Τί είναι η πέτρα στα δόντια και πώς μπορείτε να την καταπολεμήσετε;
Badge field

Τί είναι η πέτρα στα δόντια και πώς μπορείτε να την καταπολεμήσετε;

Published date field

Η πέτρα, που συχνά καλείται τρυγία, είναι η πλάκα που έχει σκληρυνθεί. Μπορεί να δημιουργηθεί στις παρυφές των ούλων αλλά κάτω από τα ούλα, και να ερεθίσει τον ουλικό ιστό. Η πέτρα προσφέρει στην πλάκα μεγαλύτερη επιφάνεια για να αναπτυχθεί καθώς και μια πιο κολλώδη επιφάνεια για να προσκολλήσει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα, όπως τερηδόνα και περιοδοντική νόσο.

Η πέτρα όχι μόνον απειλεί την υγεία των δοντιών και των ούλων σας, αλλά αποτελεί και αισθητικό πρόβλημα. Επειδή είναι πορώδης, απορροφάει εύκολα τις χρωστικές. Έτσι, εάν καταναλώνετε καφέ ή τσάι, ή καπνίζετε, έχετε επιπλέον λόγους να αποτρέψετε την ανάπτυξή της.

Πώς θα ξέρω ότι έχω πέτρα;
Σε αντίθεση με την πλάκα που είναι άχρωμη, η πέτρα είναι ορατή, όταν έχει σχηματιστεί πάνω από την παρυφή των ούλων. Το πιο συνηθισμένο σημάδι πέτρας είναι κίτρινο ή καφέ χρώμα στα δόντια και τα ούλα. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε - αλλά και να την απομακρύνετε- είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρό σας.

Πώς μπορώ να εμποδίσω τη συσσώρευση πέτρας;
Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, με ειδική για τον έλεγχο της πέτρας οδοντόπαστα, και ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα είναι αναγκαία για την μείωση της πλάκας και της πέτρας.

Εάν έχει δημιουργηθεί πέτρα, μόνον ο οδοντίατρός σας μπορεί να την απομακρύνει. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αποτρύγωση. Ο οδοντίατρός σας χρησιμοποιεί ειδικό εργαλείο (ξέστρο) με το οποίο αφαιρεί από τα δόντια σας την πέτρα που βρίσκεται πάνω και κάτω από την παρυφή των ούλων.

TarterTeeth Scaling

Η πέτρα απειλεί τη στοματική σας υγεία και κάνει το χαμόγελό σας λιγότερο ελκυστικό.

Μόνο με οδοντιατρικό καθαρισμό μπορείτε να απαλλαγείτε από την πέτρα.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.