Οικογένεια που πλένει τα χέρια μαζί

Στοματική υγιεινή και διάσωση θαλασσών

Γνωρίζατε ότι οι ωκεανοί και οι θάλασσες φιλοξενούν πάνω από ένα εκατομμύριο διαφορετικά είδη; Ο ρόλος τους στην παγκόσμια οικονομία είναι ανεκτίμητος, καθώς συντηρούν πολλούς τομείς, από την αλιεία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τον τουρισμό και τις μεταφορές. Παρέχουν επίσης βασικά συστατικά για την παρασκευή προϊόντων όπως φαρμακευτικά σκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά. Η αξία των ωκεανών και της θάλασσας είναι ανεκτίμητη και μπορείτε, σε προσωπικό επίπεδο, να λάβετε μέτρα για την προστασία τους. Μάθετε πώς η προσαρμογή της ρουτίνας στοματικής φροντίδας σας μπορεί να συμβάλλει στη διάσωση των ωκεανών και των θαλασσών μας.

Γιατί η θάλασσα είναι σημαντική

Περίπου 730 τόνοι αποβλήτων απορρίπτονται καθημερινά στη Μεσόγειο, το μεγαλύτερο μέρος προερχόμενο από αντικείμενα μιας χρήσης, όπως συσκευασίες από επαγγελματίες του χώρου εστίασης και εμπορικές συσκευασίες τροφίμων. Αυτό το πλαστικό δεν διασπάται με αποτέλεσμα να προκαλεί όλεθρο στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι οικότοποι καταστρέφονται, η άγρια πανίδα παγιδεύεται και πεθαίνει στα δίχτυα ψαρέματος, οι κίνδυνοι για τη ναυσιπλοΐα αυξάνονται ενώ οι βιομηχανίες που εξαρτώνται από τους ωκεανούς και τις θάλασσες υφίστανται οικονομικές απώλειες.

Δυστυχώς, εσείς ως καταναλωτές και η ρουτίνα στοματικής φροντίδας σας συμβάλλετε σε αυτή την καταστροφή. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, απορρίπτονται ετησίως 1 δισεκατομμύριο οδοντόβουρτσες ή, με άλλα λόγια, 250 εκατομμύρια κιλά απορριμμάτων. Επομένως, ποια είναι τα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς τόσο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος όσο και για τη διατήρηση της στοματικής φροντίδας του;

Ευτυχώς, κάθε μέτρο για τον περιορισμό των απορριμμάτων στοματικής φροντίδας και την εξοικονόμηση νερού συμβάλλει στην προστασία των ωκεανών και των θαλασσών μας, αλλά και της Γης γενικότερα. Δεσμευτείτε να προχωρήσετε σήμερα σε ένα βήμα προς μια πιο βιώσιμη ρουτίνα στοματικής φροντίδας.

Πώς να μειώσετε τα απορρίμματα προϊόντων οδοντικής φροντίδας

Η μείωση των απορριμμάτων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όσους επιθυμούν να διαφυλάξουν την ομορφιά και την υγεία των ωκεανών και των θαλασσών μας. Ξεκινήστε με μερικές εύκολες λύσεις για την κατάργηση του πλαστικού από τα προϊόντα στοματικής υγιεινής σας.

Αλλάξτε την οδοντόβουρτσα σας

Οι πλαστικές λαβές, οι ίνες από νάιλον και τα μαλακά μέρη από καουτσούκ είναι τα τυπικά συστατικά της σύγχρονης οδοντόβουρτσας. Κανένα από αυτά δεν είναι βιοδιασπώμενο. Αν μάλιστα αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες, όπως συνιστάται, το νοικοκυριό σας καταλήγει να καταναλώνει δεκάδες οδοντόβουρτσες ετησίως. Ευτυχώς, λύσεις για την ανακύκλωση της πλαστικής οδοντόβουρτσας σας υπάρχουν. Ωστόσο, για το μέλλον, σκεφτείτε τις παρακάτω εναλλακτικές:

 • Οδοντόβουρτσες που είναι φτιαγμένες από βιώσιμα συστατικά, όπως μπαμπού, ανακυκλωμένο πλαστικό, άμυλο αραβοσίτου και άχυρο σίτου.
 • Οδοντόβουρτσες με επαναχρησιμοποιούμενες λαβές και κεφαλές μίας χρήσης, χάρη στις οποίες επιτυγχάνεται μείωση των απορριμμάτων έως και 80 τοις εκατό.
 • Οδοντόβουρτσες με ίνες από ανακυκλώσιμο νάιλον ή βιοδιασπώμενες ζωικές τρίχες.

