Τί Είναι η Ενδοδοντική Θεραπεία;

Κατά την ενδοδοντική θεραπεία αφαιρείται ο πολφός του δοντιού, ένας μικρός, σαν κλωστή ιστός στο κέντρο του δοντιού. Το σημείο του δοντιού από όπου αφαιρέθηκε ο πολφός καθαρίζεται, τροχίζεται και καλύπτεται. Με τον τρόπο αυτό απομονώνεται (σφραγίζεται) ο ριζικός σωλήνας. Πριν από μερικά χρόνια, όταν ο πολφός είχε καταστραφεί, έπρεπε να βγεί και το δόντι. Οι ενδοδοντικές θεραπείες έσωσαν αυτά τα καταδικασμένα δόντια.

Ο πολφός συνήθως καταστρέφεται όταν:

  • Το δόντι έχει σπάσει
  • Η τερηδόνα έχει προχωρήσει
  • Το δόντι έχει τραυματιστεί είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν.

Εάν δεν γίνει ενδοδοντική θεραπεία για κάποιον μολυσμένο ή κατεστραμμένο πολφό, τότε συγκεντρώνεται πύον στην άκρη της ρίζας, στο φατνιακό οστούν και δημιουργείται απόστημα. Το απόστημα μπορεί να φθείρει το οστούν που περιβάλλει το δόντι, κάτι που είναι εξαιρετικά επώδυνο.

Πώς Γίνεται η Ενδοδοντική Θεραπεία;
Γίνεται σταδιακά και απαιτεί αρκετές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Ακολουθεί τις εξής φάσεις:

  • Ο γομφίος ή ο προγόμφιος, του οποίου ο πολφός πάσχει τροχίζεται για να δημιουργηθεί δίοδος προς τον πολφό.
  • Μετά την αφαίρεση του πολφού, η περιοχή καθαρίζεται, διευρύνεται με τον τροχό και προετοιμάζεται για να σφραγιστεί.
  • Εάν χρειαστούν περισσότερες από μία επισκέψεις, το δόντι σφραγίζεται προσωρινά, για να προστατευθεί.
  • Το προσωρινό σφράγισμα αφαιρείται και ο ριζικός σωλήνας σφραγίζεται οριστικά. Ένα ελαστικό υλικό, που γίνεται λεπτό σαν κλωστή και λέγεται γουταπέρκα διοχετεύεται στον ριζικό σωλήνα και συγκρατείται εκεί με κόλλα. Ορισμένες φορές τοποθετείται στο σωλήνα μια μικρή μεταλλική ράβδος για μεγαλύτερη ενίσχυση του δοντιού.
  • Στην τελική φάση το δόντι αυτό καλύπτεται με θήκη για να αποκτήσει κανονικό σχήμα και εμφάνιση. Στις περιπτώσεις που το δόντι είναι πολύ κατεστραμμένο, γίνεται κάποια ανασύστασή του, πριν καλυφθεί από τη θήκη.

Πόση Διάρκεια Ζωής Έχουν τα Δόντια Αυτά;
Μπορείτε να έχετε για όλη σας τη ζωή τα δόντια που έχουν υποστεί ενδοδοντική θεραπεία και έχουν καλυφθεί με θήκη, αν τα φροντίζετε συστηματικά. Τα δόντια αυτά εξακολουθούν να απειλούνται από την τερηδόνα, γι'αυτό και είναι απαραίτητη η καλή στοματική υγιεινή και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι για να αποφευχθεί η μεγαλύτερη φθορά τους.

Επειδή τα δόντια αυτά δεν έχουν πολφό για να τα διατηρεί ζωντανά, γίνονται εύθριπτα και σπάνε εύκολα. Πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη μετά από μια απονεύρωση, για να αποφασίσετε αν θα ανασυστήσετε το δόντι αυτό ή θα το καλύψετε με θήκη.

Η επιτυχία ή η αποτυχία μιας ενδοδοντικής θεραπείας φαίνεται αν συγκρίνουμε τις ακτινογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία. Από τη σύγκριση θα φανεί εάν το οστούν εξακολουθεί να φθείρεται ή εάν αποκαθίσταται.

PulpDamage PulpRemoval Filled
βαθιά κοιλότητα ο ριζικός σωλήνας
καθαρίζεται πριν
σφραγιστεί
σφραγισμένο

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.  

Σχετικά άρθρα