με την επιλογή λευκαντικής οδοντόκρεμας, καθώς ορισμένες:

 • Συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λεκέδων χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα
 • Συμβάλλουν στην λεύκανση του χρώματος των δοντιών σας χάρη στην περιεκτικότητά τους σε υπεροξείδιο
 • Εξασφαλίζουν το τρίπτυχο της οδοντικής φροντίδας: λεύκανση των δοντιών, δροσερή αναπνοή και πρόληψη της τερηδόνας.

Η κατάλληλη οδοντόκρεμα για εσάς βρίσκεται εκεί έξω. Μπορείτε να συνεχίσετε να δοκιμάζετε διάφορες μέχρι να βρείτε τη σωστή. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε την επαγγελματική γνώμη του οδοντιάτρου σας ώστε να σας βοηθήσει νε επιλέξετε την οδοντόκρεμα που ταιριάζει καλύτερα στα δόντια και το στόμα σας. Όποια οδοντόκρεμα και αν επιλέξετε, το σωστό και τακτικό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι το κλειδί. Αν έχετε αφιερώσει αρκετό χρόνο και προσοχή στην αναζήτηση της κατάλληλης οδοντόκρεμας, τότε μάλλον βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για να αποκτήσετε ένα υγιές χαμόγελο.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.