3 Συμβουλές για την πρόληψη λεκέδων στα δόντια από σιδεράκια | Colgate®

Συμβουλές για πρόληψη λεκέδων για όσους φοράνε σιδεράκια

Εκείνη η ημέρα όπου βγαίνουν τα σιδεράκια είναι μια από τις πιο συναρπαστικές της ζωής σας, άσχετα με το πότε τα φορέσατε. Ωστόσο, αφού έχετε επιδείξει απίστευτη υπομονή (και ξοδέψει πολλά χρήματα) για να ισιώσετε το χαμόγελό σας, οι λεκέδες στα δόντια που αφήνει η διαδικασία ενδέχεται να σας προκαλέσουν κάποιον εκνευρισμό. Μην στεναχωριέστε όμως καθώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό τους όσο ακόμη φοράτε σιδεράκια.

Το πρόβλημα δεν οφείλεται πάντα στα σιδεράκια

Τα δόντια σας μπορούν να λεκιάσουν κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας για διάφορους λόγους. Τα παραδοσιακά σιδεράκια έχουν πολύπλοκο σχεδιασμό, με αγκύλες και σύρματα στα οποία εγκλωβίζονται συχνά υπολείμματα φαγητού, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση βακτηρίων που προκαλούν το σχηματισμό πλάκας. Επομένως, δεν ευθύνονται τα ίδια τα σιδεράκια για αυτούς τους λεκέδες, αλλά το βιοφίλμ που σχηματίζεται σε δυσπρόσιτα σημεία.

Τα σιδεράκια δυσκολεύουν την απομάκρυνση της πλάκας που έχει σχηματιστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οξέα που αφαιρούν τα μέταλλα από το σμάλτο σας. Η απομεταλλικοποίηση αυτή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιφάνεια των δοντιών αντανακλά το φως, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αυτών των μικροσκοπικών λευκών κηλίδων στις δύσκολα προσεγγίσιμες περιοχές.

Η πλάκα αυξάνει μάλιστα τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και περιοδοντικής νόσου όσο φοράτε τα σιδεράκια. Με την κατάλληλη ρουτίνα στοματικής υγιεινής για σιδεράκια μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα. Για να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές όσο φοράτε σιδεράκια αρκεί να βουρτσίζετε απαλά τα δόντια σας ώστε να αποφύγετε την πρόκληση φθοράς στα σιδεράκια και να χρησιμοποιείτε ορθοδοντικό νήμα.

Το συγκολλητικό υλικό που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση των ορθοδοντικών στηριγμάτων στα δόντια μπορεί να αποχρωματιστεί με την πάροδο του χρόνου λόγω της έκθεσης σε τροφές και ποτά που λεκιάζουν τα δόντια. Ωστόσο, το υλικό αυτό αφαιρείται μαζί με τα σιδεράκια. Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση για την αποφυγή των λεκέδων όσο φοράτε σιδεράκια.

Πώς να αποφύγετε τους λεκέδες στα δόντια από τα σιδεράκια

Πρέπει πάντα να εφαρμόζετε καλή οδοντική υγιεινή, όμως όταν φοράτε σιδεράκια, η πλήρης εξάλειψη της πλάκας (βιοφίλμ) είναι δύσκολη. Η καλύτερη άμυνα κατά της χρώσης των δοντιών με σιδεράκια περιλαμβάνει:

  1. Τον περιορισμό ορισμένων τροφίμων και ποτών, όπως τα ζαχαρούχα ή αμυλούχα προϊόντα, τα φρουτοποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα και τα αναψυκτικά. Αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και δεν έχετε τη δυνατότητα να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωση αυτών των τροφίμων και ποτών, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό προκειμένου να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα οξέα από την πλάκα.
  2. Βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος μετά από κάθε γεύμα. Τα οδοντικά νήματα είναι επίσης χρήσιμα εργαλεία για τον καθαρισμό γύρω από τα σιδεράκια. Για ευκολότερη διαχείριση, συνιστάται η κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα γεύματα. Αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, προτιμήστε τρόφιμα ή μεζέδες που είναι φιλικά προς τα δόντια.
  3. Επιλέξτε μια λευκαντική οδοντόκρεμα με σύνθεση που περιέχει φθοριούχο κασσίτερο καθώς συμβάλλει επίσης στη μείωση της πλάκας ή της συσσώρευσης πέτρας.
  4. Περιμένετε 30 λεπτά μετά το φαγητό για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, καθώς αυτό δίνει χρόνο στο σμάλτο σας να σταθεροποιηθεί και στο σάλιο σας να απομακρύνει τα οξέα που αφήνει το φαγητό.
  5. Οι τακτικοί οδοντιατρικοί καθαρισμοί βοηθούν στην αφαίρεση της πέτρας την οποία δεν μπορείτε να απομακρύνετε με το καθημερινό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα.

Οι ασθενείς που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη πλάκας πάνω στη μασητική επιφάνεια των δοντιών πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά το βούρτσισμα και να συζητούν με τον οδοντίατρό τους για τα οφέλη των προληπτικών εμφράξεων πριν αποκτήσουν σιδεράκια. Μιλήστε με τον ορθοδοντικό σας για να δείτε αν κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικό για εσάς.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.