Κουρκουμάς σε σκόνη σε ένα μπολ και ρίζες κουρκουμά σε ένα ξύλινο τραπέζι.

Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά για τα δόντια;

Πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι ηχητικές οδοντόβουρτσες, τα οδοντικά νήματα και οι φθοριούχες οδοντόκρεμες, αρκετοί αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν φαρμακευτικά βότανα και μπαχαρικά για να φροντίζουν τα δόντια τους και να αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες. Ο κουρκουμάς ήταν ένα από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνταν από τους πρώιμους ασιατικούς πολιτισμούς για φαρμακευτικούς σκοπούς. Εξακολουθεί ωστόσο να παρουσιάζει οφέλη στον σύγχρονο κόσμο της στοματικής φροντίδας; Μάθετε περισσότερα για τη χρήση του κουρκουμά στην οδοντική υγιεινή και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη στοματική σας υγεία.

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία, ο κουρκουμάς (επίσης γνωστός ως κιτρινόριζα) ανήκει στην οικογένεια των πιπερόριζων και προέρχεται από ένα βότανο που ονομάζεται Curcuma Longa. Είναι συνήθως πορτοκαλί χρώματος και μοιάζει με ρίζα, αλλά θα τον βρείτε σε διάφορες μορφές - όπως ξηρή κίτρινη σκόνη, δισκία ή υγρό εκχύλισμα.

TIP: Οι όροι κουρκουμάς και κουρκουμίνη συχνά χρησιμοποιούνται αδιακρίτως. Γι' αυτό, όταν κάνετε αναζητήσεις προσπαθήστε να τους συνδυάζετε

Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά για τη στοματική υγεία;

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην ασιατική ιατρική εδώ και πολλούς αιώνες, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλή στοματική υγιεινή, όπως φερειπείν στη διαχείριση της ουλίτιδας. Ανακαλύψτε πώς ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των μολυσμένων ούλων και των περιοδοντικών προβλημάτων σας.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Πολλές μελέτες σχετικά με τη φροντίδα του στόματος έχουν αξιολογήσει τη δράση του κουρκουμά σε ασθενείς με ουλίτιδα και διαπίστωσαν ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής. Σύμφωνα με ιατρικά άρθρα, ο κουρκουμάς είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία της ουλίτιδας. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η δράση της κουρκουμίνης είναι συγκρίσιμη με εκείνη της χλωρεξιδίνης ως αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες στοματικό διάλυμα για τους περιοδοντικούς ασθενείς. Η επιστημονική έρευνα σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια πιο φυσική θεραπεία για την ουλίτιδα, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τη χρήση ενός προϊόντος με βάση τον κουρκουμά.

Έλεγχος της πλάκας

Αυτό το πολυδιάστατο μπαχαρικό δεν είναι καλό μονάχα για τα ούλα. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης πλάκας. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα στοματικά διαλύματα με κουρκουμά μειώνουν αποτελεσματικά την πλάκα όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις κατάλληλες τεχνικές βουρτσίσματος καθώς και με οδοντικό νήμα. Και σε αυτή την περίπτωση, η επιστημονική έρευνα είναι ενθαρρυντική, αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμη. Για σίγουρη προστασία από την πλάκα, συνεχίστε να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα με φθόριο, ωστόσο μη διστάσετε να δοκιμάσετε μια σύνθεση με κουρκουμά για πρόσθετα οφέλη κατά της πλάκας.

Άλλες δυνατότητες

Η κουρκουμίνη, σύμφωνα με την ιστορική έρευνα, παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων και οφελών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης στον τομέα της στοματικής υγείας. Για την αξιολόγηση των πιθανών αντιοξειδωτικών, αντιικών, αντιμυκητιασικών, αντιβακτηριακών και επουλωτικών ιδιοτήτων στη χρήση της σε προϊόντα στοματικής φροντίδας απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Μπορεί ο κουρκουμάς να λευκάνει τα δόντια σας;

Αναφερθήκαμε στα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία, έχει όμως και καλλυντικές ιδιότητες; Δυστυχώς, απ΄ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς λευκαίνει τα δόντια. Πολλές οδοντόκρεμες με κουρκουμά περιλαμβάνουν συστατικά όπως μαγειρική σόδα, ενυδατωμένο διοξείδιο του πυριτίου ή ανθρακικό ασβέστιο, τα οποία είναι γνωστά για τις φυσικές λευκαντικές ιδιότητές τους και ίσως αυτά είναι που συμβάλλουν πραγματικά στην επίτευξη ενός πιο φωτεινού χαμόγελου.

Αν δεν λευκαίνει, τότε μπορεί ο κουρκουμάς να λεκιάσει τα δόντια σας; Μάλλον όχι. Αν και έχει έντονο κίτρινο χρώμα, για να λεκιάσει τα δόντια σας θα πρέπει να τον καταναλώνετε τακτικά. Επιπλέον, το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα και ο καθημερινός καθαρισμός των μεσοδόντων διαστημάτων συμβάλλουν στην πρόληψη των επιφανειακών κηλίδων. Αν θέλετε πιο λευκά δόντια, δοκιμάστε μερικές κλινικά αποδεδειγμένες μεθόδους λεύκανσης δοντιών.

Να χρησιμοποιείτε κουρκουμά για τα δόντια σας;

Παρόλο που ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με μεγάλη ιστορία, πέρα από τα γευστικά οφέλη του, παρουσιάζει αμέτρητες άλλες ιδιότητες. Από τη θεραπεία της ουλίτιδας έως τη μείωση της πλάκας, οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη στοματική σας υγιεινή. Παρόλα αυτά, όσο ελπιδοφόρα και αν είναι η έρευνα για τον κουρκουμά, να θυμάστε ότι οι ερασιτεχνικές θεραπείες δεν πρέπει ποτέ να υποκαθιστούν τις κατάλληλες πρακτικές βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος. Θα πρέπει πάντα να απευθύνεστε στον οδοντίατρό σας προτού αλλάξετε τη ρουτίνα στοματικής φροντίδας σας. Αυτός είναι σε θέση να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τόσο νέους όσο και φυσικούς τρόπους για να φροντίζετε το χαμόγελό σας.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.