Επιλέξτε οδοντόκρεμα και οδοντικό νήμα φιλικά προς το περιβάλλον

Ο σχεδιασμός του σωληναρίου οδοντόκρεμας δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 150 χρόνια και τα υλικά που περιέχονται σε κάθε συσκευασία δυσχεραίνουν σημαντικά τη διαδικασία ανακύκλωσης. Πρόσφατα, πολλές εταιρείες ανέλαβαν δράση φάση σε αυτή την πρόκληση, με αποτέλεσμα να διατίθενται αρκετές εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις.

 • Τα σωληνάρια οδοντόκρεμας από ανακυκλώσιμο πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) διευκολύνουν τη μετατροπή τους για την παραγωγή νέων ειδών, όπως δομικά υλικά ή καινούργιες συσκευασίες.
 • Τα σωληνάρια οδοντόκρεμας από επεξεργασμένα υλικά είναι εύκαμπτα και συμβάλλουν στη μείωση των απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.
 • Τα δισκία οδοντόκρεμας από φυσικά συστατικά διατίθενται σε βιώσιμα γυάλινα δοχεία.
 • Τα φιλικά προς το περιβάλλον νήματα είναι βιοδιασπώμενα ενώ παρασκευάζονται από μετάξι, μελισσοκέρι ή μπαμπού.
 • Τα υδάτινα οδοντικά νήματα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και μπορούν να αντικαταστήσουν τα πλαστικά νήματα.

Εξοικονόμηση νερού κατά το βούρτσισμα

Πέρα από τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων από τα οδοντιατρικά σας προϊόντα, μπορείτε επίσης να περιορίσετε τη χρήση νερού προς όφελος των υδάτινων αποθέματων της Γης. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε νερό κατά τη διάρκεια της στοματικής σας φροντίδας — γιατί κάθε σταγόνα μετράει.

 • Μην αφήνετε το νερό να τρέχει ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας. Μερικές φορές η πιο προφανής λύση είναι και η πιο ουσιαστική. Μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 64 φλιτζάνια καθαρό πόσιμο νερό κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, κλείνοντας απλά τη βρύση.
 • Κύπελλο πολλαπλών χρήσεων. Πιθανόν να εκπλαγείτε με το πόσο λίγο νερό χρειάζεστε για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Γεμίστε ένα κύπελλο πολλαπλών χρήσεων με αρκετό νερό ώστε να βρέξετε την οδοντόβουρτσά σας πριν το βούρτσισμα και να την ξεπλύνετε μετά.
 • Μην ξεπλένετε το στόμα σας μετά το βούρτσισμα. Γνωρίζατε ότι δεν χρειάζεται να ξεπλένετε το στόμα σας μετά το βούρτσισμα; Για την ακρίβεια, είναι προτιμότερο να αφήνετε τα συστατικά της οδοντόκρεμας σας - όπως το φθόριο - πάνω στα δόντια σας ώστε να ενισχύεται η επαναμεταλλικοποίησή τους. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα εξοικονομείτε και νερό.
 • Έλεγχος σωληνώσεων. Ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, ιδανικά για περίπου δύο λεπτά, μπορείτε παράλληλα να ελέγχετε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή τις σωληνώσεις σας. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Τβέντε στην Ολλανδία, σε συνεργασία με υπηρεσίες του ΟΗΕ, η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο - σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο -, με σχεδόν 2.400 κυβικά μέτρα νερό τον χρόνο για κάθε κάτοικο πανελλαδικά. Πρόκειται για τεράστια κατασπατάληση!

Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομείτε νερό κατά το βούρτσισμα των δοντιών σας.

Πόσο νερό μπορείτε να εξοικονομήσετε κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας; Μέχρι 18 λίτρα.

Ίσως να σας φαίνεται δύσκολη η προσπάθεια περιορισμού των απορριμμάτων στοματικής φροντίδας και μείωσης της χρήσης νερού, όμως ξεκινήστε με απλά, μικρά βήματα. Η παραμικρή αλλαγή έχει σημαντικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα. Την επόμενη φορά που θα χαζεύετε ένα χελωνάκι ή θα χαλαρώνετε σε μια πεντακάθαρη παραλία, θα γνωρίζετε ότι έχετε συμβάλλει σε προσωπικό επίπεδο στη διάσωση των ωκεανών και των θαλασσών μας.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προωθήσει την κατανόηση και την ενημέρωση σχετικά με θέματα γενικής στοματικής υγιεινής. Δεν έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τις συμβουλές, τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματίες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον οδοντίατρό σας ή άλλο πιστοποιημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με ασθένειες ή θεραπείες.